News Flash:

INTERVIU - Stelian Tanase: Fara sprijin politic, TVR va intra in incapacitate de plata in acest an

20 Martie 2014
2118 Vizualizari | 0 Comentarii
Stelian Tanase, directorul general interimar al Televiziunii Romane, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca TVR este in pericol sa intre in incapacitate de plata chiar in acest an, precizand ca instrumentele pentru salvarea televiziunii se afla la Guvern si la liderii politici.

 "Televiziunea publica este in pericol. Nefiind in acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanti care sunt confiscati de doua campanii electorale, situatia televiziunii s-ar putea sa nu fie rezolvata, ba dimpotriva sa se agraveze", spune Stelian Tanase.

Acesta precizeaza ca nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: "Cred ca trebuie niste consultari. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de liniste, ca sa avem macar 10% sanse sa salvam televiziunea. Daca nu, va intra in incapacitate de plata chiar in cursul acestui an. Dar, daca nu mi se da acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reforma mult mai adanca si va fi o situatie alarmanta pentru televiziune si eu nu vreau sa se intervina numai in conditii de forta majora. Nu vreau ca TVR sa ia foc si sa chemam pompierii".

Desi spune ca are nevoie de sprijinul politicienilor importanti, Stelian Tanase precizeaza ca niciunul din liderii politici nu va dicta in TVR. "Televiziunea publica - si aceasta afirmatie ar putea sa ma coste capul - nu va face ghetele niciunui politician. Eu nu sunt vacsuitor de ghete si TVR nu este o institutie de propaganda buna de folosit in campaniile electorale. Va fi independenta", spune Tanase.

 De asemenea, Stelian Tanase precizeaza ca TVR are nevoie de un Consiliu de Administratie alcatuit pe criterii profesionale, nu pe cumetrii, pe clanuri, pe clientelism politc.

TVR are o datorie istorica de 150 de milioane de euro si ea nu este atat produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementari, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, spune Stelian Tanase.

In opinia lui Stelian Tanase cea mai mare problema a televiziunii este credibilitatea. "Credibilitatea TVR este prabusita si asta cred ca vine din faptul ca toate guvernele au tinut sa-si subordoneze si sa foloseasca televiziunea in scop propriu, ca un instrument de propaganda si de sustinere politica", spune Tanase. "Acum TVR nu este respectata de public, dar mai ales de politicieni. Desi ei au bagat-o in pamant, nu o respecta", mai spune Tanase.

Pentru salvarea Televiziunii Romane este necesara o "solutie combinata", care sa cuprinda mai multe scenarii, intre care modificarea Legii de functionare a TVR este cel mai important, alaturi de indexarea taxei pana la 8,5 lei/luna/gospodarie, stergerea datoriilor TVR sau intrarea in insolventa. In acest ultim caz, Stelian Tanase a confirmat existenta la Guvern a unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea actualei legi de functionare a TVR, astfel incat televiziunea sa poata intra in insolventa.

Intre planurile lui Stelian Tanase se numara valorificarea arhivei Televiziunii Romane, dezvoltarea sa in mediul online, dar si lansarea unei reviste a TVR, pentru ca grila televiziunii publice sa beneficieze de o expunere mai buna.

Desi spune ca nu a fost luata inca o decizie privind o eventuala reluare a Festivalului Cerbul de Aur, Tanase precizeaza ca, in fiecare luna, TVR va organiza cel putin un eveniment in tara. In acest sens, televiziunea pregateste un mare eveniment - Premiile TVR -, care va avea loc cel mai probabil la sfarsitul lunii mai.

In privinta programelor din portofoliul TVR, Stelian Tanase spune ca TVR 1 va fi o televiziune de news and current affairs, TVR 2 va avea o dimensiune cultural-istorica mult mai pronuntata, iar TVR 3 va ramane un canal facut din statiile locale.

De asemenea, Stelian Tanase a declarat ca a reziliat protocolul pe care il incheiase TVR, pe vremea fostului presedinte-director general Claudiu Saftoiu, cu Ministerul Agriculturii, pentru realizarea unor emisiuni si evenimente.

Prezentam interviul acordat MEDIAFAX de Stelian Tanase:

Reporter: Ati spus in mai multe randuri ca ati refuzat sa preluati conducerea TVR. De ce ati acceptat acum, in acest context tensionat, stiind ca anul acesta vor fi si doua randuri de alegeri (europarlamentare si prezidentiale)? Nu va este teama ca o sa fiti unul dintre sefii TVR cu cel mai scurt mandat?

