News Flash:

INTERVIU - Nicolae Banicioiu: Banii din Sanatate sunt cheltuiti unde nu trebuie, pacientii sunt pacaliti

26 Martie 2014
2334 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Sanatatii sustine, in interviul acordat MEDIAFAX, ca in sistem se face risipa, banii nu sunt cheltuiti unde trebuie, de aici si "repercusiunile nefaste", sunt probleme de la ambulatoriu pana la internare, iar pacientul este pacalit si lasat sa astepte ore in sir pana ajunge la specialist.

 Nicolae Banicioiu, care a preluat de trei saptamani portofoliul Sanatatii, arata, in interviul acordat agentiei MEDIAFAX, ca cea mai mare problema a sistemului sanitar este aceea ca nu s-a reusit nici macar cheltuirea eficienta a banilor existenti. Ministrul sustine ca niciodata nu au fost suficient de multi bani pentru sanatate, dar problemele din sistem apar pentru ca si ceea ce exista este cheltuit pe ce nu trebuie.

Ministrul Sanatatii mai spune ca sunt foarte multe probleme in sistemul sanitar, de la ambulatoriu pana la internare, pacientii sunt lasati sa astepte ore in sir sau zile la rand pana sa ajunga la specialistul de care au nevoie, in spitale nu se pastreaza curatenia, nu se face niciun efort pentru asta si nu exista o sala de asteptare decenta.

Banicioiu mai spune ca o problema a sistemului este aceea ca nu se asigura acces la informatii, nici macar atunci cand sunt solicitate in mod repetat, ca nu exista un mod decent de a mentine contactul cu pacientul si de a-l informa.

 Ministrul crede ca problemele privind organizarea spitalului, partea administrativa, circuitele spitalicesti, modul de lucru cu managerii si controlul mult mai sever fata de ce se intampla in unitatile sanitare trebuie rezolvate pana la sfarsitul acestui an. El sustine ca sunt absolut necesare umanizarea spitalelor si stoparea risipei.

Banicioiu vrea sa fie aprobat urgent pachetul de servicii de baza si noua lista de medicamente compensate, dar crede ca acest lucru va fi posibil abia in semestrul al doilea, intrucat toate documentele trebuie rediscutate, fila cu fila, dupa ce foarte multe persoane s-au plans ca propunerile nu le-au fost luate in considerare. Ministrul mai spune ca noua lista de medicamente va fi revizuita, intrucat mentine in continuare zeci de medicamente ce nu trebuie compensate, cum ar fi vitaminele.

Nicolae Banicioiu vrea sa gaseasca solutii pentru a-i stimula pe medici sa ramana in tara, atat din punct de vedere financiar, cat si prin imbunatatirea conditiei lor profesionale.

In ce priveste Ministerul Sanatatii, Banicioiu spune ca institutia trebuie debirocratizata, atat in ceea ce priveste activitatea interna, cat si relatia cu unitatile subordonate.

Prezentam integral interviul acordat de Nicolae Banicioiu agentiei MEDIAFAX:

Reporter: Ce va recomanda in functia de ministru al Sanatatii?

Nicolae Banicioiu: Faptul ca de la 18 ani sunt in acest sistem sanitar. Ca si student, am inceput la Facultatea de Medicina Dentara, am activat si lucrat pana in momentul de fata, am parcurs toate etapele student, medic stagiar, medic rezident, preparator universitar, asistent universitar. Dar si ca pacient pot sa spun ca am testat si cunoscut sistemul sanitar romanesc si cred ca pot sintetiza in doua cuvinte ca sunt un cunoscator al sistemului, sunt un om al sistemului si, din ambele perspective, v-am zis, am luat contact cu tot ceea ce presupune partea de sanatate din Romania.

Reporter: Este totusi un minister destul de dificil.

