joi, 18 aprilie, 2024

Inspectorii de munca AVERTIZEAZA! Concediile de odihna ar putea fi eliminate

Distribuie:

Publicat:

Inspectorii de munca avertizeaza ca au intalnit, tot mai des in ultima perioada, fenomenul concediilor ”fantoma”.

Lucratorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj au constatat ca tot mai multi angajati din mediul privat apar in evidentele companiilor ca fiind in concediu de odihna sau chiar fara plata, desi ei merg zilnic la serviciu. Cele mai multe deficiente au fost constatate la angajatori din mediul privat.  

“Practic, concediul de odihna al lucratorilor este evidentiat in foile de pontaj, dar in realitate lucratorul nu beneficiaza de concediu de odihna. Aceste lucruri le constatam tocmai din sesizarile primite de la lucratori care in momentul in care inceteaa raportul de munca la un anumit angajator nu beneficiaza nici de plata dreptului de concediu neefectuat, pe care fiecare lucrator il stie ca si numar, dar in controalele care se desfasoara ca urmare a sesizarilor se constata ca, de fapt, acel lucrator apare in foile de pontaj si in statele de plata evidentiat cu concediul de odihna”, spune Luminita Nemes de la Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj.

Institutul de Munca avertizeaza ca a crescut si numarul angajatilor trimisi in concediu fara salariu, desi nu au fost informati in prealabil, asa cum prevede legislatia in vigoare, astfel incat angajatorul sa nu plateasca taxe la stat. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img