Stelian Tanase: In primul rand, provocarea a fost reala si de multa vreme ma gandesc ca lumii romanesti ii lipseste o institutie ca BBC. Am fost implicat in proiecte legate de acest tip (BBC, n.r.) de multi ani. Mi s-a parut acum ca este momentul sa incerc chiar sa fac, nu numai sa predic din presa aceste idei. Televiziune publica, pentru ca incercasem cu o televiziune privata pentru care am si luat licenta de la CNA (Consiliul National al Audiovizualului, n.r.) si care se ambitiona mai ales in ceea ce priveste regulile jurnalismului sa semene cu BBC. Si ocazia a venit. Nu m-am gandit ca e an electoral, nici ca va fi un razboi politic, nici ca USL se va sparge, nu m-am gandit la toate aceste lucruri, m-am gandit la BBC. Era conceptul cheie in ideea mea de a accepta aceasta provocare. Asta a fost si un avantaj, pentru ca, atunci cand am venit la TVR, am stiut ce am de facut. Pentru ca de mult ma preocupa aceasta idee, am scris mult, am predat doi ani un curs despre impactul televiziunii asupra societatii, deci, teoretic vorbind, ma pregateam asa in orb pentru un asemenea lucru. Si s-a si intamplat. Niciodata nu m-am gandit ca mi se va mai oferi posibilitatea sa conduc Televiziunea Romana, dar eram pregatit din punct de vedere teoretic, sufleteste, si am venit cu un proiect. In momentul cand am intrat in televiziune, aveam un proiect, nu am venit sa iau o functie, sa stau la o sinecura. Nu ma intereseaza sa fac niciun fel de cariera, nici ca director TVR, nici ca functionar public. Nu doresc acest lucru, dar proiectul ma intereseaza.

Reporter: Dar cine v-a propus in trecut sa ocupati aceasta functie?

S. T.: Intr-un caz pot sa spun, pentru ca era pe vremea CDR-ului si a fost o discutie legata si de Legea televiziunii si de un proiect de televiziune si au fost dezbateri la varful CDR-ului in care mai multe personaje au incercat sa ma convinga. Nu am vrut atunci, pentru ca nu eram pregatit. Voiam sa plec si din tara, pentru ca aveam alte proiecte si, in principal, eram foarte sceptic. Stiam ca se va face o schimbare de putere si ca lucrurile se vor schimba. Atunci nu s-a potrivit momentul, aveam alte proiecte. De pilda, scriam o carte, "Anatomia mistificarii", despre procesul Noica-Pillat, eram in arhive si nu imi venea bine o asemenea functie.

Reporter: Si cea de-a doua propunere?

S. T.: Nu a fost atat de puternica, atat de tare ca in prima varianta. A fost doar o sondare, am fost intrebat daca mi-ar conveni, daca m-ar interesa. Si am spus foarte simplu: "Nu". Si discutia s-a inchis.

Reporter: Dar la cati ani dupa discutia cu CDR s-a intamplat?

S. T.: Cam la sase ani.

Reporter: Spuneati ca acum ati venit la TVR cu un proiect. Cum vi s-a parut institutia din interiorul ei, fata de ce stiati din afara ei?

S. T.: Stiti ca am declarat ca a fost o eroare ca am acceptat aceasta numire si am declarat asta in momentul in care mi-am dat seama ca dificultatile pe care le voi avea in a gestiona TVR sunt mult mai mari din cauza dezastrului economic. Deci, TVR are o datorie de 150 de milioane de euro, facuta in timp, si ea nu este atat produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementari, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse. Atunci cand s-au luat decizii care au implicat televiziunea, deciziile au fost nefericite si au inceput sa se acumuleze datoriile, ajungandu-se ca, in opt-noua ani, sa se ajunga la aceasta datorie enorma. Cand mi-am dat seama de aceasta situatie, mi-am spus: "Dumnezeule, ce caut aici?". Pentru ca as fi vrut sa fac o televiziune BBC si cred ca si acum proiectul este singurul proiect viabil pentru televiziunea publica. Cel mai puternic model, acela care a influentat practic toate televiziunile publice din lume, este BBC. Nu avem alt model, nu avem un model alternativ. Si acum cred ca proiectul este singurul care ar putea salva televiziunea publica. Eu am venit aici pentru a salva TVR. Asta a fost misiunea care mi s-a dat. Numai ca starea economica a televiziunii este atat de proasta - si cuvantul este modest - incat m-am intrebat daca pot sa duc acest lucru la capat. Eu dau un examen, dar si politicienii dau unul - anume: daca vor o televiziune ca BBC sau o televiziune de partid.

Reporter: Spuneti ca aveti ca model BBC, dar BBC a ajuns atat de departe si pentru ca vinde foarte multe programe. Cand spuneti ca va referiti la un model BBC, la ce va referiti exact?

