joi, 28 martie, 2024

Ingredientul secret care face din salata ta un preparat sanatos si satios

Distribuie:

Publicat:

Indiferent de anotimp, consumul de legume nu trebuie neglijat, iar o metoda ideala de a face acest lucru posibil sunt salatele. Insa nu orice fel de salata: ci una usor de preparat si sanatoasa. Nu e suficient sa alegi legume variate, bogate in nutrienti, ai nevoie si de un dressing care sa completeze acele legume.

Intre un dressing fara grasimi si unul cu grasimi, ce alegi? Daca l-ai ales pe primul, ai gresit. Organismul are nevoie de grasimi pentru a maximiza beneficiile fitonutrientilor din salata zilnica de legume. Explicatia este simpla: cei mai multi fitonutrienti din legume sunt liposolubili, adica se dizolva in grasimi, prin urmare ei nu pot fi absorbiti de organism decat daca sunt asociati cu grasimi.

Un studiu publicat in American journal of clinical nutrition arata ca absorbtia nutrientilor dintr-o salata fara grasimi se apropie de zero.

Cel mai bun dressing pentru salate
Uleiul de masline este o optiune pentru dressing, dar nu neaparat cea mai buna. Cele mai sanatoase grasimi sunt cele din nuci si seminte, consumate ca atare. Poti sa le mixezi, sa le zdrobesti sau sa le presari pur si simplu deasupra salatei. Trei nuci, o mana de seminte de susan sau un pumn de alune sunt suficiente pentru a creste absorbtia fitonutrietilor din salata de legume.

Avocado, partenerul potrivit pentru rosii
Licopenul, acel fitonutrient care sa gaseste in cantitate mare in rosii si care protejeaza organismul impotriva cancerului, are nevoie de grasime pentru a fi absorbit. Un studiu publicat in Journal of Nutrition in 2005, arata ca un sfert de avocado sau o lingura de ulei de avocado per portie pot ajuta licopenul sa-si faca treaba.

sursa: dr. Cristian Panaite, medic nutritionist

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img