Nicolae Banicioiu: Da, eu cred ca este unul dintre cele mai dificile ministere si poate ca este si una dintre cele mai dificile perioade pentru a fi ministru la Sanatate, dar o abordare cu calm si cu multa ambitie cred ca ma va ajuta sa dezleg si sa rezolv aceste probleme acute cu care ne confruntam toti. Ca si moment poate de preluare a ministerului, vreau doar sa spun ca intr-adevar dau dreptate tuturor celor care se plang in fiecare zi de neajunsurile sistemului sanitar, de problemele pe care le au, din ambulator pana la internare, si de asemenea si profesionistii, cei care lucreaza si incearca in fiecare zi sa trateze bolnavi, cu lipsurile pe care le stim cu totii. Dar este o provocare cu atat mai mare si cred ca e mai important, si sunt constient de responsabilitatea pe care o am.

Reporter: Inteleg ca stiti care sunt problemele sistemului, le cunoasteti, sunt grele, sunt multe si vi le asumati.

Nicolae Banicioiu: Imi asum gasirea de solutii si incerc sa dau in primul rand oamenilor care lucreaza in sistem speranta ca poate fi mai bine, ca lucrurile vor merge mai bine si, in primul rand, o alta abordare fata de pacient. Deci imi doresc ca pacientul sa fie tratat asa cum se cuvine, asa cum merita pentru contributia pe care o are catre sistemul de sanatate, sa nu mai fie pacalit, in spitalele din Romania sa nu mai fie lasat sa astepte ore in sir sau zile la randuri pana are contact cu specialistul de care are nevoie, si la fel v-am zis in partea celalalta, pentru ca problemele nu sunt doar intr-un singur sens, sunt de ambele sensuri, deci si din partea oamenilor care lucreaza, dar si din partea beneficiarilor, din partea pacientilor.

Reporter: Care este primul proiect pe care ati dori sa-l puneti in aplicare si care este termenul limita pentru implementarea lui?

Nicolae Banicioiu: In primul rand, vreau sa eficientizez modul de lucru in Ministrul Sanatatii, vreau ca o hartie pe care o depui astazi in minister sa nu mai parcurga un ciclu atat de indelungat si atat de anevoios pana obtii raspunsul. Orice contact si orice relatie a noastra cu autoritatile din subordine dureaza foarte mult timp si, de multe ori, acest timp este vital chiar pentru supravietuirea celor pe care noi incercam sa-i tratam. Comunicarea aceasta dintre noi, ca si unitate centrala, cu spitalele din subordine, cu toate entitatile din subordinea noastra trebuie eficientizata. Imi doresc ca modul de lucru sa se schimbe foarte repede, n-am timp foarte mult pentru a remedia aceasta situatie si, de asemenea, daca pot sa includ tot in acest proiect, pentru ca eu le consider proiecte similare si la fel de importante, este modul de functionare al unitatilor noastre din subordine, al spitalului in general. Deci de la curatenia propriua-zisa pana la, nu stiu, comportamentul fata de pacient, si nu ma refer neaparat din punctul de vedere al medicului, ma refer al celui care administreaza sistemul, al celui care administreaza spitalul. Ati vazut ca si mine ca in spitalele din Romania nu se pastreaza curatenia, nu se face niciun efort pentru asta, nu ai o sala de asteptare decenta, nu ai acces la informatii, nici macar daca le soliciti in mod repetat, nu exista un mod decent de a mentine contactul si de a informa beneficiarul. Asta imi doresc sa schimb cat mai urgent. Nu va dau un termen ca si data, dar va dau un termen ca si perioada, ca si final de acest an, de 2014. Si, la fel, aici includ si organizarea spitalului, deci ma refer la absolut tot aici, partea administrativa, circuitele spitalicesti si, repet, modul de lucru cu managerii si controlul mult mai sever fata de ce se intampla in spitale.

Reporter: Domnul ministru Nicolaescu avea in plan foarte multe proiecte de reforma. Sunt mai multe proiecte de reforma, si ma refer la pachetul de servicii de baza, vorbea despre o noua lista de medicamente compensate, vorbea despre statutul spitalelor, un sistem de salarizare al medicilor, legea malpraxisului, modificari la Legea sanatatii, mai multe. As vrea sa ne oprim asupra catorva de maxima importanta, cum ar fi pachetul de servicii de baza.