S. T.: Ma refer in primul rand la rolul unei televiziuni publice. Televiziunea publica trebuie sa fie o institutie centrala - ea este definita ca o institutie strategica -, care sa joace un rol intre institutii ca Banca Nationala, Academia Romana, Patriarhia Romana. De altfel, am incheiat cu Academia si cu Patriarhia protocoale si avem proiecte comune pe care le vom dezvolta. Ideea pe care o am este de a relationa televiziunea cu aceste institutii. Ne bazam foarte mult pe proiectele pe care le avem cu Patriarhia. Astazi (luni, 17 martie, n.r.) l-am vazut pe Patriarh, pe Preafericitul Daniel. Si ne bazam pe proiectele pe care le avem cu Academia, cu care saptamana trecuta am incheiat un protocol cu multe idei. Cred ca va fi foarte fertil.

Reporter: Dar cum o sa monetizati aceste protocoale?

S. T.: Pana acum, programele televiziunii au incercat sa se sustraga realitatii. Cred ca succesul nostru va depinde de faptul daca vom fi implicati in tot ce se intampla in societatea romaneasca. Trebuie sa atacam subiectele fierbinti, subiectele controversate. Care este, de fapt, marea problema a televiziunii? Credibilitatea. Credibilitatea TVR este prabusita si asta cred ca vine din faptul ca toate guvernele au tinut sa-si subordoneze si sa foloseasca televiziunea in scop propriu, ca un instrument de propaganda si de sustinere politica. Telespectatorii au inregistrat aceasta situatie, ca din doi ani in trei ani se schimba componenta Guvernului si redactional televiziunea isi schimba politica de pe-o zi pe alta. Este o maniera sigura de a nu mai fi crezut, de a pierde credibilitatea. In momentul cand n-ai credibilitate, n-ai audienta. Publicul te paraseste, se uita la televiziunile unde vede si aude ceea ce vrea sa vada si sa auda. Pana la urma, un cititor cumpara un ziar pentru ca acolo citeste ce vrea el sa citeasca, nu sa fie contrariat de alte opinii. Oricum, televiziunea publica s-a depreciat rapid in ultimii zece ani. Nu mai este credibila si noi trebuie acum sa parcurgem drumul invers. Trebuie sa facem aceasta institutie credibila. Cand vom fi din nou credibili, publicul se va intoarce la noi. Daca se va intoarce la noi, vom face audienta. Daca vom face audienta, vom putea sa vindem produsele noastre. Ce putem sa vindem acum sunt doar arhivele, avem niste arhive fabuloase. Decenii, televiziunea a fost singura institutie care a arhivat realitatea curenta. Sunt foarte multe evenimente din istoria ultimilor 40-50 de ani pe care numai noi le avem. Si atunci astea s-ar putea vinde foarte bine altor televiziuni sau celor care produc filme istorice, documentare. Va pot da un exemplu. Anul acesta se implinesc 25 de ani de la caderea regimului comunist. Nimeni nu are arhive despre caderea regimului comunist cum are Televiziunea Romana.

Reporter: Ati fost deja contactati in acest sens?

S. T.: Da. Nu as vrea sa dau nume, pentru ca sunt inca destul de timide (discutiile, n.r.). Si nu sunt nici la nivelul la care m-as fi asteptat. Dar sunt cateva. Daca negocierile ar fi mai avansate, as putea sa spun despre cine este vorba. (...)

Reporter: Sa revenim la datoriile istorice ale TVR. Ati spus intr-o conferinta de presa pe care ati sustinut-o recent ca ati transmis la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) doua dosare privind situatia pe care ati gasit-o in TVR. La ce persoane si la ce situatii fac referire aceste dosare?

S. T.: Nu stiu daca e bine sa le spun, pentru ca ANAF trebuie sa isi faca misiunea si, apoi, daca gaseste vinovatii sau responsabilitati, sa le faca publice. Mai pregatim trei-patru dosare. Este o procedura care trebuie urmata, nu vreau sa ma antepronunt. Daca as spune despre ce dosare este vorba, ar crea impresia ca deja invinovatesc pe cineva. Se fac niste cercetari. S-ar putea sa ajunga la concluzia ca nu e nimic dubios sau dimpotriva.

Reporter: Ce v-a facut sa trimiteti acele dosare la ANAF?

S. T.: Sunt niste contracte, sunt niste sume in joc. Este un prost management intr-unul din cazuri. In altul este o decizie foarte problematica, care a pagubit televiziunea, si atunci ANAF trebuie sa cerceteze daca este neglijenta in serviciu sau chiar este vinovatie.

Reporter: Si in celelalte dosare pe care le pregatiti sunt cazuri similare?

S. T.: Tot asa sunt. Dar nu sunt finalizate aceste trei-patru dosare, sunt in curs. Sper ca in aceasta saptamana sa le trimitem.

