vineri, 19 aprilie, 2024

Instalarea contoarelor inteligente devine OBLIGATORIE. Ce patesti daca refuzi instalarea dispozitivului in locuinta

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a elaborat o noua reglementare aflata inca la stadiul de proiect, referitoare la instalarea contoarelor inteligente de energie electrica, ce aduce, pe langa altele, clarificari pentru situatia in care consumatorul de energie refuza sa-i fie montat acest contor.

Instalarea smart-meterelor, contoarele inteligente de energie electrica, nu este optionala, dar distribuitorii de energie care instaleaza contoarele vor face, anterior instalarii, anumite masuratori pe care sa le arate consumatorilor care, initial, refuza instalarea lor, ca nu au de ce sa se teama.

Desi instalarea lor are multiple avantaje, si pentru clienti si pentru distribuitorii de energie electrica, ar putea crea temeri ca, pentru cele la care transmisia datelor se face prin unde radio, emisiile de radiatii electromagnetice ar putea cauza probleme, scrie Economica.net.

Potrivit ordinului, daca initial un consumator refuza instalarea, operatorul de distributie face masuratori asupra nivelului de radiatii electromangetice, pe care i le arata apoi consumatorului. Daca emisiile sunt sub nivelul stipulat de lege, are dreptul sa instaleze noul contor, iar daca nu, poate decide sa amplaseze contorul la limita proprietatii.

Daca si dupa masuratori care arata ca respectivele contoare resptecta normele privind nivelul de emisii electromagnetice consumatorul tot refuza sa i fie instalat noul contor, distribuitorul poate ajunge, la limita, sa-l deconecteze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img