sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu : “GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR”

Distribuie:

Publicat:

"GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR"

Suntem la început de nou an şcolar! Un an şcolar marcat de nou, de provocare şi mult dinamism. Începerea şcolii sub auspiciile perioadei de alertă datorată situaţiei pandemice actuale este într-adevăr o provocare, cu multă responsabilitate pentru elevi şi cadre didactice, cu rolul de a crea ambientul educaţional cât mai securizant pentru a educa tinerii noştri. Am resimţit împreună sentimente diverse, în perioada premergătoare debutului anului şcolar, bazate pe informaţii uneori contradictorii ale specialiştilor în educaţie şi sănătate, ale mass-mediei, ale societăţii.

Această pandemie a zguduit statu-quo-ul nostru, al tuturor şi a dezvăluit probleme ale sistemului de învăţământ legate de infrastructura şcolilor, de lipsa tehnologiei performante necesare procesului de predare online, de grupurile vulnerabile, fără acces la tehnologie proprie etc. Am conştientizat la finele anului şcolar trecut care sunt nevoile şi cum trebuie să ne organizăm pentru a fi mai eficienţi. Am analizat împreună cu toţi factorii implicaţi în bunul mers al procesului instructiv educativ, strategii pentru de a crea un flux continuu al activităţilor şcolare, pentru a îmbina cât mai eficient învăţământul faţă în faţă cu învăţământul online şi pentru a ne adapta vremurilor pe care le traversăm.

Lăsăm teama deoparte! Procesul de învăţare continuă! Sunt convinsă că putem da dovadă de înţelepciune, unitate, maturitate, înţelegere şi empatie în această perioadă atipică. Este extrem de important să informăm, sensibilizăm şi conştientizăm copiii de ce este important să respecte măsurile igienico-sanitare, de distanţare; să eliminăm teama, frustrarea şi gândirea negativă, comunicând real, constant pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toţii avem temeri, dar ÎMPREUNĂ putem face eforturi de a le depăşi, rămânând optimişti şi responsabili! Deopotrivă, noi toţi!

Putem cultiva TOLERANŢA, ACCEPTAREA şi EGALITATEA! Putem folosi acum experienţa anului trecut ca pe o resursă reală în a găsi soluţii rapide, viabile atunci când provocările vieţii ne vor cere să ne repliem, reorganizăm.

Putem acum cultiva toleranţa ca pe o acceptare a diferenţelor şi diversităţii. Putem accepta acum ştiind că doar aşa putem produce transformarea. Putem considera egalitatea între noi ca formă a de construire a relaţiilor ecologice în care fiecare să putem simţi că suntem unici, diferiţi şi liberi.

Le doresc elevilor să aibă un an şcolar plin de experienţe de învăţare valoroase, să fie creativi şi să se bucure din plin de întâlnirea cu colegii (aşa cum este ea posibilă acum).

Părinţilor le mulţumesc pentru toată susţinerea şi încrederea şi vreau să le amintesc încă o dată, că au un rol foarte important în procesul de dezvoltare şi formare al propriilor copii.

Cadrelor didactice le urez putere de muncă, să fie încrezători în expertiza lor profesională pentru a folosi toate mijloacele şi metodele de lucru cu impact pozitiv în activitatea cu copiii, înţelegând totodată strânsa legătură şi importanţa majoră pe care o au în formarea şi dezvoltarea armonioasă a acestora.

Cu aceste gânduri şi convinsă că veţi alege ce este mai bine pentru voi toţi, cu dorinţa sufletească de a fi mai bine pentru noi toţi, vă doresc un an şcolar plin de satisfacţii, reuşite şi multă sănătate!

Inspector Şcolar General,
Prof. Monica Adriana MUNTEANU

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img