joi, 28 martie, 2024

Indulcitorii artificiali pot dauna vaselor de sange

Distribuie:

Publicat:

Stim ca zaharul, atunci cand este consumat in cantitati mari, poate creste riscul unei serii de probleme de sanatate. Un studiu recent a demonstrat ca indulcitorii artificiali pot avea consecinte similare, dar prin cai biochimice complet diferite. Iata ce efecte adverse provoaca indulcitorii artificiali in organismul uman!

Este mai sigur sa consumi zahar sau indulcitori artificiali? In ultimii ani, consumul excesiv de zahar a fost asociat in mod concludent cu obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare, toate acestea fiind acum corelate solid cu supraconsumarea zaharului. Pe masura ce reputatia dulce a zaharului s-a acrit in mod constant, indulcitorii artificiali au profitat de aceasta ocazie si au devenit mai populari. In prezent, zeci de mii de produse includ indulcitori artificiali, facandu-i pe acestia unii dintre cei mai folositi aditivi alimentari din lume. Avand zero calorii, indulcitorii artificiali apar in bauturi pentru dieta si gustari cu un continut scazut de calorii, destul de dulci pentru a fi savurate chiar si de catre cei mai multi consumatori de zahar. 

Dar nu tot ce straluceste este facut din aur. Incep sa apara din ce in ce mai multe studii care resping imaginea buna a indulcitorilor artificiali. Dovezile conform carora consumul unor cantitati mari de astfel de substante chimice ar putea duce la obezitate si tulburari metabolice sunt in crestere. 

Constatarile celui mai recent studiu privind efectul negativ al indulcitorilor artificiali au fost prezentate la conferinta Experimental Biology 2018, care a avut la San Diego. Cercetarea a fost condusa de Brian Hoffman, profesor asistent in cadrul Departamentului de Inginerie Biomecanica de la Universitatea Marquette si Colegiul Medical din Wisconsin, Milwaukee. Hoffman a explicat de ce il intereseaza atat de mult acest subiect. In ciuda adaugarii acestor indulcitori artificiali cu zero calorii in dietele noastre de zi cu zi, exista o crestere drastica a obezitatii si a diabetului in randul populatiei.

Acest studiu reprezinta cea mai profunda explorare pana in prezent a modificarilor biochimice produse de indulcitorii artificiali in organism. Pentru a atinge acest nivel, a fost folosita o tehnica numita metabolomica impartiala de mare capacitate. Metabolomica se refera la studiul produselor metabolice din celule, tesuturi si animale.
Oamenii de stiinta au vrut sa inteleaga modul in care zaharul si indulcitorii influenteaza mucoasa vaselor de sange, endoteliul vascular, atat in cazul culturilor celulare, cat si al soarecilor de laborator. Asa ca s-au concentrat asupra a doua zaharuri – glucoza si fructoza – si asupra indulcitorilor aspartam si acesulfam K. Pentru a compara compusii asemanatori din punct de vedere al gustului dar diferiti caloric, au fost hraniti soarecii de laborator cu acestia si evaluati dupa 3 saptamani. In mod interesant, experimentele au demonstrat ca zaharul si indulcitorii artificiali au afectat modul in care lucreaza vasele de sange. Dar aceste deficiente au fost realizate in moduri diferite.

In studiile realizate, zaharul si indulcitorii artificiali par sa prezinte efecte negative legate de obezitate si diabet, desi prin mecanisme diferite. Autorii studiilor au concluzionat ca schimbarile vasculare observate pot fi importante in timpul debutului si progresului diabetului si obezitatii. Schimbari biochimice pe care le aduc indulcitorii artificiali

Zaharul si indulcitorii artificiali au produs modificari ale nivelului de grasimi, amioacizi si alte substante chimice din sangele soarecilor de laborator. Indulcitorii artificiali se pare ca schimba modul prin care organismul proceseaza grasimile si obtine energia. Vor fi necesare mai multe studii pentru a descoperi ceea ce ar putea insemna aceste schimbari pe termen lung. De asemenea, indulcitorul acesulfam K se pare ca se acumuleaza incet in organism. La concentratii mai mari, deteriorarea vaselor de sange a fost mai severa.

In moderatie, corpul uman se poate ocupa de zahar. Insa organismul este supraincarcat in perioadele lungi de timp in care se consuma zahar si indulcitori artificiali. Oamenii de stiinta au descoperit si ca inlocuirea acestor zaharuri cu indulcitori artificiali non-calorici duce la schimbari negative la nivelul metabolismului energiei si grasimilor. 

Multi oameni isi doresc sa stie daca este mai sanatos sa consumi zahar sau indulcitori artificiali. Dar cand vine vorba de chimia noastra interna, nimic nu este atat de clar. Nu este simplu sa raspunzi la aceasta intrebare. Nu e ca si cum daca opresti consumul de indulcitori artificiali vei obtine rezultate pozitive ale sanatatii corelate cu diabetul si obezitatea. Dar daca mananci aceste substante straine in cantitati mari, riscul de efecte negative asupra sanatatii creste. Inca o data, se pare ca moderatia reprezinta cel mai bun mod de actiune.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img