News Flash:

Interviu incendiar cu Ciprian Iftimoaei:Despre politica si politicienii din judetul Vaslui

15 Octombrie 2015
1880 Vizualizari | 0 Comentarii
Report BZV: Cum se prezinta scena politica vasluiana dupa aproape un an de la alegerile prezidentiale din 2014 si cu jumatate de an inainte de alegerile locale de anul viitor?

Iftimoaei: Pentru un observator din afara, politica din judetul Vaslui este lipsita de pasiunile de prin alte parti ale tarii. In dezbaterea publica nu sunt teme majore care sa cristalizeze opinii, atitudini, comportamente sau care sa incite publicul. Daca te deplasezi de la Vaslui la Iasi intri in cu totul alta atmosfera politica, ceva mai incinsa. In judetul vecin se discuta despre proiectul „Iasi – Capitala Culturala Europeana”, despre replantarea teilor pe celebra strada „Stefan cel Mare”, despre coruptie, proiecte de investitii neterminate sau reusite, precum Aeroportul Iasi si altele. Insa, trebuie sa recunoastem ca, in judetul Vaslui, mass-media se rezuma la cateva ziare care apar in format print si/sau online si cateva platforme de stiri online. Nu mai sunt radiouri, nici televiziuni. Pe vremuri, la o conferinta de presa, aveai in fata cel putin cinci microfoane, vreo sapte reportofoane si, in general, sala plina cu reporteri. In lipsa televiziunilor, vasluienii au reprezentari vizuale destul de sterse despre imaginea politicienilor locali. Evident, exista social-media sau asa-numita „comunicare 2.0”, prin intermediul retelelor de socializare, gen Facebook, dar inca nu aveam analize elocvente privind impactul electoral al acestui tip de comunicare politica.

Reporter BZV: Credeti ca alegerile locale de anul viitor pot produce ceva surprize in judetul Vaslui dominat de 25 de ani de PSD?

Iftimoaei: Pentru a raspunde la intrebarea dvs., va propun sa pornim analiza de la comportamentul electoral. In ceea ce priveste judetul Vaslui, comportamentul electoral este puternic conditionat de socioeconomic. Toata lumea cunoaste faptul ca, nivelul de dezvoltare economica al unui judet joaca un rol important in configurarea optiunilor politice. Judetul Vaslui nu prea a evoluat din punct de vedere socioeconomic. Stim ca judetul nostru are o populatie de 395.499 persoane, din care doar 52.771 de salariati, cu un castig mediu net de 1309 lei, din care aproximativ 70% lucreaza in agricultura, cu o cea mai mare rata a somajului din tara, de peste 10%. Cam 70% din populatia judetului locuieste la tara. Sa mai spunem ca, in judetul nostru, sunt 81.493 de pensionari care au o pensie lunara medie neta de aproximativ 700 de lei. La un pensionar revin 0,65 de salariati, un dezechilibru foarte grav. Iar PIB-ul pe locuitor in judetul Vaslui inseamna cam 47% din PIB-ul pe locuitor la nivel national. Datele statistice furnizate de Institutul National de Statistica ne arata ca judetul Vaslui este intr-adevar unul dintre cele mai sarace judete din tara, concurat doar de Teleorman. Cum interpretam aceste date in cheie politica? Din punctul meu de vedere, exista o asociere statistica puternica intre nivelul de dezvoltare al unui judet si comportamentul electoral. Studiile de geografie electorala de dupa 1989 ne arata cu judetele sarace din Nord-Estul si Sudul tarii, cum este si Vasluiul, voteaza cu PSD, in timp ce judetele din Transilvania prefera partidele de dreapta, acum PNL.

Reporter BZV: Inseamna ca judetul Vaslui va fi stapanit tot de baronul rosu Dumitru Buzatu si PSD...

