joi, 25 aprilie, 2024

Infertilitatea masculina, o afectiune greu de acceptat

Distribuie:

Publicat:

Infertilitatea masculină afectează aproximativ 50% din cuplurile care întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil. Care sunt cauzele și cum se tratează.

În aproximativ 50% din cuplurile ce întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil, bărbatul este cel afectat de infertilitate. Ca şi în cazul femeilor, cauzele ce determină infertilitatea masculină ţin de un spectru larg de factori predominant patologici, dar şi psihologici.

Văzută prin prisma masculină, infertilitatea devine o problemă mai delicată şi mai greu de acceptat, în cea mai mare parte din cauza prejudecăţilor şi asocierii imediate, dar greşite, cu impotenţa. Cu toate acestea, este important de ştiut că numeroşi bărbaţi infertili pot avea relaţii sexuale perfect normale, satisfăcătoare.

Investigaţia standard pentru evaluarea partenerului masculin este spermogramă, ce asigura o analiză a lichidului seminal, concentraţia şi motilitatea spermatozoizilor, cât şi aspectele de morfologie ale acestora. În funcţie de rezultate, se pot recomandă teste suplimentare, precum spermocultură, biochimia spermei, cultură secretiei uretrală, analiză urinei pentru a investiga ejacularea retrogradă ori teste genetice.

Care sunt cauzele principale ale infertilităţii masculine?

Din punctul de vedere al cauzelor, problema infertilităţii masculine rămâne la fel de complexă precum cea feminină: factorii determinanţi sunt variaţi şi multipli, pornind de la dezechilibre hormonale la probleme fizice sau psihologice.

contiuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img