miercuri, 24 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Un DOCTOR din Iasi ar putea fi REGELE traficantilor de droguri! Produce cateva tone pe an, dar nimeni nu-l poate ANCHETA! FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

• Este considerat un exemplu pentru localnicii dintr-o comuna din Iasi • Acesta a infiintat o afacere unica in judet • Daca inceputul a fost mai anevoios, acum spune cu mana pe inima ca ar mai face o data asta • “Mi-am zis: de ce sa nu incerc si eu? Am vazut ca merge bine treaba chiar daca nu am experienta”, a spus medicul veterinar al comunei

Despre cânepa se zice ca are peste 20.000 de utilizari si ca poate duce la disparitia foametei globale. Si totusi, la nivel national, dar si local, suprafetele cu plantatii cu canepa sunt mult reduse fata de acum cateva decenii, cand Romania era cel mai mare furnizor de canepa din Europa. Un iesean insa a pariat pe aceasta planta tehnica sau culturaminune, cum a mai fost numita, si a plantat-o pe aproape 10 hectare in comuna Lespezi

De meserie medic veterinar, fara prea multa experienta in agricultura, Sorin Vicentiu Vasiliu a aratat ca se poate sa ai o afacere de succes in acest domeniu chiar din primul an de la plantare. A vandut deja toata recolta unei firme din Germania. Fermierul s-a axat pe cultivarea canepei pentru semintele destinate consumului uman. 

Investitii de 5.000 de euro 

Acum cativa ani, cand un prieten care studia aceasta planta i-a spus ca o cultura care poate sa-i aduca profit e canepa si merita sa investeasca intr-o afacere cu aceasta planta, nu a fost incantat de idee. Insa, dupa lungi insistente ale prietenului si mai multe documentari cu privire la aceste culturi, s-a decis sa faca o asociatie a canepei cu mai multi colegi din tara si sa ia exemplul lor de afacere de succes. Anul acesta s-a concretizat ideea. 

“Anul acesta, in aprilie, am plantat samantele. Le-am adus de la Statiunea din Secuieni, fiind vorba de soiul Jubileu. Am platit 20 lei pe kilogramul de samanta, un pret destul de mare. La un hectar se planteaza cam 10 kilograme de samanta. Trebuie sa indeplinesti toate conditiile pentru a o cultiva si sa ai toate avizele necesare. Oamenii spun ca aceasta planta este drog, asa este considerata. De la inceputul plantarii, in afara de mascati, au venit toti in control pentru a verifica daca nu cultiv plante pentru droguri. Ca sa nu fie toxica, la analize trebuie sa iasa THC sub 0,1. Eu am 0,012 THC (substanta psihoactiva din marijuana)”, a spus medicul veterinar. 

Acesta mai spune ca investitia totala s-a ridicat la 5.000 de euro, din fonduri proprii, dar si din imprumuturi de la banci. Vicentiu Vasiliu mai subliniaza faptul ca aceste cheltuieli, de la înfiintarea culturii si pâna la recoltare, nu sunt deloc de neglijat si sunt ca la orice alte culturi. 

“Daca plantezi porumb, grau sau orice alta planta, tot cheltuiesti si trebuie sa ai ceva bani sa incepi sa investesti. Noi avem nevoie de o combina buna pentru recoltare, aceasta fiind foarte importanta, dar si semintele trebuie sa fie de calitate, pentru ca practic ele sunt cele care dau productia”, a mai spus tanarul fermier. 

Aproape 6.000 de kilograme de seminte, vandute nemtilor

Chiar daca este in primul an al plantatiei, fermierul spune ca a avut o productie multumitoare. “E greu inceputul si nu te învata nimeni, trebuie sa experimentezi, cum se zice, pe pielea ta. Cartile îti spun teoretic ce trebuie sa faci, în practica te întâlnesti cu multe lucruri si dai de probleme. Eu am mizat pe acest soi pentru seminte. Am avut contractul incheiat cu firma din Germania inainte de plantare si imediat dupa recoltare am vandut semintele. Au platit 1 euro pe kilogram, dar in functie de calitatea recoltei, se ajunge si la un pret de mediu de 4 euro pe kilogram de seminte. Am recoltat 6.800 de kilograme, dar dupa uscare, au ramas 5.800 de kilograme, vandute firmei din Germania. Am intampinat probleme cu seceta, dar si cu pasarile care mancau semintele. Iar daca nu le culegi in momentul optim de recoltare, poti sa pierzi la calitate”, a mai spus fermierul.

Pentru a putea fi semanata în conditii optime, cânepa are nevoie de o temperatura a solului destul de ridicata. De asemenea, recoltarea si uscarea sunt foarte importante. 

“Am inceput sa culegem semintele manual, cu oamenii ce-i am la ferma de vaci, la sfarsitul lunii august. Temperatura cea mai buna e 23 de grade Celsius, la recoltare. Semintele le culegem cu combina. Un strat de 10 centimetri de canepa, lopatat, se poate usca in cateva zile sau trei saptamani, in functie de vreme. Ca sa ai productie buna iti trebuie un ierbicid care sa omoare toate buruienile, pentru ca e greu sa intri in camp sa le culegi cu mana. Si sa nu fie seceta. Eu am lasat o distanta de 37,5 centimetri intre randuri, sa aiba loc sa creasca”, a mai explicat fermierul.

Profit de 60.000 de euro pe an

Ieseanul vrea sa mai planteze canepa pe inca 10 hectare. Daca planul se va concretiza, va face un profit de cel putin 3.000 de euro de pe fiecare din cele 20 de hectare cultivate. Adica, în total, 60.000 de euro/an. 

“Mai mult de 20 de hectare nu este recomandat sa cultivi. Eu am ajuns la concluzia asta dupa ce m-am documentat si am discutat cu alti colegi din tara. Oricum, e suficient pentru mine sa am 20 de hectare”, a mai spus fermierul. 

Lipsa unei subventii diferentiate, dar si faptul ca este o cultura ceva mai pretentioasa, a dus la restrângerea suprafetei cultivate în Iasi. Multi dintre cei care au incercat sa cultive canepa au renuntat la scurt timp. Sprijinul cuplat ce va fi introdus din acest an pentru anumite culturi ar putea ajuta la reînvierea culturilor de cânepa din Iasi. Astfel, sprijinul cuplat la cânepa a fost de 194 de euro/ha în 2015, urmând sa creasca cu câte 10 euro în fiecare an, pâna în 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img