marți, 19 martie, 2024

INCREDIBIL! DNA renunta la urmarirea penala pentru faptele pentru care a cerut arestarea preventiva a Sorinei Pintea

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DNA au dispus renunţarea la urmărire penală în cazul presupuşilor mituitori ai fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea. În timp ce Pintea a fost arestată preventiv şi, ulterior, trimisă în judecată pentru că ar fi primit 10.000 de euro mită, persoanele de la care ar fi provenit banii scapă de probleme. Motivul invocat de procuror: nu există interes public în urmărirea penală, având în vedere că suma este una mică.

Extras din ordonanţa de renunţare la urmărire penală:

"Procuror Drăgulescu Marian din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, examinând materialul de urmărire penală din dosarul cu nr. 105/P/2020, dispun:

,, În temeiul art. 318 alin. 1-2 C.p.p., renunțarea la urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât apreciez că nu există interes public, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârșită de  NICULESCU OCTAVIAN și HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro și complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârșită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro.

(…) chiar dacă Denunțul numitului Niculescu Octavian NU conține referiri la presupusa fapta de dare de mită din luna noiembrie/decembrie 2019 și în mod exclusiv doar presupusele fapte de corupție ce urmau a fi săvârsite în intervalul 25.02.2020 – 26.02.2020, în București, împreună cu Coste Mihai, (…)

Soluția de renunțare la urmărire penală are în vedere în cazul lui NICULESCU OCTAVIAN și HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL o infracțiune de dare de mită, iar în cazul lui TUDOR GEORGE LUCIAN o infracțiune de complicitate la dare de mită, în formă simplă, iar nu în formă continuată sau în condițiile concursului de infracțiuni.

Martorul NICULESCU OCTAVIAN care a acționat ca reprezentant în fapt al HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL a dat suma de 10.000 de euro în echivalent lei martorului LUCIAN GEORGE TUDOR la solicitarea transmisă acestuia din urmă de inculpata PINTEA SORINA-funcționar public prin inculpatul COSTE MIHAI, sumă care nu se cuvenea inculpatei.   Suma de 10.000 de euro a fost predată în luna decembrie 2019 de martorul LUCIAN GEORGE TUDOR inculpatului COSTE MIHAI.

Se are în vedere și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și față de aceste 3 persoane fizice și juridice și gravitatea urmărilor produse de acestea prin săvârșirea infracțiunii.

Având în vedere aceste considerente expuse cu ocazia analizării criteriilor care se iau în calcul la dispunerea unei soluții de renunțare la urmărire penală, cuantumul sumei dată cu titlu de mită, în speță 10.000 de euro în luna decembrie 2019, sau după caz cuantumul pagubei, în măsura în care suntem în prezența altor tipuri de infracțiuni, nu trebuie să constituie prin el însăși, independent de analiza coroborată a tuturor criteriilor prevăzute de art. 318 alin. 2 CPP, un impediment la dispunerea unei soluții de renunțare la urmărirea penală. (…)

Având în vedere toate aceste considerente expuse cu ocazia analizării criteriilor care se iau în calcul la dispunerea unei soluții de renunțare la urmărire penală, în urmărirea infracțiunii de  dare de mită, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârșită de NICULESCU OCTAVIAN și HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro și complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârșită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro, motiv pentru care, fiind incidente dispozițiile art. 318 alin. 1-2 C.p.p., urmează a se dispune renunțarea la urmărirea penală cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni."

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost trimisă în judecată de către DNA pentru luare de mită în formă continuată.  Pintea este acuzată că, în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, ar fi primit 10.000 de euro și 120.000 lei mită, ca procent dintr-un contract de achiziții publice.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență 'Dr. Constantin Opriș' Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Judecătorii trebuie să încuviinţeze măsura renunţării la urmărirea penală. Cauza a fost amânată de pe 18 mai pentru 27 mai 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img