joi, 28 martie, 2024

Interesul oamenilor fata de coronavirus scade, dar el continua sa faca ravagii

Distribuie:

Publicat:

Pandemia de coronavirus nu a trecut. Doar noi avem impresia asta, pentru că acum (încă) avem libertatea să circulăm în voie, fără să completăm declaraţii.

Virusul SARS-CoV-2 nu ţine însă cont de ordonanţe date de guvern, de numărul testelor făcute.

El este aici, printre noi. Iar noi va trebui să ne adaptăm. Dar ce înseamnă această adaptare la noul coronavirus care ne-a dat tuturor viaţa peste cap?

În primul rând, adaptarea înseamnă acceptarea noii normalităţi, adică respectarea regulilor de protecţie şi de limitare a răspândirii acestui nou virus – spălatul pe mâini, purtarea măştii şi distanţarea fizică trebuie să fie regula, nu excepţia.

Sfânta Treime Anti-COVID – spălat pe mâini, mască, distanţă fizică

Oamenii ar trebui să fie conştienţi că, dacă nu au această minimă înţelegere a stării de fapt, vor exista consecinţe grave. Oameni dragi, părinţi, bunici, dar şi oameni în floarea vârstei, aflaţi, poate, într-un moment de slăbiciune, vor cădea victime ale acestui virus. Unii vor izbuti, dar alţii nu vor fi la fel de puternici în faţa bolii.

Consecinţele se văd deja, în toate ţările care „au slăbit cureaua”.

Relaxarea – adică redeschiderea magazinelor, libera circulaţie între localităţi, ţări etc. – a venit cu o creştere (in)evitabilă a numărului de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Şi spun creştere evitabilă pentru că toate aceste mii de cazuri apărute în ultimele două luni, odată cu încheierea stării de urgenţă, puteau fi evitate – prin păstrarea distanţei, purtarea măştii de protecţie şi spălarea frecventă a mâinilor.

Poate vi se pare că este repetat obsesiv acest trio – spălat, mască, distanţă –, dar un comunicat recent PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) a arătat că 4 români din 10 nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca de protecţie.

În plus, comunicatul mai arată că numai 2 din 10 oameni sunt atenţi la menţinerea distanţării individuale de minimum 1,5 metri.

Aşadar, insist şi scriu îngroşat: spălat pe mâini, mască de protecţie, distanţă fizică.

România nu este în valul doi al coronavirusului. Suntem încă în primul val, care a fost ţinut în frâu de starea de urgenţă.

Numărul real al cazurilor de infecţie cu noul coronavirus, de 12 ori mai mare

Este copleşitor cât de rapid s-a extins pandemia de coronavirus la nivel mondial. În doar 6 luni, aproape 12 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus şi au fost înregistrate aproape 550.000 de decese.

Iar veştile proaste nu se opresc aici, din păcate. Pe baza unei cercetări efectuate de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology, pentru fiecare caz de infecţie cu SARS-CoV-2 există încă 12 cazuri nediagnosticate, pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice şi nu sunt testate.

Asta înseamnă că numărul real al cazurilor de infecţie cu noul coronavirus la momentul actual ar putea fi de aproape 150 de milioane de persoane. Aceasta este populaţia aproximativă a Rusiei!

Dacă tendinţa de creştere a cazurilor de infecţie se menţine, vom ajunge la aproape 600 de milioane de persoane infectate până în primăvara anului 2021, adică mai puţin de 10% din populaţia Globului.

Dintre aceste persoane, între 1,4 şi 3,7 milioane vor deceda, ca urmare a complicaţiilor survenite pe fondul comorbidităţilor asociate: obezitate, fumat, boli cardiovasculare, diabet, boli renale etc.

Chiar şi în aceste condiţii, aproape 90% din populaţia planetei va fi vulnerabilă la acest virus – poate chiar mai mult, dacă ţinem cont de ultimele studii, conform cărora anticorpii dezvoltaţi în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 nu ar oferi protecţie decât pentru câteva luni, deci persoanele infectate se pot reinfecta!

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img