Reporter: Ati sesizat si alte institutii ale statului, Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul?

S. T.: Nu, pentru ca primele doua cazuri au tinut de ANAF. S-ar putea, in alt moment, ca alte dosare sa mearga spre alte institutii, spre DNA de pilda. Ce vrem noi sa transmitem este ca nu neglijam aceste aspecte si nu ne facem ca nu vedem. Nu imi face nicio placere sa constat neglijenta cand este vorba de folosirea banului public. Nu cred ca trebuie sa ignori aceste lucruri doar pentru ca ele s-au intamplat in trecut. Cred ca televiziunea a fost pagubita si ea trebuie sa-si recupreze paguba. Si asa avem aceste datorii enorme. Cred ca Guvernul trebuie sa dea o noua legislatie pentru a repara aceste pierderi enorme provocate televiziunii, dar, in acelasi timp, cred ca si noi, la nivelul televiziunii, trebuie sa recuperam tot ce putem sa recuperam, daca putem. Poate ANAF zice ca nu e nimeni culpabil si discutia se inchide.

Reporter: Ati vorbit recent si despre necesitatea stergerii datoriilor TVR. Exista un proiect in acest sens?

S. T.: Am batut multe drumuri la Ministerul Finantelor. Este institutia cea mai frecventata de mine si de colegii mei. Si aceasta solutie a fost avansata chiar de Ministerul Finantelor. Eu, nefiind un om de finante, nu am angajat o asemenea solutie. Ma gandeam la altele. Aceasta solutie este unul din scenariile propuse pentru a salva televiziunea, dar nu a fost numai acesta propus. S-a discutat si daca marile competitii pe care noi suntem obligati sa le difuzam, potrivit unei Ordonante, dar pentru care nu sunt prevazute si resursele - cum au fost Jocurile Olimpice de la Soci sau Campionatul Mondial - sa fie platite din resurse de la buget. Eu cred ca televiziunea va iesi din aceste dificultati printr-o solutie combinata. Sunt hotarari care nu au fost in avantajul televiziunii. Va dau un exemplu: taxa pe care noi o platim din publicitate catre Centrul National al Cinematografiei. Noi platim 15%, televiziunile private platesc 3%. De ce sa cream acest dezavantaj televiziunii publice?

Reporter: Spuneati ca ati fi de acord cu stergerea datoriilor TVR si vorbeati si despre o solutie combinata.

S. T.: As fi de acord, dar trebuie combinata si cu alte solutii. Iar argumentul meu ca trebuie facut ceva in acest sens este ca aceste datorii nu s-au facut numai prin erori succesive in zece ani ale directorilor care au fost la TVR. Datoriile cele mai mari s-au facut datorita unor hotarari de Guvern care au daunat televiziunii, au pagubit-o de resurse. Cred ca aceste erori ar trebui recunoscute, dar mai ales corectate prin acte legislative.

Reporter: In piata media exista informatii potrivit carora Guvernul are in lucru un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea actualei legi de functionare a TVR, astfel incat Televiziunea Romana sa poata intra in insolventa. Ati fost consultat in acest sens?

S. T.: Da. Am avut mai multe discutii cu domnul Remus Borza. Este cel care se ocupa la nivelul Guvernului de asemenea solutii. Am invocat si alte solutii, nu am discutat numai acest lucru. S-a discutat si despre indexarea taxei, de exemplu. In 2002, salariul minim pe economie era 200 de lei si acum este 850 de lei. Normal ar fi ca taxa sa treaca de la nivelul de atunci, la nivelul de astazi. Toate aceste solutii le-am trecut in revista, pentru ca, repet, sunt adeptul unei solutii combinate. Stiu despre proiectul Ordonantei de Urgenta privind insolventa, dar nu stiu unde se afla in acest moment. Am citit un asemenea proiect acum o luna, dar nu stiu cat mai este de actualitate si in vederile primului-ministru.

Reporter: In ceea ce priveste indexarea taxei, care au fost propunerile facute de TVR?

S. T.: Au fost niste simulari. Am incercat sa vedem daca se creste de la 4 lei/luna/gospodarie la 5 lei, de la 4 lei la 6, de la 4 la 8 lei.

Reporter: Care ar fi cea mai potrivita valoare pentru indexarea taxei TV?

S. T.: 8,5 lei/luna/gospodarie. Salariul a crescut totusi de patru ori, nu de doua ori (cat ar fi indexata taxa fata de nivelul actual, n.r.). Chiar in situatia in care taxa se va indexa, va ramane tot cea mai mica din Europa. Va ramane mult sub penultima tara care plateste taxa TV, Macedonia.