Nicolae Banicioiu: Deci eu vreau sa precizez, asa cum a spus-o inca de la venirea mea in minister, ca as vrea sa fiu primul dintre ministrii care continua sau preia toate programele predecesorului sau. Cred ca romanii s-au saturat ca de 24 de ani sa vada o noua reforma la venirea unui alt ministru. Si tot ceea ce exista in programul de guvernare si a fost in programul de guvernare al USL, evident ca sunt pentru a continua si cred in continuare in aceste lucruri. Din pacate, dupa nici trei saptamani de la preluarea mandatului, nu pot sa sau pot sa inteleg de ce domnul Nicolaescu nu a reusit sa onoreze cu un termen de finalizare niciunul din aceste proiecte. Deci au fost doar idei, multe dintre ele chiar foarte bune, dar niciunul pus in practica. Si sunt pus in situatia de a face o analiza foarte serioasa a fiecaruia dintre ele, o cercetare din punct de vedere al modului de sustinere si financiar, si al impactului terapeutic, al impactului social pe care-l au si, evident, in masura in care se pot implement, sunt pentru a face acest lucru. Insa reforma aceea finalizata, cum zicea domnul ministru Nicolaescu, 99 la suta, deocamdata este doar la stadiul de declaratie politica si nu la a fi pus in practica. Si luam primul proiect de care ati vorbit, pachetul de baza, care, repet, sunt constient ca este cel care reorganizeaza si echilibreaza sistemul, suntem cu totii de acord ca acest pachet trebuie sa intre anul acesta, cat mai devreme. Eu, impreuna cu Casa Nationala de Asigurari cat si cu cei implicati in acest demers, tot ceea ce inseamna partea clinica, medicii de familie, toti cei interesati si actorii din sistem, chiar si reprezentantii pacientilor, negociem in acest moment acest pachet de baza. Si vreau sa va spun ca am inaintat destul de mult, suntem aproape de finalizarea continutului. Ca si termen, sper sa fie un termen rezonabil, mult mai devreme decat era preconizat in mod real. Nu ma refer la declaratii politice de genul va fi gata luna viitoare, va fi gata, nu stiu, pe 1 aprilie, dar trebuie sa spun din capul locului ca in momentul in care am mers la aceste discutii, foarte multi dintre actorii implicati mi-au atras atentia ca tot ceea ce solicitasera nu era inclus in proiectul afisat pe site-ul ministerului, si de aceea a necesitat o perioada mai mare de consultari la Casa Nationala de Asigurari.

Reporter: Am putea vorbi de semestrul al doilea, de exemplu, suntem la sfarsitul lui martie.

Nicolae Banicioiu: Da. Vom putea vorbi de semestrul al doilea si sper sa fie pus in practica in semestrul al doilea, dar, v-am zis, un pachet care va fi agreat de toata lumea incercam sa intrunim... Nu stiu daca va fi chiar consens, dar incercam sa intrunim si sa sustinem toate lucrurile semnalate si neincluse pana acum, tocmai pentru a crea un mod eficient de lucru si de a nu nedreptati nici pacientul si nici pe cei care-l aplica.

Reporter: Pachetul atrage dupa el o lista de medicamente compensate.

