miercuri, 17 aprilie, 2024

Insectele dispar prea repede, iar asta poate duce la colapsul planetei

Distribuie:

Publicat:

Insectele zboara pe drumul catre disparitie, iar asta ar putea duce la un „colaps catastrofal al ecosistemelor naturii”, potrivit unui nou studiu stiintific.

Insectele mor intr-un ritm accelerat si ar putea disparea in urmatorii 100 de ani. Mai mult de 40% din speciile de insecte se afla in declin, iar o treime sunt pe cale de disparitie. De fapt, rata de disparitie a insectelor este de opt ori mai mare decat cea a mamiferelor, pasarilor si a reptilelor, potrivit unui nou studiu publicat in Biological Conservation.

„Este un ritm foarte rapid. Peste zece ani vor disparea un sfert din insecte, in 50 de ani vom mai avea doar jumatate, iar peste 100 de ani ar putea sa nu mai existe nicio insecta” a spus Francisco Sanchez-Bayo, co-autor al studiului si biolog la Universitatea din Sydney. „Daca acest lucru nu poate fi stopat atunci vor fi consecinte catrastrofale pentru ecosistemul planetei, dar si pentru supravietuirea omenirii„.

Cercetatorii au declarat ca numarul insectelor scade cu 2,5% in fiecare an. Ei au descoperit ca insectele mor de doua ori mai repede decat vertebratele. „Daca nu schimbam modul in care producem alimente, insectele vor disparea in cateva decenii”. Insectele sunt esentiale pentru buna functionare a ecosistemelor, indiferent ca reprezinta hrana pentru alte animale, ca sunt polenizatori sau reciclatori de nutrienti.

De ce nu vom mai avea insecte in viitor? Oamenii de stiinta au invinuit suprapopularea si consumarea excesiva, in trecut, si au declarat ca avem de-a face cu cea de-a sasea extinctie in masa din istoria planetei.

Insectele mor din cauza modului in care practicam agricultura (pesticide), din cauza schimbarilor climatice, urbanizarilor si asa mai departe.

Flutirii si moliile sunt printre speciile de insecte cele mai afectate. Numarul de specii de fluturi din Anglia a scazut cu 58% in primii zece ani ai acestui secol. Insectele din familia hymenoptera (viespiile, albinele si furniciile), gandacii, libelulele sunt de asemenea foarte afectate de aceste schimbari.

In 2014, un studiu a aratat ca in ultimii 35 de ani, numarul de insecte a scazut cu 45%.  In 2017, un alt studiu a aratat ca in rezervatiile naturale din Germania a avut loc o scadere de pana la 76% a insectelor zburatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img