joi, 28 martie, 2024

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vlaşca” al Judeţului Giurgiu

Distribuie:

Publicat:

Patru incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere, în ultimele zile

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În ultimele zile, aceştia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localităţi:
– municipiul Giurgiu, strada Plugari – au ars aproximativ 15 mp vegetaţie uscată şi deşeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
– Bolintin Deal – au ars aproximativ 300 mp de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere;
– Obedeni – au ars aproximativ 3.000 mp vegetaţie uscată. Au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Roata de Jos, cu o autospecială de stingere;
– Bolintin Vale – au ars aproximativ 500 mp vegetaţie uscată şi deşeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere. Aceştia au fost sprijiniţi de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă cu un buldoexcavator.

Cel mai probabil incendiile s-au produs din cauza focului în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Atragem atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Informare preventivă

Potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase. Astfel, cetăţenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:
– Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare

Proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la ţigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetaţia uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăţi sau, în cele mai grave situaţii, pot provoca şi victime.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img