vineri, 29 martie, 2024

Intalnire intre cancelarul german si premierul Poloniei! Se discuta despre situatia Uniunii Europene dupa Brexit

Distribuie:

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel se deplaseaza marti la Varsovia pentru discutii politice cu premierul polonez Beata Szydlo, viitorul Uniunii Europene in perioada post-Brexit figurand printre principalele teme pe agenda acestei vizite.
Pe langa discutiile legate de Brexit si UE, vor fi abordate si probleme legate se imigratie si de securitate, a precizat executivul polonez. Relatia dintre Merkel si Szydlo, care a devenit prim-ministru in noiembrie 2015, a inceput sub auspicii nefavorabile, aminteste agentia germana de presa. Intr-un interviu acordat unui ziar in februarie anul trecut, Szydlo a criticat Germania pentru politica usilor deschise fata de migranti promovata de cancelarul Angela Merkel.

Relatiile dintre cele doua tari s-au mai dezghetat inainte de luna iunie, cand au avut loc consultari guvernamentale germano-poloneze. Szydlo afirmase atunci ca multe lucruri s-au intamplat in perioada scursa de timp, intre care acordul incheiat intre UE si Turcia cu privire la limitarea fluxului de migranti in Europa, iar cancelarul Angela Merkel evocase o “atmosfera prietenoasa” la discutii.

Cu ocazia actualei vizite la Varsovia, sefa executivului german se va intalni cu Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), despre care se spune ca ar fi autorul mai multor decizii ale guvernului, desi acesta nu detine oficial functii publice. Potrivit presei, se asteapta ca Merkel sa-i ceara lui Kaczynski ca cele doua state sa convina asupra unei linii unice privind viitoarea politica europeana.

Vizita Angelei Merkel in Polonia intervine la o zi dupa ce vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a avertizat autoritatile poloneze ca UE ar putea ajunge la suspendarea dreptului de vot al Poloniei daca aceasta tara nu va da curs solicitarilor Comisiei Europene pentru respectarea statului de drept, pe fondul divergentelor legate de reforma Tribunalului Constitutional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img