joi, 25 aprilie, 2024

Inspectorii de prevenire au continuat şi în acest weekend verificările inopinate la operatori economici controalele au fost extinse la nivel naţional

Distribuie:

Publicat:

Pentru siguranţa celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în locaţii destinate divertismentului, prin dispoziţia secretarului de stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în acest sfârşit de săptămâna (18-20 noiembrie a.c.), inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control inopinat la 301 operatori economici din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti. Acţiunile au fost coordonate de la nivel central, de către IGSU.

Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori şi accesibilitatea căilor de evacuare.

În urma acţiunilor de control derulate în perioada de referinţă, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, prin depăşirea numărului maxim de utilizatori, la 6 dintre obiectivele verificate, 1 din municipiul Bucureşti, 1 din municipiul Braşov, 1 din municipiul Iaşi, 1 din municipiul Baia Mare, 1 din municipiul Deva şi 1 din judeţul Bacău, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile. Sancţiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Totodată, verificările efectuate la operatorul economic din Baia Mare au relevat faptul că acesta funcţiona fără a deţine autorizaţia de securitate la incendiu.

La alte două dintre obiectivele verificate în judeţul Sibiu şi municipiul Bucureşti s-a constatat depăşirea numărului de utilizatori, fără însă a fi atins pragul de 10% care să impună oprirea funcţionării, fiind aplicate amenzi în cuantum de 50.000 lei, respectiv 30.000 lei pentru nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Pe lângă aspectele menţionate mai sus, verificate cu preponderenţă de inspectorii de prevenire, colegii noştri au constatat şi alte 766 neconformităţi pe linia securităţii la incendiu (75 dintre deficienţe fiind soluţionate pe timpul controalelor), sancţionate cu 387 de avertismente şi 281 de amenzi, în cuantum de 1.539.000 lei.

Astfel, pe timpul verificărilor, colegii noştri au identificat 46 de obiective care nu deţineau autorizaţia de securitate la incendiu sau alte încălcări care ţin de exploatarea necorespunzătoare a căilor de evacuare, a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, inclusiv nerespectarea interdicţiei privind fumatul în spaţii publice închise.

Întrucât securitatea celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare şi vor viza inclusiv obiective existente în municipii, oraşe şi comune din ţară.

Caracterul permanent al activităţii de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanţilor obiectivelor existente la nivel naţional în respectarea, în fiecare moment, a măsurilor de siguranţă, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuţi de lege.

Nu urmărim sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă pentru fiecare dintre noi.

*** INFO BACKGROUND

În urma acţiunilor de control care au debutat la finalul săptămânii trecute, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, prin depăşirea numărului maxim de utilizatori, la 4 dintre obiectivele verificate, 3 din municipiul Iaşi şi 1 din municipiul Bucureşti, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot pentru depăşirea numărului maxim de utilizatori, la un alt obiectiv din judeţul Cluj, care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcţionării, a fost aplicată amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu şi constatarea pierderii valabilităţii acestui act de autoritate.

Într-un alt caz, la unul dintre operatorii economici verificaţi în municipiul Bucureşti, la care, de asemenea, s-a constatat depăşirea numărului maxim de utilizatori, dar fără atingerea pragului pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu (până la 10% din numărul maxim stabilit, conform legii), a fost aplicată amenda în cuantum de 30.000 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img