Iftimoaei: Nu sunt de acord cu acest punct de vedere, adica cu determinismul acesta economic. Eu am vrut sa subliniez rolul socioeconomicului, nu sa absolutizez acest factor in analiza comportamentului electoral. E drept ca, Marx spunea ca existenta determina constiinta si, probabil, domnul Buzatu are in vedere acest lucru in activitatea sa politica. Insa, va ofer doar un exemplu de judet, comparabil din punct de vedere socioeconomic cu Vasluiul, in care s-a produs schimbarea politica. Este vorba de judetul Botosani care nu exceleaza economic vorbind, dar, din 2005, PSD-ul nu mai conduce Consiliul Judetean. Prin urmare, conteaza si modul in care actioneaza factorul politic. In 2008, PDL a castigat presedintia CJ Botosani, iar in 2012 a castigat-o PNL. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca doi lideri politici, senatorul PDL Mihai Tabuleac in 2008 si deputatul PNL Florin Turcanu in 2012 au reusit sa convinga electoratul botosanean ca merita increderea pentru a conduce altfel acel judet. Si, oricum, Botosaniul e evoluat ceva mai binisor din punct de vedere economic.

Reporter BZV: Venirea DNA-ului in judetul Vaslui, la Consiliul Judetean si firmele abonate la contractele publice de la aceasta institutie, poate afecta puterea PSD?

Iftimoaei: Nu. Misiunea institutiilor anticoruptie poate crea o oportunitate care sa modifice anumite perceptii in zona urbana, care sa fie valorificata in discursul opozitiei politice, dar nu produce o schimbare politica. Pe ce ma bazez cand spun acest lucru? Pe un sondaj de opinie recent in care majoritatea romanilor apreciau ca Guvernul actual trebuie sa ramana in functie chiar daca premierul este trimis in judecata pentru fapte penale. Multiplicarea scandalurilor de coruptie a dus la banalizarea acestei teme in perceptia publica. Intr-un judet ca Vasluiul in care nu exista radio si televiziune, valorificarea acestei teme nu are un impact semnificativ la nivelul perceptiei publice.

Reporter BZV: Care este raportul de putere intre PSD si PNL? Pe ce se bazeaza PSD se stie foarte bine. Care vor fi atuurile PNL in confruntarile electorale de anul viitor?

Iftimoaei: PSD la nivelul judetul Vaslui este foarte bine organizat si are o capacitate formidabila de mobilizare in momentele electorale. Am vazut saptamana trecuta cum, pe o vreme rece si ploioasa, peste 10.000 de membri PSD din judetul nostru au fost convocati la asa-numitele alegeri pentru presedintia de la nivel national. PSD Vaslui a finalizat desemnarea candidatilor pentru alegerile locale din 2016. Au vreo 70 de primari in functie din cele 86 de unitati administrativ-teritoriale, obtinuti si prin OUG nr. 55 din 2014, care a permis migratia politica chiar inainte de campania electorala. Apoi, candidatii pentru municipii si orase sunt definitivati si isi fac deja campanie. PNL Vaslui poate produce surprize la alegerile de anul viitor prin candidatii pe care ii propune. Chiar daca PSD are peste 70 de primari in momentul de fata, nu va reusi sa mentina acest numar dupa alegerile din 2016. Eu cred ca PNL poate castiga doua municipii, orasele Negresti si Murgeni si peste 40 de comune din judetul Vaslui?

Reporter BZV: Incredibil! Aici cred ca iesiti din zona analizei politice si faceti propaganda PNL...

Iftimoaei: Absolut deloc. Ramanem tot in limitele analizei politice, asa cum am stabilit inainte de a realiza acest interviu. PNL poate castiga municipiul Barlad, unde candidatul Klaus Iohannis a obtinut peste 50% din voturi in turul II al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014. Demisia fostului primar si antipatia arhicunoscuta pe care barladenii o au fata de candidatul PSD creeaza premise pentru ca PSD sa piarda Barladul. Cu o conditie... PNL sa vina cu un candidat credibil, cu notoritate rezonabila, in jur de 50%, cu credibilitate mare, fara probleme de imagine, fara combinatii cu PSD-ul local, cu un profil psiho-moral in contrast evident fata de modul in care se prezinta candidatul PSD Barlad, eventual, sa fie o doamna.

Reporter BZV: Daniel Olteanu de la PNL are sanse sa castige?

