marți, 19 martie, 2024

Intepaturile de albine si viespe iti pot pune viata in pericol: Ce sa faci daca esti intepat

Distribuie:

Publicat:

Înțepăturile de albine și de viespe pot provoca reacții alergice severe, inclusiv anafilaxia. Gestionarea situației depinde de gravitatea și caracteristicile particulare ale reacției.

Pentru majoritatea oamenilor, o înțepătură de albină are ca efect durerea și iritarea temporară la locul înțepăturii. Pentru alții, înțepăturile de albină sau viespe provoacă o reacție alergică. Aceasta poate varia de la ușoară până la severă. În cazuri extreme, înțepătura poate duce la anafilaxie, care poate pune viața în pericol.

Statisticile spun că 5-7% dintre oameni vor suferi de-a lungul vieții o reacție alergică severă în urma unor înțepături de insecte. Cele mai multe persoane se vor confrunta, însă, cu o reacție alergică ușoară până la moderată, sub formă de umflarea și înroșirea zonei afectate. Un procent foarte mic de oameni necesită intervenție medicală de urgență. Albinele, viespile și furnicile de foc provoacă cel mai frecvent reacții alergice sistemice, care se răspândesc pe tot corpul, inclusiv pielea și sistemul respirator, potrivit doc.ro.

Când o albină înțeapă o persoană, acul rămâne în piele și poate elibera veninul până la un minut după ce albina a dispărut. Veninul de albine conține proteine care afectează celulele pielii și sistemul imunitar, cauzând durere și inflamație la locul înțepăturii, chiar dacă o persoană nu este alergică la venin.

La cei care sunt alergici la înțepăturile de albine, veninul declanșează o reacție mai severă a sistemului imunitar. Înțepătura face ca sistemul imunitar să producă anticorpi numiți Imunoglobulina E (IgE). De obicei, IgE protejează organismul de substanțe periculoase, cum ar fi virusurile și paraziții. Cu toate acestea, ca răspuns la o înțepătură, organismul produce IgE care provoacă un răspuns imunitar impropriu, cum ar fi urticaria, umflarea zonei și probleme respiratorii.

Care sunt simptomele alergiei la venin

Simptomele diferă în funcție de intensitatea reacției alergice (ușoară, moderată, severă).

Reacția alergică ușoară. Cele mai multe persoane au o astfel de reacție la înțepătura de albină sau de viespe și nu necesită îngrijiri medicale. Simptomele sunt limitate la locul înțepăturii și includ: o durere ascuțită, înroșirea locului și o ușoară inflamare.

Reacția alergică moderată. În acest caz, corpul are un răspuns mai puternic la venin, iar simptomele pot dura și o săptămână. Printre acestea se numără roșeața severă la locul înțepăturii și în jurulu lui și o inflamație care se poate întinde pe 10 cm în decurs de 24-48 de ore. Dacă o persoană are o reacție alergică moderată la veninul de albină sau viespe, are un risc¹ de 5-10% ca data viitoare când este înțepată să dezvolte o reacție sistemică.

Reacție alergică severă. La anumite persoane, o înțepătură de albină poate duce la anafilaxie, reacție alergică gravă care pune viața în pericol și care necesită îngrijri medicale de urgență. Simptomele apar rapid și includ o iritație pe piele cu mâncărimi, paloare, limbă umflată, dificultăți la respirație, durere abdominală, greață și vărsături, amețeală, puls slab, pierderea cunoștinței.

Tratamentul alergiilor apărute în urma înțepăturii de albină sau viespe

Tratamentul depinde de severitatea reacției alergice.

Tratarea unei reacții ușoare până la moderate

După o înțepătură de albină, îndepărtează cât mai curând posibil acul folosind o pensetă și stoarce veninul. Tratamentul se poate face la domiciliu, prin aplicarea unei comprese reci sau a câtorva picături de miere, ori a unor unguente cu steroizi și prin administrarea de antihistaminice care să contribuie la reducerea mâncărimii și inflamației. Simptomele ar trebui să dispară pe parcursul a câteva zile.

Tratarea unei reacții severe

Reacțiile severe și sistemice necesită o injecție cu epinefrină, care ajută la reducerea gravității reacției alergice. De asemenea, medicii pot administra oxigen și lichide intravenos. Oricine se confruntă cu unul sau mai multe simptome de anafilaxie ar trebui să ajungă cât mai curând posibil la o cameră de urgență, chiar dacă are epinefrină auto-administrată. Deși rară, anafilaxia poate provoca stop cardiac în 5-10 minute de la înțepături. În așteptarea sosirii ambulanței, persoana afectată trebuie să se întindă pe spate cu picioarele ridicate. Procedând astfel, va ajuta la combaterea slăbiciunii și amețelilor, ajutând fluxul de sânge să se îndrepte către inimă.

Cum se previn alergiile la veninul de albină și viespe

Evită să mergi desculț prin iarbă.

Când mergi în drumeții, evită hainele intens colorate sau cu imprimeuri florale și parfumurile.

Când iei masa afară, asigură-te că nu sunt albine sau viespi în zonă.

Când conduci, ține geamurile închise.

Dacă o albină sau viespe zboară pe lângă tine, nu îți agita mâinile, ci rămâi nemișcat sau îndepărtează-te cu calm.

sursa: exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img