vineri, 29 martie, 2024

INIMAGINABIL! Copiii dintr-un centru de plasament din Iasi, expusi unui virus extrem de contagios. Spirtul, singura metoda de preventie

Distribuie:

Publicat:

 Alarma la un centru de plasament din Iasi • Directorul DGASPC Iasi nu s-a deplasat la centru pentru a vedea care este situatia, probabil speriat de gerul de afara • Sefa centrului s-a suparat ca a fost deranjata in ziua libera de 24 ianuarie

Pentru ca sunt copii cu probleme de sanatate sau abandonati de familie, conducerea unui centru de plasament si inclusiv a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi isi permite sa-si bata joc in ultimul hal de acesti copii.

Profitand de faptul ca sunt minori cu dizabilitati, institutionalizati, cei care conduc aceste unitati cred ca pot face ce vor. De cateva zile, la Centrul de plasament "C.A. Rosetti" exista epidemie de hepatita. Cinci copii sunt deja internati la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

Fiind o boala extem de contagioasa, conducerea centrului si a directiei trebuia sa instituie masuri urgente pentru a preveni extinderea imbolnavirii, mai ales ca este vorba de copii care sufera de anumite boli cronice. De cand a fost depistata epidemia de hepatita de tip A, singurul mod de prevenire aplicat in centru este spirtul medicinal. Copiii trebuie sa se spele pe maini doar cu spirt.

Copii bolnavi, la un loc cu cei sanatosi. Personalul nu a fost protejat

Intr-un caz de acest gen, se face imediat o ancheta epidemiologica care are rolul de a delimita focarul de hepatita, urmareste identificarea tuturor persoanelor care au fost in contact cu bolnavul, cu scopul de a intrerupe lantul infectiei, actionand asupra sursei, cailor de transmitere, organism receptor.

Dupa depistarea epidemiei de hepatita A la Centrul de plasament "C.A. Rosetti", copiii sanatosi si personalul nu beneficiaza de nicio protectie, fiind expusi imbolnavirii. Copiii bolnavi sunt izolati numai ziua, iar noaptea dorm impreuna cu cei care ar trebui sa fie protejati sa nu contacteze virusul hepatitei A. De asemenea, in unitate nu s-a facut dezinfectie, iar personalul nu a fost instruit pentru a se proteja, existand un risc major de a se imbolnavi.  

"Nu am fost la fata locului. Vorbiti cu cei de acolo"

Directorul DGASPC Iasi a spus ca reprezentanti de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi s-au deplasat la centru si ar exista o ancheta epidemiologica in desfasurare, dar nu are habar ce rezultate sunt pana in prezent. De asemenea, directorul DGASPC nici macar nu s-a deplasat la fata locului sa vada care este situatia.

"Au venit cei de la DSP acum vreo 2-3 zile si este o ancheta epidemiologica de la SANEPID. Intrebati-i pe cei de la DSP care sunt rezultatele. Stiu ca s-a facut dezinfectie. Eu nu stiu ce dezinfectant s-a folosit. Nu am fost la fata locului pentru ca sunt atatia oameni acolo. Vorbiti cu cei de acolo (centru-n.r.). Am 60 de centre in subordine. Nu sunt toti copiii bolnavi. Exista un sef de centru care ar trebui sa respecte indicatiile care s-au stabilit si cred ca este responsabil si nu trebuie sa mai pun pe cineva sa il verifice. Stiu ca sunt 4 copii in spital. Cred ca sursa de imbolnavire este externa. Banuim ca boala a fost adusa de un copil care vine din familie", a declarat Ion Florin, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.  

Sefa centrului spune ca respecta indicatiile medicilor

Deranjata ca a fost sunata in ziua libera, 24 ianuarie, directorul Centrului de plasament "C.A. Rosetti" a precizat ca toate informatiile le da purtatorul de cuvant. Mai mult, directorul a spus ca toate detaliile ar trebui sa le dea un medic. Nici acesta nu a putut preciza ce masuri concrete s-au luat in centrul pe care il conduce pentru a proteja personalul si a stopa extinderea bolii.

"Pentru aceasta problema avem purtator de cuvant la Directia pentru Protectia Copilului. El va poate da mai multe informatii. Deocamdata este vorba doar despre trei copiii care au fost diagnosticati cu hepatita A. Pentru al patrulea nu avem inca confirmarea din partea medicilor. Copiii care au fost diagnosticati cu virusul hepatitei A sunt, desigur, izolati de ceilalti, ei fiind deja internati in spital. Nu stiu cum a aparut acest virus. Nu cunosc detalii despre aparitia unui virus de tip A. Aceste detalii vi le poate da un medic specialist, eu nu sunt de specialitate. Noi doar respectam indicatiile pe care le primim de la SANEPID", spune Maria Abalasi.

Hepatita A, o boala care afecteaza ficatul

Hepatita A este o boala contagioasa cauzata de infectia ficatului cu virusul hepatitic A. Severitatea bolii variaza de la o forma usoara care dureaza cateva saptamani, pana la o boala severa care se extinde pe o perioada de cateva luni. Virusul se transmite atunci cand o persoana ajunge in contact cu alimente, apa contaminate cu fecalele altei persoane, transmitere fecal-orala, in general in conditii de igiena inadecvata.

Persoanele infectate pot incepe sa transmita infectia la aproximativ sapte zile de la expunere, chiar daca boala nu prezinta simptome. Persoanele care au fost expuse la contactul cu o persoana infectata trebuie sa urmeze un tratament care sa impiedice imbolnavirea. Tratamentul are efect in primele doua spatamani de la expunere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img