Nicolae Banicioiu: Eu vreau sa va spun tot asa, de la inceput, ca sunt unul dintre cei mai mari sustinatori, in fapt, de a asigura accesul la medicamente noi al pacientilor, deci sunt unul dintre cei care m-am luptat pentru ca aceste molecule noi sa ajunga la pacienti si cred ca termenul era sau putea fi mult mai devreme decat anul 2014, dar nu vreau sa spun de ce n-au facut predecesorii mei mai multe lucruri. Vreau sa va spun ca incercam ca in acest an, dar cat mai repede, sa dam acest acces binemeritat al pacientilor catre moleculele vitale. Si aici sunt doua chestiuni. Dupa ce pleaca de la minister, toata lumea devine foarte vocala si ulterior gasesc rapid solutiile pe care nu le gaseau cand erau pe scaunul de ministru al Sanatatii. Nu vreau sa comentez declaratii politice, vreau sa va spun ca, in primul rand, am identificat mai multe probleme in modul de alcatuire a proiectului depus pe site-ul ministerului de fostul ministru, si anume modul in care unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale a reusit sa realizeze toate activitatile prevazute in cadrul procesului de evaluare. Aici vorbim de o singura persoana, a carei compententa nu o contest si nici buna intentie, vorbesc doar de capacitatea administrativa. Era vorba de o singura persoana, care nu putea sa aiba cum sa evalueze intregul raport si sa vegheze ca intregul raport sa fie si sa aplice toate prevederile legale, si sa fie cat mai transparent si cat mai eficient posibil. Noi vorbim aici de introducerea in noua lista de peste 130 de molecule noi. Deci, o singura persoana, sunt convins, cu toata buna intentie si cu toata buna credinta, ca nu putea sa faca singura fata unei astfel de situatii. A doua chestiune pe care sau asupra careia am atras atentia inca de cand am vazut afisarea pe site a acestui proiect era cea legata de faptul ca inca in lista de compensate si medicamente gratuite sunt unele vitamine care nu sunt esentiale pentru viata si care pot fi asigurate din alte fonduri, dar stiti foarte bine, ca ati scris si dumneavoastra de celebra lista Ginkgo biloba, si uite asa. Deci si acele vitamine si Ginkgo biloba pot fi suportate in alt mod si cred ca nu pot fi puse pe acelasi picior de egalitate, nu stiu, cu medicamentele vitale, gen moleculele din oncologie. Deci modul de tratare al lucrurilor a fost similar, in conditiile in care trebuiau sa fie facute clar diferente si o abordare mult mai corecta si mult mai transparenta. De asemenea, o alta chestiune, era vorba de sustenabilitatea financiara a acestui proiect. Pai noi vorbim totusi de o lista noua, care de fapt este o lista veche la care se adauga un set de molecule noi, care dupa parerea mea, in marea parte dintre ele, pot fi foarte utile si sunt utile, repet, cum v-am zis si in exemplul dat anterior. Problema este ca a introduce molecule noi fara a scoate nimic din ce va semnalam inainte, din moleculele care nu sunt sau care pot fi suportate altfel a atras automat un pact pozitiv, nu un impact zero, asa cum erau discutia si angajamentul pe care-l facuse Ministerul Sanatatii anterior. Parerea mea e ca aici s-au gresit un pic pasii, inainte trebuia lista catalogata din punct de vedere al eficientei si ulterior trebuiau adaugate moleculele noi. In momentul de fata vorbim de un impact calculat la multe sute de milioane de roni si vorbim de faptul ca au fost momente in care predecesorii, conducerea anterioara mie nu a avut un contact foarte strans cu Ministerul de Finante pentru a calcula acest impact si cu Casa Nationala de Asigurari. Si atunci poate de aceea a rezultat o confuzie, care s-a materializat in anumite declaratii, mai mult politice decat din punct de vedere al Ministerului Sanatatii, in anumite termene nerealiste lansate pe piata. Eu vreau sa spun inca o data ca facem eforturi pentru a da acces acestor molecule noi inca de anul acesta si reped incerc sa... In primul rand, sunt constient de drama umana in care se afla pacientii care nu au acces, repet, de sase ani la aceste molecule, ei sunt dusi cu vorba in mod constant, de sase ani de zile. Si precedenta conducere a ministerului a mai avansat cateva termene, daca mi-aduc aminte, si anul trecut au fost vreo doua sau trei termene depasite. Dar nu cred ca este corect sa te joci cu iluziile si cu sperantele unor oameni mintindu-i sau incercand sa treci hopul pasandu-i de la o luna la alta sau, nu stiu... Chiar daca nu mai esti la conducere si ai trecut in opozitie, asta nu inseamna ca te joci cu sufernta unui om. Sanatatea, dupa parerea mea, nu trebuie sa aiba coloratura politica si de aceea cred ca sinceritatea este modul de abordare cel mai corect.

