joi, 28 martie, 2024

Infectia cu virus gripal ne seaca de energie chiar si dupa ce a trecut

Distribuie:

Publicat:

Debutul gripei este unul brusc, cu febra mare, insotita de dureri de cap puternice, dureri musculare, tuse, durere de gat si oboseala. Totodata, putem avea nas infundat sau care curge continuu, greata si ameteala. Majoritatea semnelor se remit in circa o saptamana, dar, uneori, poate dura mai mult, in functie si de varsta si de bolile cronice asociate. Chiar si atunci cand febra si durerile musculare dispar, pacientul se simte drenat de energie cateva saptamani dupa, potrivit adevarul.ro.

Infectia cu virus gripal este extrem de contagioasa si putem contracta gripa de la persoana infectata care stranuta si tuseste. Totodata, daca atingem un obiect infectat precum clanta de la toaleta si apoi punem mana la ochi, la nas, la gura. Gripa este mai frecventa iarna pentru ca oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, in contact cu ceilalti, astfel ca virusul se imprastie mult mai usor. Gripa se trateaza cu antivirale care trebuie adminstrate sub supraveghere medicala, in primele 48 de ore de la debut, cu ibruprofen pentru diminuarea durerilor si cu picaturi descongestionante pentru nas. Tratamentul usureaza simptomele si scurteaza boala cu o zi sau doua. 

Gripa nu se trateaza cu antibiotice. Singura situatie in care antibioticele sunt utile este atunci cand apare o infectie bacteriana determinand complicatii precum pneumonia, bronsita, sinuzita sau otita. Antibioticele trebuie prescrise de medic. Singura metoda eficienta de a preveni infectia cu virusuri gripale este vaccinarea. Intrucat virusurile gripale sufera mutatii an de an este nevoie sa ne refacem vaccinul. Imunizarea nu determina boala si devine efectiva in circa doua saptamani de la injectie. Daca nu ne-am vaccinat si ne-am imbolnavit, cel mai bine ar fi sa stam acasa, sa ne odihnim, sa bem multe fluide pentru a ale inlocui pe cele pierdute prin febra. In acest fel inlaturam si orice posibilitate de a transmite virusul altora. Putem evita imbolnavirea incercand sa nu ne atingem gura, nasul sau ochii cu mainile murdare pentru ca germenii se transmit in acest fel. Mainile trebuie spalate cu apa si sapun sau dezinfectate cu alcool sanitar, atunci cand apa si sapunul nu ne sunt la indemana. Daca avem probleme cu respiratia, simtim durere in piept sau presiune, suntem deshidratati, confuzi si nu ne putem opri greata trebuie sa mergem de urgenta la medic. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img