Reporter: S-a spus in mai multe randuri ca TVR este o organizatie cu o structura invechita, cu foarte multi angajati si care reactioneaza greu. Ce modificari o sa aduceti la nivelul echipei TVR, avand in vedere ca televiziunea a trecut deja printr-un proces de concediere colectiva anul trecut? Aveti in vedere disponibilizari noi sau reducerea numarului sefilor din TVR?

S. T.: Trebuie sa va spun ca, din punct de vedere managerial, mai ales pe termen scurt, este o greseala sa pleci de la ideea de a inlocui personalul existent, ierarhiile existente cu altele. O asemenea masura te obliga sa o pornesti de la zero, deci te face sa pierzi timp. O corabie se schimba scandura cu scandura, dintr-un port intr-altul. Am spus asta si la Parlament, la audieri, in 20 decembrie. TVR este un organism atat de bolnav, atat de afectat de succesivele crize, de dezastrul economic in care se afla incat este o greseala sa schimbi totul intr-o noapte si sa speri ca lucrurile vor merge mai bine. Nu vor merge mai bine. Trebuie sa folosesti experienta oamenilor din televiziune, sa te folosesti de oamenii care au inteles proiectul de televiziune publica. Gestionarea resursei umane este probabil secretul managerilor buni. Eu nu spun ca sunt unul, dar am invatat macar din manuale si din experienta mea de profesor la universitate aceste lucruri. Nu doresc sa dau lumea afara, sa produc revolutii la nivelul personalului - asta la nivelul conducerii. In ce priveste numarul de angajati, suntem 2.451. In acest moment, dupa restructurarea care s-a facut, este un numar care echilibreaza situatia dinainte, cand erau cu 617 mai multi. Erau peste 3.000 de salariati. Cred ca trebuie o pauza si apoi continuat procesul de restructurare, dar numai in momentul in care vom avea o alta organigrama decat cea de acum, cand vom avea un Consiliu de Administratie si vom avea un plan precis, adica sa stim de unde plecam si unde ajungem. Doar asa sa dai oameni afara de dragul de a-i da afara e foarte problematic. Cred ca si restructurarea un pic s-a facut otova. Adica, cred ca trebuia mult mai bine precizat ce vrea televiziunea, de cat personal, ce fel de personal, in ce sectoare are nevoie, la ce nivel de calificare. Cred ca lucrurile astea, probabil si din cauza presiunii timpului, au fost oarecum neglijate.

Reporter: Cand va referiti la o pauza dupa care trebuie continuat procesul de restructurare, la ce interval de timp va referiti?

S. T.: O pauza care se va incheia in aceasta primavara.

Reporter: Este posibil ca in vara sa incepeti un nou proces de restructurare?

S. T.: Nu avem voie prin lege, dar avem nevoie de o noua organigrama. In momentul in care vom avea o noua organigrama, vom sti si despre ce oameni este nevoie, pe ce posturi, pe ce calificari. Cred ca o televiziune publica, o televiziune de model BBC, are o problema in cazul TVR. Este inadecvata, are structuri care nu se potrivesc si atunci trebuie sa aduci structurile la nivelul proiectului de televiziune publica. Va dau un exemplu. A fost viscolul si la televiziunea publica erau o emisiune care n-avea nicio legatura cu realitatea romaneasca din acel moment. Am rugat sa fim prezenti la comandament (comandamentul de iarna, n.r.) si mai ales in zonele calamitate, pentru ca publicul era interesat de viscolul care devasta tara. Si oamenii nostri s-au dus peste tot si intr-adevar in saptamana aceea Televiziunea Romana a fost cea mai prezenta si a dat cele mai multe informatii despre situatia dramatica in care se afla jumatate din Romania. Eu asta numesc televiziune publica. Cand se intampla ceva, trebuie sa fii primul acolo, sa dai cea mai buna informatie, in cel mai scurt timp. TVR nu este construit pentru asemenea tip de televiziune si trebuie sa facem din mers aceste schimbari. Asta nu inseamna ca dam oameni afara, ci ca schimbam rolurile lor, incercam sa gasim competente. Un exemplu - nu avem un director editorial. Nu avem un board editorial. Vechea organigrama nu a prevazut acest lucru, va trebui sa il prevedem.

Reporter: Dar aveti un Comitet Director.

S. T.: Este un Comitet Director si un Consiliu de Administratie (potrivit Legii TVR, n.r.). Niciunul dintre astea nu priveste intr-adevar contentul. Toate televiziunile au un board editorial. A existat si aici inainte. In toata lumea exista un director editorial. Trebuie introduse aceste roluri. Noi incercam sa acoperim altfel. De pilda, directorul de programe acopera si partea editoriala, la fel si directorii de canale. Acum nu exista o structura foarte bine precizata si trebuie sa ne adaptam din mers. Ce ar fi trebuit sa facem? Sa mai asteptam un an sa incepem sa facem aceste schimbari, adica sa ne transformam intr-o reala televiziune publica, independenta editorial, financiar? Sa asteptam? Nu, a trebuit din mers sa luam aceste decizii. (...)