Reporter: In aceste conditii, vor fi bani ca noua lista de medicamente sa fie introdusa in acest an?

Nicolae Banicioiu: Eu cred ca daca lucrurile erau facute intr-un mod mult mai asezat si poate inspirandu-ne un pic de la statele vecine noua din Uniunea Europeana, cred ca reuseam reped sa facem lucrul acesta de multa vreme. Dar si sa updatam lista cu ceea ce era nou si sa scoatem din lista ceea ce nu era folositor, nu am vrut niciodata sa avem o abordare foarte serioasa, totul a fost sub termeni politicianisti si poate de multe ori ipocriti. Eu cred insa ca, dupa discutii cu producatorii de medicamente, cu reprezentantii pacientilor, cu o alta abordare vizavi de Casa Nationala de Asigurari, cred ca putem gasi solutii, si in momentul de fata chiar lucram pe un astfel de proiect, pentru a reusi sa dam acces in mod gratuit anul acesta pentru moleculele vitale catre pacienti. Deci sunt proceduri care s-au mai facut si, repet, se fac tot timpul in Uniunea Europeana. Companiile mari, in momentul in care intra pe piata cu o molecula noua, suporta intrarea acelei molecule din fonduri proprii. Sunt proceduri, repet, europene, transparente si imi pare rau ca trebuie sa le facem acum la o viteza mult mai mare decat luasem in calcul, pentru ca, repet, nevoia pacientilor este vitala. Economisim si banii despre care vorbeam inainte, si pe care nici macar nu-i avem prevazuti, si incercam sa dam o rezolvare dupa, repet, atat de multi ani unei solutii foarte, unei probleme foarte complicate. Nu vreau sa ma scuz intr-un fel... doar vreau sa spun inca o data ca inteleg drama prin care trec pacientii si vreau sa explic tuturor ca in trei saptamani, deci am gasi si solutia si am incercat sa o punem rapid in aplicare, este o chestiunele care trebuia pusa in aplicare cu mult timp inainte si cred ca aveau sau puteau sa aiba acces la aceasta solutie foarte multi dintre predecesorii mei.

Reporter: Care este strategia fata de Institutul Cantacuzino, stiind deja ca raportul OMS este incurajator?

Nicolae Banicioiu: Da, am vazut si eu concluziile raportului OMS si pot spune ca imi insusesc nota de optimism pe care au lasat-o expertilor in paginile raportului, asta insemnand insa ca reparam tot ceea ce n-a functionat bine pana acum acolo. Deci este si o conditionalitate introdusa in raport si evident ca putem avea, daca respectam toate acele proceduri pe care nu le-am respectat prima oara, putem avea vaccin antigripal inca din toamna lui 2014. Momentan eu pregatesc o nota pentru a o prezenta in sedinta de Guvern, cu tot ceea ce s-a intamplat pe baza concluziilor din raport si cu toate masurile care se impun, pentru ca se impun si niste masuri.

Reporter: Aveti un buget special pentru institut, pentru ca aveti de platit niste restante?

Nicolae Banicioiu: Pai, din pacate va dati seama ca toate aceste situatii sau tuturor acestor situatii trebuie sa le facem noi fata implicit si intai cred ca trebuie stabiliti vinovatii acolo. Si in momentul ulterior evident ca vom vedea cine suporta pagubele, cine... totul este, dupa cum stiti, din contributiile cetateanului roman. Institutul Cantacuzino a functionat din bani de la bugetul statului roman.

Reporter: Aveti in vedere schimbarea unor manageri de spital?

Nicolae Banicioiu: Nu am o tinta neaparat din a schimba un anumit manager. Intentionez sa schimb modul de abordare al managerului de spital fata de unitatea pe care o conduce. Daca managerul de spital nu-si respecta atributiile prevazute in contractul pe care-l are unitatea respectiva, normal ca am sa fac si astfel de schimbari. Daca lucrurile nu functioneaza bine si daca se dovedesc a fi erori evidente de management, normal ca nu am cum sa torelez astfel de situatii. Dar nu vorbim aici de o tinta si in niciun caz - si asta va rog sa ma credeti - de vreo coloratura politica sau un mod de abordare politic, in niciun caz. Deci strict criterii de competente si de satisfactie profesionala si atat.

