vineri, 29 martie, 2024

Institutul Regional de Oncologie din Iasi primeste o finantare europeana in valoare de 2,5 milioane pentru cercetarea in nanomedicina

Distribuie:

Publicat:

Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) primeşte, prin intermediul centrului de cercetare Transcend, o finanţare europeană în valoare de 2,5 milioane de euro pentru a dezvolta cercetarea în domeniul nanomedicinei, acesta fiind considerat unul dintre cele mai prestigioase proiecte europene de cercetare şi inovare.

Cea mai mare parte a fondurilor alocate de Uniunea Europeană prin proiectul "Creşterea şi consolidarea excelenţei în cercetarea biomedicală interdisciplinară în centrul de cercetare Transcend" este destinată formării şi instruirii şi schimburilor de experienţă. Finanţarea europeană, în valoare de 2,5 milioane de euro, va contribui la formarea şi dezvoltarea unei echipe de cercetători ştiinţifici de top care vor fi integraţi în laboratorul de nanotehnologie ce urmează a fi înfiinţat, scrie Agerpres.ro.

Echipa care se va constitui va fi condusă de un cercetător ştiinţific şi manager al activităţii de cercetare cu rezultate remarcabile recunoscute la nivel internaţional în domeniul nanomedicinei. Misiunea acestuia este de a implementa modificările structurale necesare în Transcend astfel încât, după finalizarea proiectului, centrul să devină un reper în cercetarea nanobiomedicală la nivel atât naţional, cât şi european.

"Acest tip de proiect e o modificare de paradigmă în finanţarea cercetării, cu siguranţă a celei din România, dar chiar şi la nivel european. Este un proiect extraordinar de competitiv, ce are ca scop să aducem un cercetător de renume care să implementeze domeniul său de cercetare, cu ariile personale de cercetare. Transcend funcţionează de mai bine de şapte ani, este productiv în cercetarea în oncologie, biologie celulară şi moleculară. Direcţia acestui proiect este implementarea nanomedicinei, nanotehnologiilor, cu scop diagnostic şi terapeutic în cancer, dar şi alte patologii", a declarat presei unul dintre coordonatorii proiectului, Radu Iliescu, profesor de farmacologie şi prorector pentru Strategie instituţională la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

În prezent, echipa de cercetători ştiinţifici cuprinde cadre formate în diverse discipline medicale, biologice şi chimice, marea majoritate având experienţă internaţională.

"Este un proiect de infrastructură şi formare a unui nou centru de nanomedicină. Este un centru în care specialiştii vor fi direct implicaţi să facă cercetare translaţională, adică să aibă direct implicaţii pentru viitorul pacienţilor noştri şi pentru viitorul pacienţilor oncologici, în general, dar nu neapărat legat numai de medicină sau numai de oncologie, ci poate să privească şi un spectru mai larg din cercetarea fundamentală şi translaţională. Este un proiect care sperăm ca în viitorul apropiat să poată genera nanoparticule cu scop terapeutic sau diagnostic care să îi ajute pe pacienţii noştri să trăiască mai mult, să trăiască mai bine şi să aibă o calitate mai bună a vieţii", a afirmat directorul medical al IRO, Gabriel Dimofte.

Managerul IRO, Mirela Grosu, a precizat că acesta este cel de-al doilea proiect câştigat de România şi cel mai mare pentru dezvoltarea cercetării în nanomedicină.

"Încă de la înfiinţarea IRO încercăm să atragem fonduri pentru dezvoltare din diverse surse. În principal, ne-am axat pe fonduri europene. În prezent avem 13 proiecte cu fonduri nerambursabile în curs implementare. Suntem mândri de ceea ce facem, pentru că în oncologie niciodată nu poţi să spui că ai de toate. Proiectul pe care îl lansăm astăzi este un proiect în valoare de 2,5 milioane euro, a fost acordată prin programul H2020, topicul WIDESPREAD-06-2020 – ERA Chairs. Este un proiect care se axează în principal pe formarea tinerilor cercetători", a spus Mirela Grosu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img