joi, 18 aprilie, 2024

Industrializarea din timpul lui Stalin

Distribuie:

Publicat:

Industrializarea din timpul lui Stalin. Primul Război Mondial şi războiul civil rus au avut un efect devastator asupra economiei ţării. Producţia industrială în 1922 era doar 13% din cea a anului 1914.

Sub conducerea lui Stalin, Noua Politică Economică, a fost înlocuită cu un plan cincinal hotărât de la centru. Lucru ce se intampla la sfârşitul celui de-al treilea deceniu. Acesta presupunea un program extrem de ambiţios de industrializare forţată, ghidată de stat, şi de colectivizare a agriculturii.

Industrializarea din timpul lui Stalin

În ciuda poticnelilor şi greşelilor de început, primele două planuri cincinale au dus la o rapidă industrializare.Totul a pornit de la o baza economică foarte scăzută.

Uniunea Sovietică, catalogata în general ca cea mai săracă naţiune din Europa în 1922, se industrializa acum într-un ritm fenomenal, depăşind de departe viteza industrializării Germaniei din secolul al XIX-lea şi al Japoniei din secolul al XX-lea.

Fără capital de investiţie, cu un comerţ exterior nesemnificativ şi fără nici o industrie modernă că sprijin, guvernul lui Stalin a finanţat industrializarea atât prin restrângerea consumului unei părţi a cetăţenilor sovietici (pentru asigurarea capitalului reinvestit în industrie), cât şi prin spolierea fără milă a bogăţiei ţărănimii. Nu în puţine cazuri, munca industrială era cu bună ştiinţă plătită sub valoarea ei reală. Era, în primul rând, cazul muncii aproape gratuite a prizonierilor din lagărele de muncă. Iar în al doilea rând, erau frecvenţele „mobilizări” ale comuniştilor şi ale membrilor de Komsomol pentru diferite proiecte de construcţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img