Reporter: Ce masuri concrete aveti dumneavoastra pentru a opri exodul medicilor?

Nicolae Banicioiu: Va dati seama ca, pentru foarte multi tineri de astazi din Romania, plecarea din tara e o provocare, dar probabil ca si castigul este cel care ademeneste si tenteaza. Dar de multe ori sa stiti ca e vorba si de implinirea profesionala, pe care, din pacate, in multe cazuri intampini foarte multe dificultati in Romania in a te realiza profesional. Vreau sa va spun ca la medici e o situatie un pic mai aparte si cauzata de salariile foarte mici, le stim cu totii. Mai ales medicii tineri, cei care intra la rezidentiat, stiti cu totii ca au parte poate de cele mai mici salarii ale sistemului de salarizare romanesc. Tocmai de aceea am fost unul dintre sustinatorii bursei pentru rezidenti, deci acolo a fost o intelegere si o abordare foarte corecta a primului ministru Victor Ponta si s-a putut pune in aplicare, si asta o spun cu oarecare bucurie, ca am reusit eu sa pun in aplicare acest lucru inca din prima saptamana de prezenta la Ministerul Sanatatii. Si acolo, tot din cauza unor lucruri care nu au functionat foarte bine, nu stiu, un mod de abordare mult prea superficial, chiar la MS s-a ajuns la intarzieri record la a plati aceste burse catre rezidenti. La un moment dat cred ca ne confruntam si cu neincredere ca banii aceia vor mai ajunge, era doar o promisiune pe care nu... niste politicieni nu o tineau. Si am reusit, intr-un timp relativ scurt, in opr sau noua zile, am reusit sa fac ca bani sa plece, sa semnam toate actele, sa demaram toate procedurile si banii sa ajunga la rezidenti. Este o suma importanta, inca nu este suficienta acea suma de 670 de roni, dar este binevenita in conditiile de fata. Eu nu spun ca rezolva problema, inca, repet, suntem mult departe de a rezolva o problema, dar macar sper ca oamenii s-o perceapa ca o schimbare de optica. Le intelegem problemele si incercam sa-i ajutam, asta este schimbarea de atitudine pe care cel putin pot spune ca acest guvern incearca sa o impuna fata de abordarile pe care le aveau toate celelalte guverne. Va aduceti aminte, medicul era undeva plasat - si mai ales medicul tanar -, undeva la periferia societatii, nebagat de nimeni in seama si ori de cate ori aveau vreo problema, nu erau nici primiti la Ministerul Sanatatii, nici la Ministerul Muncii nu erau ascultati de nimeni, «nu avem nevoie de voi, plecati in Franta sau in alte tari». Eu le transmit tuturor ca sunt foarte utili aici in Romania, ca avem mare nevoie de ei in Romania si incercam sa gasim variante pentru a imbunatatii conditia lor si profesionala. De multe ori, conditia profesionala este una din cauzele plecarii lor, deci, repet, nu cea salariala, ci faptul ca aici nu reusesti sa te implinesti profesional, nu gasesti un post, termini rezidentiatul si nu ai unde sa lucrezi sau desfiintarea spitalelor, va aduceti aminte anul de gratie 2010 si tot asa. Eu am o abordare un pic diferita si fata de alti predecesori si incerc sa implic foarte mult autoritatile locale aici. Cred ca este important, si practic descentralizarea a mers in sensul acesta, dar este nevoie de a implica cat mai mult, in a sprijini unitatea sanitara de pe teritoriul comunitatii pe care o reprezinta, fie ea locala sau chiar la nivel judetean. Deci incerc sa am o discutie mult mai aplicata si incerc sa gasesc un mod de a implica mult mai mult fata de medicul din comunitatea respectiva. Stiti ca au mai fost proiecte de tip ANL, de a incerca sa fie motivati medicii care merg catre comunitati rurale, si incerc sa reiau aceste lucruri. Unele dintre ele au fost foarte bune si cred ca daca erau aplicate, daca erau continuate, puteau da rezultate. Din pacate, la noi stiti cum e, s-au schimbat atat de multi ministrii incat multi au si uitat proiectele bune pe care le incepusera anumiti predecesori. Cam atat momentan, dar vreau sa spun ca am ca principala preocupare acest fapt, sunt constient si de cat plateste statul roman pentru pregatirea unui medic, si de supraspecializarea medicului care este tot platita in mare parte de statul roman si, din pacate, ii formam pentru alte piete. Imi doresc ca in mandatul meu sa reusesc sa mentin medicii in tara, sa creez conditii mai bune pentru ei aici si modalitati de a-i stimula sa ramana in Romania. Si cred ca, cat de curand, vom relua toate acele proiecte care i-au mobilizat si i-au fidelizat pentru a ramane aici si mai sunt si multe alte idei foarte bune care urmeaza a fi puse in practica.