Reporter: Pare ca va indreptati mai mult spre o televiziune de stiri.

S. T.: Nu, deloc. Nu sunt un admirator al televiziunii de stiri. Unde am fost in televiziune, am facut talk show-uri si seriale documentare si care parca nu era locul lor acolo. Cand am facut un serial, "Bucuresti strict secret", la o televiziune de stiri, parea destul de exotic. Nu sunt partizanul televiziunilor de stiri. Ma intereseaza sa aduc la TVR teatru si multe filme de calitate, filme de Oscar, filme de telecinemateca, filme de arta, facute de mari regizori si cu mari actori. Ma intereseaza sa avem filme documentare. Sunt un admirator al televiziunilor care dau asemenea programe. Cred, de asemenea, ca la o televiziune publica trebuie sa dam competitiile sportive care sunt atat de populare. Trebuie sa fie prezente la televiziunea publica Campionatul Mondial de Fotbal, pe care l-am cumparat in intregime. Jocurile Olimpice s-au dat la televiziunea publica si sper sa mergem in aceasta linie. Eu cred ca TVR este o televiziune cu caracter generalist, dar preponderenta pe canalul 1 va fi news and current affairs, iar canalul 2 va avea o dimensiune cultural-istorica mult mai pronuntata.

Reporter: Revenind la salariatii din TVR. Ati vorbit despre presiunea pe care au pus-o salariile pe TVR.

S. T.: In 12 ani s-a trecut de la ceva peste 20% din buget la peste 40% si, anul acesta, din cauza ca salariul minim garantat pe economie a mai crescut, o sa trecem de 50%.

Reporter: Dar va ganditi sa reduceti salariile, orele suplimentare, sporurile?

S. T.: Din punct de vedere economic, nu vad o solutie pe termen scurt. Din cauza asta am batut drumul Ministerului de Finante. Am fost cu statistici, am lasat acolo dosare, am purtat discutii cu fostul ministru, cu directorul ANAF, cu domnul Gherghina (Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, n.r.). Nu s-a conturat o solutie. Vreau sa va spun un lucru. Problemele TVR s-au agravat intr-o asemenea masura ca nu mai depind de deciziile luate in interior. Nu am instrumentele ca sa salvez aceasta situatie, instrumentele se afla la Guvern. In primul rand, o noua lege, apoi modificarea unor hotarari care au prejudiciat televiziunea de mari resurse. Trebuie tratata structural aceasta chestiune. Daca peticim, daca vine Ministerul de Finante si spune "Va dam 20 de milioane" sa mai scapati un an de zile, asta nu este o solutie. Noi avem un credit sindicalizat, acordat anul trecut, de 20 de milioane, dar a fost un paleativ, nu solutia problemei. Ne indreptam, si sper ca Guvernul sa ne sprijine, spre o solutie de fond. Avem nevoie sa remodelam TVR printr-o noua lege, ca si ea sa fie de sine statatoare, sa poata avea un cash flow suficient pentru a-si acoperi cheltuielile. Stiti ce facem noi acum de fapt? Ne luptam cu fantomele trecutului. Nu avem resurse. Avem grila de programe cea mai ieftina din istoria televiziunii. Cu sumele pe care noi le-am alocat pentru canalul 1, la Paris sau intr-o alta tara occidentala, se face numai emisiunea meteo, pentru ca TVR este infeudata in datorii si nu vad o solutie doar la nivelul managementului din Televiziunea Romana. Datoriile au escaladat atat de mult incat depind de o hotarare de Guvern, de o lege noua mai ales.

Reporter: Dar o lege noua este posibil sa nu poata fi adoptata anul acesta in Parlament.

S. T.: Televiziunea publica este in pericol. Nefiind in acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanti care sunt confiscati de doua campanii electorale, situatia televiziunii s-ar putea sa nu fie rezolvata, ba dimpotriva sa se agraveze.

Reporter: Tocmai de asta v-am intrebat daca puteti face pasi mici pana la modificarea legii. O sa renuntati la plata orelor suplimentare, a sporurilor?

S. T.: Ideea noastra este sa reducem cheltuielile mai ales din zona productiei, ceea ce am si facut. Avem alocate pentru grile anumite sume, pentru anumiti producatori, emisiuni si la cele scumpe am renuntat. Este ceea ce poti sa faci in situatii de criza - sa reduci marile cheltuieli. Cu banii aceia care s-au eliberat am produs nu doar trei ore cat faceam inainte, am produs 10-12 ore de programe, cu care am reusit un pic sa respiram si sa dam publicului o alta fata a Televiziunii Romane, mai aproape de modelul meu BBC.

