joi, 18 aprilie, 2024

Injectia care te scapa de fobii

Distribuie:

Publicat:

Oameni de stiinta considera ca au descoperit secretul care te scapa de fobii, fie ele de serpi, inaltimi sau de alte tipuri, printr-o simpla injectie. O echipa de cercetatori sustin ca putem "reprograma" creierul nostru astfel incat sa reuseasca sa depaseasca anumitetemeri ale noastre. Ei sustin ca frica este o deprindere, un lucru pe care il inveti in timpul vietii prin declansarea in creier a unor centri care genereaza aceste emotii. Specialistii spun ca printr-o simpla injectie ei pot "educa" acea parte a creierului care ofera omlui aceatsa senzatie de frica. Cercetarile care au loc in Japonia sustin ca aceasta descoperire, prin injectarea de lidocaina, poate fi o solutie pentru oamenii care sufera de fobii cronice, afectandu-le viata de zi cu zi.

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific – uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frica irationala pentru ca pericolul nu exista in realitate sau este mult exagerat in mintea persoanei respective. Persoanele care sufera de o anumita fobie se panicheaza deseori doar la anticiparea situatiei stresante sau doar la gandul ca ar putea fi puse fata in fata cu aceasta. Desi exista o diversitate foarte mare de fobii, toate au o serie de simptome comune ce apar ca raspuns al organismului la stres: cresterea frecventei cardiace si palpitatii, transpiratii, tremuraturi, ameteala si greata.

Fobii despre care stiati mai putin

Terapia medicamentoasa este utilizata in cadrul acestei tulburari foarte putin. Avand in vedere ca tratamentele psihoterapeutice s-au dovedit in cadrul acestei tulburari ca fiind tratamente eficiente, utilizarea tratamentului medicamentos se recomanda doar in cazul persoanelor „rezistente” la tratamentul psihoterapeutic. Cercetarile asupra tratamentelor farmacologice in cadrul a fobiei specifice sugereaza eficienta benzodiazepinelor, inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei si ale antidepresivelor triciclice.

Fobiile specifice sunt afectiunile psihologice cel mai usor de tratat, un tratament eficient putand fi realizat chiar si in 90 minute. Psihoterapia cognitiv- comportamentala in cazul fobiei specifice porneste de la un principiu foarte simplu si anume acela ca orice comportament atat cel normal cat si cel anormal sunt invatate, prin urmare pot fi si dezvatate. in consecinta individul in loc sa evite situatiile care ii produc frica, se va confrunta cu ele in mod gradat. Astfel, terapia cognitiv comportamentala utilizeaza ca si strategii de tratament: expunerea, relaxarea, restructurarea gandurilor, are ca si scop tocmai ruperea legaturii dintre stimul si raspunsul fobic. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img