Reporter: Cum comentati ideea liberalizarii platii informale?

Nicolae Banicioiu: Au fost cateva idei aici, stiu, chiar si proiecte legislative la un moment dat, dar n-as vrea sa vin eu cu idei revolutionale in acest domeniu, pentru ca mie nu-mi place nici termenul de plata informala, sau nu stiu daca ati gasit cel mai potrivit cuvant pentru acest lucru. Eu cred ca medicii trebuie motivati conform muncii pe care o depun, pe masura efortului lor de a trata pacientul si evident a activitatii pe care o desfasoara in spital sau in cabinetul medical. Si cred ca pot fi gasite modalitati de a-i motiva, insa n-as vrea sa ma refer la denumiri de genul acesta, «plati informale», sau...

Reporter: Ati sustine trecerea unor spitale in subordinea universitatilor?

Nicolae Banicioiu: Da, nu mi se pare o idee rea, mai ales... Eu sunt adeptul ideilor care au fost puse in practica in alte parti si care au dat roade. Daca puterea exemplului ne ofera solutii foarte simple, nu vad de ce n-am face-o. Daca in alte tari s-a intamplat si lucrurile au dat rezultate, nu vad de ce in Romania ar putea fi altfel.

Reporter: Cum apreciati proiectele ministrului Nicolaescu?

Nicolae Banicioiu: Eugen Nicolaescu este un foarte bun comunicator, din punct de vedere politic as putea spune ca apreciez acest lucru, dar, repet, Ministerul Sanatatii, cu cat facem mai putina politica, cu atat e mai bine pentru pacienti si pentru medici. Deocamdata abordarea in timpul mandatului domniei sale a fost doar politica. Deci un set de idei, unele mai bune, unele mai putin bune, dar punerea in practica a lipsit cu desavarsire si nu putem vorbi aici despre o prezenta pasagera la Ministerul Sanatatii, cum au fost alti ministri, adica unde putem spune ca n-a existat un timp suficient necesar punerii in practica. Aici totusi vorbim de o prezenta mai lunga sau poate chiar de cea mai multa la Ministerul Sanatatii.

Reporter: Aveti doar trei saptamani la Ministerul Sanatatii, dar va paste motiune simpla.

Nicolae Banicioiu: Cred ca v-am raspuns si la aceasta intrebare, tot prin cea anterioara. Este un gest superficial, din punctul meu de vedere, nu poti sa depui o motiune simpla la trei saptamani de la instalarea unui alt ministru, mai ales cand cunosti destul de bine, sau sper ca domnia sa cunoaste destul de bine situatia. Eu cred ca, de fapt, aceasta motiune este depusa pentru ministrul Nicolaescu. Nu stiu, poate se refera la termenul de august anul trecut. Nu? De ce n-au intrat aceste lucruri sau de ce n-a reusit sa finalizeze aceste lucruri anul trecut, ar fi o intrebare foarte buna de raspuns.

