News Flash:

INCREDIBIL! Stiai ca grasimea ne apara de bacterii?

5 Ianuarie 2015
2493 Vizualizari | 0 Comentarii
Tesutul adipos, intr-un strat normal, are rol de bariera in calea infectiilor

Cercetatorii americani au analizat raspunsul celulelor adipoase existente sub piele atunci cand corpul nostru este expus actiunii unei bacterii.

Rezultatul: grasimea produce aproape tot atatia anticorpi ca si sistemul imunitar. Dermatologul american Richard Gallo de la Scoala de Medicina din San Diego a coordonat un studiu care demonstreaza ca tesutul adipos care se gaseste sub piele constituie o prima bariera contra bacteriilor. Astfel, cand pielea este lezata, pentru a reduce riscul patrunderii unor microorganisme si dezvoltarii unor infectii, sistemul imun intra rapid in actiune. El trimite globulele albe exact la locul lezat pentru a ucide bacteriile “rele”.

Dar trimiterea semnalului si mobilizarea globulelor protectoare la locul de lupta inseamna timp. Pana la intrarea in actiune a globulelor albe, grasimea de sub piele are rolul de a domoli avansul bacteriilor, cu ajutorul unui compus antimicrobian. De fapt, acest mecanism formidabil pe care il are omul in lupta cu microorganismele este explicat de studiul realizat de echipa doctorului Richard Gallo, publicat in revista Science. “Este cu totul neasteptat, spune doctorul Gallo, faptul ca nu stiam ca aceste celule adipoase pot produce antimicrobi chiar intr-o cantitate apropiata celei produse de sistemul imun”.

Totusi, ar fi total gresit sa credem ca, avand un strat mai gros de celule adipoase suntem mai protejati de infectii. Autorii studiului chiar subliniaza ca “surplusul de grasime este contra-productiv”. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii de la Scoala de Medicina din San Diego au facut teste pe soareci care au fost infectati cu stafilococul auriu. Ei au ajuns la concluzia ca stratul adipos de sub pielea rozatoarelor a produs un compus antimicrobian numit catelicidina, destinat special combaterii infectiei.

Dar autorii insista asupra faptului ca rezultatele studiului realizat de ei nu semnifica faptul ca surplusul de grasime in corp este benefic pentru a lupta contra infectiilor. Dimpotriva, trebuie sa retinem ca obezitatea si problemele legate de diabet genereaza un raspuns “gresit” din partea celulelor adipoase de sub piele, care, in loc sa ne protejeze, ele micsoreze capacitatea de aparare a organismului contra infectiilor. De altfel, tot intr-o grosime rezonabila, tesutul adipos joaca multiple roluri: de strat izolator, contribuind la conservarea caldurii corpului, de depozit de energie si de protejare a organelor interne.

Asadar, nu doar sistemul imun, ci si celulele adipoase ne ajuta sa luptam contra infectiilor, cu conditia ca ele sa formeze un strat rezonabil.

tesutul adipos cercetatorii americani
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033671 (s)