sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Inima marita, sindromul care poate aparea la multe boli: Care sunt simptomele si ce legatura are cu ficatul marit

Distribuie:

Publicat:

Inimă mărită este un “diagnostic” pe cât de vag, pe atât de alarmant pentru pacienți. Inima mărită, numită în termeni medicali cardiomegalie, este un sindrom care poate apărea în cadrul mai multor boli.

Un cord mare poate fi consecința dilatării sau hipertrofiei cardiace. Dilatarea presupune lărgirea camerelor cordului, iar hipertrofia îngroșarea pereților cordului (de fapt a pereților ventriculari, pentru că atriile nu se hipertrofiază.

 

Hipertrofia poate fi de 2 tipuri: excentrică (când îngroșarea pereților cardiaci este însoțită de dilatare) și concentrică (când există o îngroșare semnificativă a pereților cardiaci fără dilatarea cordului, camerele cordului fiind astfel chiar micșorate).

Hipertrofia excentrică apare ca urmare a suprasolicitărilor de volum (ex. insuficiență mitrală), iar cea concentrică în suprasolicitările de presiune (ex. stenoză aortică). Cardiomegalia poate apărea și prin depunere de grăsime în jurul inimii sau prin acumularea de lichid în pericard (pericardită lichidiană), potrivit doctorulzilei.ro.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img