Iftimoaei: Refuz sa comentam despre persoane, nu doresc sa fac jocuri politice. Am promis analiza politica, ramanem in aceste cadre, reluand discutia anterioara. Si municipiul Husi poate fi castigat, chiar daca, acum, actualul primar si candidat PSD se lafaie in sondaje. Exista un contra-candidat puternic, in persoana senatorului PNL Nelu Tataru. Senatorul Tataru are notoritate si credibilitate foarte mari pe baza respectabilitatii sale profesionale, este un medic chirurg foarte apreciat, sta bine si la capitolul „intentie de vot”, este un om liber cu posibilitati financiare. Prin urmare, cu o strategie de campanie inteligent construita si cu o echipa de campanie bine motivata poate castiga primaria Husi. Actualul primar sta foarte bine in sondaje si datorita faptului ca, la Husi, PNL nu si-a desemnat un candidat la primarie si, prin urmare, nu exista inca o alternativa politica credibila la actuala putere locala. Ioan Ciupilan si PSD Husi sunt la maximum posibil, conform sondajelor de opinie. Nu mai au unde sa urce... Insa, daca senatorul Tataru intra in cursa pentru primarie, va dau scris ca ia un plus de 25% fata de cat are in prezent ca intentie de vot. De unde sunt cele 25 de procente? De la husenii care declara ca merg sigur la vot, nu-l voteaza pe actualul primar si asteapta o alta oferta politica. Nelu Tataru de la PNL poate sa-l invinga pe Ioan Ciupilan de la PSD in maniera in care ultimul l-a invins in 2008 pe fostul primar PNL, doctorul Tudor Stafie.

Reporter BZV: Pot sa pariez ca PNL nu castiga primaria Vaslui...

Iftimoaei: Chiar daca este foarte greu in competitia cu actualul primar PSD Vasile Paval, eu nu as paria ca nu poate fi invins. Depinde cine il contra-candideaza. Eu stiu sigur o persoana care poate sa-l invinga lejer pe actualul primar al municipiului Vaslui, dar nu am permisiunea sa-i folosesc numele deoarece nu este inca implicata politic. Pana una-alta, deputatul Florin Ciurariu, copresedinte PNL Vaslui, poate face o figura frumoasa in alegerile locale. Sa ne reamintim cat a castigat PNL in contul candidatului Klaus Iohannis la prezidentialele din 2014.... Nu stiu cat are Florin Ciurariu in sondaje, dar poate capacita electoratul anti-PSD din Vaslui si obtine lejer peste 40%. De castigat primaria Vaslui e greu, e cam tarziu, dar nu imposibil... Negrestiul si Murgeniul pot fi castigate de candidatii PNL la alegerile din 2016.

Reporter BZV: Ce se va intampla la consiliul judetean, tinand cont ca nu mai sunt alegeri uninominale, ci pe lista de partid? Probabil, primul pe lista la PSD va fi Dumitru Buzatu si la PNL?

Iftimoaei: La PNL va fi persoana cea mai bine pozitionata in sondajul de opinie care va fi efectuat de o firma din Bucuresti la comanda conducerii centrale. PNL are doi candidati, Corneliu Bichinet si Nelu Tataru. Din evaluarile sociologice anterioare, rezulta ca domnul Bichinet are sanse sa fie cel mai bine pozitionat. Daca va fi desemnat candidat din partea PNL are sanse mari sa traga partidul pentru a castiga functia suprema in judet. Este un politician cu experienta, care reuseste sa capaciteze electoratul vasluian cu profilul socioeconomic prezentat la inceputul discutiei noastre, un om foarte muncitor. Corneliu Bichinet va ara integral tarlaua electorala a judetului Vaslui. Votul pentru consiliul judetean va fi compus din cel putin trei elemente: votul obtinut de candidatii la primarii, votul politic – alegerile sunt pe liste, PNL va fi pe „val” cum a fost USL in 2012 – si votul „oportunist”. Bichinet este un candidat puternic si daca va fi sustinut de un PNL puternic are sanse mari sa castige majoritatea in CJ. Culmea este ca a mai reusit odata, in 2004, si nu avea un partid puternic in spate.

Reporter BZV: Care este diferenta intre un comentator politic, un analist politic si un politolog?

Iftimoaei: Comentatorul politic nu are neaparat studii in domeniul stiintelor politice, ci cunostinte si informatii care sunt interpretate oarecum spontan, in lipsa unei pregatiri teoretice solide, a unui cadru de analiza sau pe baza metodologiei politologice. Pentru a fi analist politic trebuie sa ai o pregatire in stiintele politice certificata printr-o licenta si/sau un master de specialitate si sa activezi pe piata consultantei politice, in media de profil etc. Politologul este cel care face efectiv stiinta politica, are o pregatire certificata prin doctorat, studii postdoctorale si activeaza in zona academica.

Report BZV: Va multumesc pentru discutie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0939 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028409 (s)