Reporter: Ati renuntat in special la emisiunile de divertisment. Dar nu va este teama ca o sa se spuna ca ati eliminat anumite programe pentru a face loc altora prezentate de prietenii dumneavoastra?

S. T.: Pai domnul Cristoiu a spus public ca nu este prietenul meu. Nu v-ajunge? Am invitat oameni care se aflau liberi pe piata media, dar nu am discutat numai cu acestia. Am avut discutii si cu alti multi oameni de televiziune, dar nu am reusit sa-i aduc. Fie nu i-am convins pentru ca nu platim bine, fie ca televiziunea publica nu mai prezinta interes pentru anumiti moderatori sau producatori de televiziune, fie pentru ca aveau contracte in alte parte. Dar eu stiam ca sunt pe sfarsit aceste contracte si atunci am apelat la ei. Nu am apelat la oameni care erau cu contract in alte televiziuni. Al doilea criteriu a fost faptul ca, in clasamentele jurnalistilor, sunt jurnalisti de cea mai mare autoritate. Am luat un audit cu primii zece jurnalisti ca influenta in Romania si am adus in TVR trei din primii cinci. Cred ca, din punct de vedere managerial, a fost o solutie foarte buna si in alt sens.

Am spus mai devreme ca cea mai mare problema a televiziunii publice in acest moment sub raportul imaginii este credibilitatea. Avem o credibilitate foarte scazuta, din cauza ca intotdeauna televiziunea s-a plasat prost, in sensul de a servi guvernul din acel moment. Publicul vede si te taxeaza. El nu vrea o televiziune guvernamentala, vrea o televiziune publica. Este exact ce am spus la 20 decembrie in Parlament. TVR este televiziune publica si nu una guvernamentala. Ei bine, cu acesti oameni pe care i-am adus, oameni de opinii diferite, de sensibilitati diferite, care si-au facut un nume fiind fie intr-o tabara politica, fie in alta. Acesti jurnalisti au rolul de a mari credibilitatea TVR. In momentul in care sunt oameni diferiti ca opinii, care sunt cunoscuti ca atare, care au convingerile lor pe care le sustin, atunci si televiziunea castiga in credibilitate. Pariul credibilitatii a trebuit sa-l castig foarte repede. Daca stau sase luni si nu sunt credibil, e timp pierdut si bani pierduti. Daca televiziunea publica este credibila prin faptul ca are jurnalisti cu abordari diferite ale unor subiecte fierbinti, in momentul acela devii credibil, lumea incepe sa creada in tine, sa te caute, pentru ca dai informatie buna. Este primul pas ca sa-ti refaci imaginea. Intai de toate, Televiziunea Romana trebuie sa isi refaca imaginea.

Vreau sa va spun ca astea trei luni, pentru mine, au fost foarte complicate, poate cele mai complicate din ultimii 24 de ani. Dar au fost si momente bune. Am avut o discutie cu Mugur Isarescu si mi-a spus: "Stii ce? Ma uit din nou la TVR". Mi s-a parut un elogiu si a fost unul din putinele. A fost unul din momentele cand am pus garda jos, pentru ca eu sunt mai invatat sa fiu certat pentru ce fac la televiziune, desi as spune ca, in ultimele doua saptamani, am o presa mai curand buna. Presa a inceput de la acea conferinta de presa (din 5 martie, n.r.) sa se lege de problemele reale si sa vada cu ce ne zbatem si asta este bine. Avem mare nevoie de liniste ca sa putem sa lucram. Dar presa a inceput sa se preocupe de problemele reale ale TVR si pentru ca i-am dat informatiile necesare. E prima data in istoria TVR cand aceste informatii sunt facute publice. Alt exemplu. Astazi (luni, n.r.) m-am vazut cu Patriarhul, care mi-a spus acelasi lucru, ca se simte o schimbare. Nu credeam ca se uita la televizor. Trebuie sa spun ca m-a tusat. Ai nevoie, cand muncesti atat de dur si in conditii atat de toxice, cineva sa-ti spuna: "E bine ce faci". Nu sunt convins neaparat ca e bine, dar cineva spune ca te urmareste si iti spune ca e bine. E foarte mult pentru mine.

Reporter: In momentul acesta, in TVR, cele mai mari salarii le au angajati sau colaboratori?