Reporter: Cea mai grea problema a sistemului?

Nicolae Banicioiu: Vedeti, toata lumea a vorbit de subfinanarea sistemului sanitar, lucru cu care nu pot spune ca nu sunt de acord. Niciodata nu au fost suficient de multi bani pentru sanatate, dar nu numai pentru sanatate, nicaieri nu avem atat de multi bani pe cat ne-am dori. Dar cred ca, in momentul de fata, cea mai mare problema a noastra e ca nu am reusit sa cheltuim eficient nici macar banii pe care-i avem. Si atunci cred ca de aici sunt cele mai nefaste repercusiuni asupra sistemului.

Reporter: Adica este risipa.

Nicolae Banicioiu: Adica, de foarte multi ani, cheltuim bani unde n-ar trebui sa-i cheltuim si, din pacate, acolo unde ar trebui sa fim foarte atenti, suntem foarte superficiali. Si, repet, foarte multe lucruri nu sunt atat de costisitoare si nu le facem, si sunt lucruri esentiale. De exemplu, nu facem preventie. Uitati, sistemul sanitar din Romania nu se bazeaza deloc pe o atitudine preventiva. Si atunci, cheltuim de multe ori mai multi bani decat am putea sa-i cheltuim daca am face preventie.

Reporter: Toti ministrii au avut in programul de guvernare un capitol important dedicat preventiei.

Nicolae Banicioiu: La modul declarativ, toti si-au asumat acest lucru, au spus ca-l vor dezvolta, dar in practica nu s-a intamplat si uitati-va ca, desi avem programe nationale si foarte multe dintre ele sunt bine structurate, avem si idei foarte bune, specialisti avem la fel de buni, cred ca e de necontestat acest lucru, nu reusim sa imbunatatim semnificativ starea de sanatate a populatiei in Romania.

Reporter: La 1 august, programele de sanatate urmau sa treaca la CNAS, care avea, printre altele sarcina de a imuniza populatia.

Nicolae Banicioiu: Este o discutie la care eu nu pot sa nu iau in calcul ce spune Colegiul Medicilor, mai ales ca ei sunt cei care pun in practica acest program. De aceea spun ca de multe ori am avut parte de abordari foarte superficiale, nu am cum sa decid fara sa vorbesc cu cei care vor face acele imunizari. Si aici iarasi nu cred ca avem o consultare foarte serioasa, nici a Casei Nationale de Asigurari, pentru ca si ei au fost foarte reticenti in a prelua aceste programe, motivand modul greoi de lucru. Nici practica europeana nu ne da un argument in acest sens. Deci iarasi o masura luata destul de in pripa, as putea spune, n-as vrea sa folosesc in termeni mai duri, dar o masura destul de pripita, care s-ar putea sa nu aiba consecintele pe care le prevedea conducerea anterioara a ministerului, ba din contra, s-ar putea sa cheltuim si mai multi bani. Daca facem un calcul mult mai atent, mutarea dintr-o parte in alta s-ar putea sa fie mult mai costisitoare decat pastrarea programelor aici. Repet, cred ca abordarea corecta este aceea de a aduce pe tapet neajunsurile acestei propuneri, dar decizia nu pot s-o iau sau nu pot sa va dau un raspuns aici pana nu discut cu cei implicati si mai ales pana nu vad punctul de vedere al colegilor.

Reporter: Astazi este ziua dumneavoastra de nastere. Va uram «La multi ani»! Ce v-ati dori foarte mult sa se implineasca azi?

Nicolae Banicioiu: Daca s-ar putea ca azi sa am si pachetul de baza finalizat si lista de compensate updatata si fara impact bugetar, as fi cel mai fericit.

Reporter: Colegii liberali va ofera in dar motiunea.

Nicolae Banicioiu: O iau tot ca pe un cadou. Fiind de ziua mea depusa, da, consider ca e de fapt pentru alt ministru.

ministrul sanatatii nicolae banicioiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048261 (s)