vineri, 29 martie, 2024

Infectiile urechii afecteaza gustul

Distribuie:

Publicat:

Multa vreme, echipa de testare a gustului de la laboratorul Linda Bartoshuk al Universitatii din Florida s-a intrebat de ce persoanele care simt mai putin gustul mancarii sunt mai predispuse la ingrasare. Cercetatorul Derek Snyder are o teorie: o infectie a urechii poate afecta nervul gustului, care trece prin urechea mijlocie.

Dupa ce a procesat 6.584 de chestionare, echipa a descoperit ca persoanele de peste 35 de ani care avusesera cateva infectii ale urechii prezentau risc dublu de obezitate. Raspunsurile la intrebarile suplimentare au adus cateva indicii. Fostii pacienti care suferisera de infectii ale urechii erau mai predispusi spre consumul de dulciuri si mancaruri grase, probabil din cauza nervului afectat, ei simtind mai greu gustul de dulce sau gras. Chiar si o crestere mica a numarului de calorii luate din mancaruri nesanatoase se simte in timp.

Gustul se afla in creier, nu in limba. Descoperirea care schimba tot ce se stia pana acum

Infectiile urechii in perioada copilariei sunt greu de evitat, pentru ca vin odata cu racelile, dar limitarea fumatului pasiv conduce la scaderea incidentei cazurilor. Daca esti un adult supraponderal care a avut o infectie grava a urechii in copilarie, merita sa acorzi atentie gustului si texturii mancarii.

Gasind inlocuitori sanatosi, ca fructele in locul dulciurilor sau uleiul de masline in locul untului, poti ajunge sa te hranesti mai bine si sa cantaresti mai putin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img