News Flash:

Infecţia HPV, cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Sfaturi de la specialişti în obstretică-ginecologie

3 Decembrie 2021
272 Vizualizari | 0 Comentarii
03 0

Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer de col uterin. Depistarea precoce a infecției genitale cu papilomavirusuri sau virusurile papiloma umane (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

În articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre virusul HPV.

"Virusul Papiloma Uman este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer.
Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere prin contact sexual, indiferent dacă acesta este protejat sau nu. Se estimează că peste 50% dintre adulții activi sexual au avut sau au o infecție cu HPV. Dobândirea infecției cu HPV este strâns legată de comportamentul sexual. Numărul crescut de parteneri sexuali și debutul timpuriu al activității sexuale reprezintă riscuri majore de infectare cu HPV.
Virusul HPV se infiltrează în mucoase sau în piele, iar majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun simptom al infecției.
În prezent, sunt cunoscute peste 100 de tulpini de HPV, dintre care 12 sunt definite ca HPV cu risc oncogen crescut, adică cele care pot cauza cancer: tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. De asemenea, conform Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului, există și tipuri suplimentare pentru care există dovezi limitate de carcinogenitate: HPV tipurile 68 şi 73. Tipurile de cancer cauzate de HPV sunt cancerul de col uterin, cancere ale organelor genitale feminine sau masculine, cancer de anus si cancere ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).
La femei, Virusul Papiloma Uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin. Tipurile HPV 16, 18, 45 și 31 au cea mai mare frecvență în această cazuistică.
Din păcate, statisticile plasează România printre primele locuri în Europa în privința incidenței cancerului de col uterin (aproape jumătate din patologia oncologică la femei) și a mortalității provocate de acesta.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1305 (s) | 34 queries | Mysql time :0.042122 (s)