vineri, 26 aprilie, 2024

Incepe POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI. Ce NU AI VOIE sa faci in perioada asta

Distribuie:

Publicat:

POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI 2017. Luni, 31 iulie, va fi Lasatul Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii), care are loc in fiecare an pe aceeasi data. Marti, 1 august, incepe Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii). Credinciosii crestin ortodocsi sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamini (1-15 august). Lasata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.

In popor, exista credinta ca, pentru sanatate si noroc, se tine post miercurea si vinerea, iar pentru dusmani, numai sambata si duminica, dar cu mare pacat. Se spune ca, demult, cei care aveau dusmani de moarte posteau martea cu tot cu animalele din batatura.

In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sintamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V-lea cind s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepind cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Exista rinduiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savirseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Biserica ne invata ca Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infrinare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mincaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de “dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

„Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pina la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mincare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mincam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mintuiasca impreuna cu sufletul”, scrie site-ul crestinortodox.ro.

Biserica recomanda ca, in aceasta perioada de post, sa fie citita zilnic rugaciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preotii ii indeamna pe credinciosi sa se roage si sa faca mai multe fapte bune. Se vorbeste in popor despre postul Sfintei Maria Mare ca ar fi un post relativ usor deoarece dureaza doar doua saptamani. Pot sa il tina chiar si copiii, dar mai ales femeile insarcinate, pentru a naste usor, fiindca Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. 

Ce ai voie sa mananci si ce nu in Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) este un post aspru, daca tinem seama de faptul ca Biserica Ortodoxa ne cere ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancare uscata. Marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. Facem mentiunea ca in Pravila Mare se precizeaza ca in acest post avem dezlegare la untdelemn si vin si in zilele de marti si joi.

In Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) avem o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului, pe Muntele Tabor.

Pentru linistea celor care nu se pot abtine de la mancare pana la ora 15:00 si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a manca fara ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: „Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”

Postul Adormirii Maicii Domnului (Postul Sfintei Marii) este un post cu data fixa, incepe in fiecare an pe 1 august si se termina in ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Sarbatoarea cunoscuta drept Adormirea Maicii Domnului face ca traditiile religioase si folclorice sa se impleteasca si sa lase loc unui lung sir de randuieli stravechi. 15 august e zi de praznic, cand se da de pomana pentru morti. Dar tot in aceeasi zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituala a marinarilor.

Data de 15 august este una incarcata de simboluri, e o zi in care crestinatatea praznuieste Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Scrierile bisericesti spun ca ea ar fi fost luata de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi ingrijita cum se cuvine. S-a stins in casa lui si a fost inhumata in pestera din Gradina Ghetsimani, la poalele Muntelui Maslinilor, alaturi de parinti si de logodnicul Iosif. Se spune ca in ziua Adormirii, ingerii si sfintii au umplut imprejurimile de lumina. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar cand acesta a revenit, dupa 3 zile, s-a dus la mormant si l-a gasit gol. Si se crede ca Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Imparateasa. Cine se roaga, tinand post negru, la Sfanta Fecioara, scapa de necazuri grele, de boli, de pagube si capata in schimb alinare si implinire. In aceasta zi, se oficiaza slujbe importante si se organizeaza hramuri. Cel mai cunoscut pelerinaj de la noi este la Manastirea Nicula, unde se afla una dintre cele mai populare Icoane facatoare de minuni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img