vineri, 29 martie, 2024

INCREDIBIL:Pedepsele DETINUTILOR vor fi REDUSE

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a adoptat astaziun proiect de lege care prevede ca, pentru fiecare luna petrecuta in conditii necorespunzatoare, detinutilor ar urma sa li se scada trei zile din pedeapsa primita, dupa ce in 2012 un fost detinut -condamnat pentru omor – a obtinut despagubiri de 20.000 de euro la CEDO.

Potrivit proiectului adoptat astazi de Executiv, pentru fiecare luna petrecuta in conditii necorespunzatoare, detinutilor urmeaza sa li se scada trei zile din pedeapsa primita. Prin conditii necorespunzatoare, se intelege un spatiu de detentie mai mic de trei metri patrati pentru fiecare detinut. Aceasta prevedere ar urma sa se calculeze pentru detinutii care se afla in astfel de conditii necorespunzatoare de detentie, incepand cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege. Reducerea ar urma sa fie acordata din oficiu si nu va fi conditionata de vreo cerere, ea urmand sa se aplice si pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea detinutii aflati in spitalele penitenciarelor.

“Proiectul de lege isi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa si de a contribui, in acelasi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea in mod automat vocatia de a beneficia de liberarea conditionata, daca indeplinesc conditiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate in conditii de supraaglomerare, insemnand un spatiu mai mic sau egal cu 3 mp/detinut. In acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta – inscriindu-se in masurile generale ce vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie in penitenciare”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img