vineri, 29 martie, 2024

INCREDIBIL! Romania risca o CONDAMNARE RECORD: 4.4 miliarde de dolari

Distribuie:

Publicat:

Mihai Gadea a dezvaluit la Antena 3, detaliile procesului tinut la secret in Romania si care, daca va fi pierdut, ne va costa extrem de scump: 4,4 miliarde de dolari.
Gabriel Resources, compania-mama a Rosia Montana Gold Corporation, solicita, la curtea internationala de arbitraj de la Washington, despagubiri de 4,4 miliarde de dolari din partea statului roman, pentru blocarea proiectului minier Rosia Montana.
Gadea a arata ca initiativa companiei canadiene se bazeaza pe prevederile tratatului investitional semnat de Romania si Canada in 2009 si intrat in vigoare in 2011.
Compania acuza Romania ca a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat “pierderi semnificative” pentru Gabriel Resources.
Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni.


In 2011, Traian Basescu declara ca sustine proiectul de la Rosia Montana, care va aduce aur la rezerva nationala.
“Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele – au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea”, spunea presedintele, la TVR.
Referindu-se la opozantii proiectului Rosia Montana, el a mentionat ca unii o fac “de dragul ecologiei”, iar pe de alta parte sunt unii care se gandesc ca vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img