vineri, 29 martie, 2024

Inspectorii de munca vasluieni fac recomandari in legatura cu adeverintele de munca

Distribuie:

Publicat:

Avand in vedere ultimele modificari legislative aduse Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare, care prevad la art. 164 alin. 1^1 “ prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim ​brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca",inspectorii de munca vasluieni informeaza  angajatorii in legatura cu atributiile acestora.

 In stabilirea  vechimii in munca a salariatilor, angajatorilor le revin urmatoarele obligatii (potrivit art. 7 alin. (6) din H.G. 905/2017):​“ la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii" a declarat Gheorghe Chirvase, inspector sef ITM Vaslui.
Totodata, cei de la ITM Vaslui le reamintesc agentilor economici ca "vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010  se probeaza cu carnetul de munca  asa cum este prevazut la art. 279 alin. 1 din Legea 53/2003 Codul Muncii.

In baza atributiilor conferite de Legea nr. 108/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul controalelor ce vor fi facute, inspectorii de munca vor verifica stabilirea salariului minim brut pe tara diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in ​munca, pe baza dosarelor de personal intocmite si completate conform art. 7 alin. 2 din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare  la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru” a mai declarat inspectorul sef Gheorghe Chirvase de la ITM Vaslui.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img