joi, 28 martie, 2024

INFIORATOR Explicatiile medicilor care au externat un pacient cu coronavirus si care a murit dupa cateva ore, spunand ca este spre vindecare

Distribuie:

Publicat:

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din comuna Ilva Mică, judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru care miercuri s-a primit rezultatul pentru Covid-19 pozitiv, a fost externat, cu încălcarea procedurilor, din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa în data de 30 martie şi a decedat la domiciliu în noaptea de 30 spre 31 martie. Medicii au scris, conform Grupului de Comunicare Strategică, ”evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului”. Însă, după numai câteva ore, omul a murit.

Informaţiile au fost făcute publice miercuri, în cadrul unui briefing de presă, de către managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany.

"V-am rugat să veniţi aici ca să vă transmit chiar eu informaţii despre o persoană decedată, din Ilva Mică, pentru care astăzi a venit rezultatul de Covid pozitiv. Pacientul s-a internat pe data de 22 martie în Secţia de boli interne. La internare, nu se încadra în definiţia de caz şi de aceea a fost internat pe Secţia de medicină internă, şi nu pe Secţia de boli infecţioase. În data de 23, medicul curant a rugat un consult de specialitate, şi anume un consult de la Secţia de boli infecţioase. Medicul care a făcut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru a se vedea dacă este infectat cu Covid-19. În data de 30, pacientul respectiv a fost externat înainte să vină rezultatul probelor, un lucru care, din punctul meu de vedere, este regretabil. Pacientul nu ar fi trebuit externat până nu era situaţia lui medicală foarte clară. În data de 1 aprilie, astăzi – aşa, parcă este o glumă proastă de 1 aprilie, au venit rezultatele, iar pacientul este Covid pozitiv. A început o anchetă epidemiologică la nivel de spital", a declarat Lazany.

Întregul personal al Secţiei de medicină internă din cadrul SJU Bistriţa va fi testat, miercuri şi joi, pentru Covid-19.

Gabriel Lazany a precizat că pacientul a fost internat în spital cu diagnostic de bronhopneumonie şi, pentru că acesta completase o declaraţie pe propria răspundere că nu intrase în contact cu persoane suspecte sau confirmate cu Covid-19 şi nici nu călătorise în afara ţării, a fost internat la Secţia de medicină internă, în loc de Boli infecţioase.

Managerul SJU Bistriţa a mai spus că medicul care a decis externarea pacientului, fără respectarea protocoalelor pentru suspecţii de Covid-19, va fi anchetat administrativ.

"Din păcate, medicul curant care era la acea perioadă a luat decizia de externare a pacientului, lucru care este regretabil. S-a deschis o anchetă internă pentru nerespectarea procedurii, pentru că pacientul ar fi trebuit să rămână internat până era situaţia lui medicală clară. O să vedem ce va reieşi din anchetă", a explicat Lazany.

La SJU Bistriţa, unitate suport pentru cazurile de infectare cu noul coronavirus, mai sunt internate, la această dată, 13 persoane confirmate cu Covid-19, printre care se numără şi un copil în vârstă de un an şi o lună. Alţi şase bistriţeni cu Covid-19 au fost internaţi, anterior, la Spitalul de boli infecţioase din Cluj-Napoca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img