S. T.: Nu stiu si nici nu vreau sa stiu. Stiu niste cifre, dar nu am vazut nicaieri o lista cu salarii, cu venituri si nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza bugetul general, ma uit pe buget, pe cheltuieli, cat costa emisiunile, dar cat castiga unul din angajatii mei sau cat castiga un colaborator nu ma priveste, in sensul in care v-am spus. Daca ma intrebati cat castiga, este confidential, nu pot sa va spun, pentru ca se duce in instanta si nu vrea sa stie poate nevasta sau copiii cat castiga. Glumesc. Dar trebuie sa va spun ca oamenii pe care i-am adus sunt foarte modest platiti in raport cu alte televiziuni.

Reporter: Dumneavoastra ce salariu aveti la Televiziunea Romana?

S. T.: Uitati-va pe site, nu trebuie sa vi-l spun eu, e public. Este o cifra oficiala. Oricum e mult mai putin decat castigam inainte in televiziunile private. (...)

Reporter: Ati vorbit in prima parte a interviului, dar si cand ati fost audiat in Comisiile de cultura ale Parlamentului ca aveti nevoie de o perioada de liniste si de o perioada in care televiziunea sa fie tinuta departe de conflicte.

S. T.: Uitati si dumneavoastra ce tensiune politica este. Parca un pic s-a mai atenuat in ultima saptamana, pentru ca avem o formula guvernamentala. Dar trei luni aproape, de cand am venit si pana acum o saptamana, a fost zilnic un scandal, declaratii, contra-declaratii, o iritare generala in spatiul public de care televiziunea nu trebuie sa se contamineze. TVR trebuie sa fie echidistanta, moderata si mai ales calma.

Reporter: Va refereati doar la chestiunile politice? Pentru ca eu voiam sa va intreb si altceva. V-ati confruntat recent cu acuzatii de cenzura, in urma solicitarii dumneavoastra de a intrerupe difuzarea documentarului "Mostenirea clandestina" pe statia TVR din Republica Moldova. De ce ati decis sa aveti o interventie atat de contestata?

S. T.: Oricine poate sa conteste. Am facut o intampinare la CNA (Consiliul National al Audiovizualului, n.r.). N-a fost niciun act de cenzura, nici nu exista acest delict sau infractiune in legislatia romaneasca. Dar vreau sa va spun ca una este politica editoriala si cu totul altceva ce numiti dumneavoastra cenzura. A nu se confunda. Daca aceasta televiziune vrea s-o ia spre Belarus si eu cred ca trebuie s-o luam spre Londra, e un act de cenzura ca n-o las sa se duca in Belarus? Asta este un aspect. Al doilea lucru, acea emisie nu isi indeplinise procedurile pe care trebuie sa le indeplineasca orice program in Televiziunea Romana pentru a fi difuzat. Era in afara legii complet, nu fusese respectata nicio procedura, nu avea nici fisa de emisie. Nu era planificata, programata, in mod legal.

Reporter: Va referiti la statia TVR din Republica Moldova? Pentru ca acest documentar fusese difuzat deja pe TVR 1.

S. T.: Inainte cu doua saptamani de acel incident, i-am spus directorului de programe (Irina Radu, n.r.) sa nu mai difuzeze acest serial. De ce? Se daduse de 70 de ori. Este vorba despre o emisiune despre o singura carte scrisa de Larry Watts. Dumneavoastra stiti cate emisiuni s-au facut despre o carte de-a lui Sadoveanu? Sau stiti cate emisiuni s-au facut despre o carte a lui Nicolae Iorga sau stiti cate emisiuni s-au facut in Televiziunea Romana despre poeziile de Eminescu? Mi s-a parut disproportionat in momentul in care niciuna dintre cartile aparute in limba romana nu s-a bucurat de un asemenea interes in Televiziunea Romana. In plus, pentru ca trebuie sa spun si lucrul asta, nu poti sa faci elogiul lui Ceausescu, in momentul in care poporul roman l-a impuscat. Judecata istoriei a fost facuta de poporul roman. Istoria nu trebuie falsificata. Asta nu ai voie sa faci. (...)

Reporter: Dar eu v-am intrebat ca procedura? De ce l-ati intrerupt chiar in momentul difuzarii? Nu va este teama ca de acum inainte o sa se spuna ca Stelian Tanase poate pune mana pe telefon si poate intrerupe difuzarea oricarui program transmis de TVR, care nu-i place?

S. T.: Tanase nu pune mana pe telefon. Nimeni dintre angajati nu ar putea sa spuna acest lucru. Am decis, fara sa pun mana pe telefon, cu directorul de programe al acestei televiziuni, ca acel serial trebuie inlocuit cu altele care au fost ignorate, care n-au fost date. Dai unul de 70 de ori... Pentru ca avem in arhiva foarte multe materiale de buna calitate. Acum l-am inlocuit, de exemplu, cu un interviu despre istoria teatrului cu George Banu.

Reporter: Si a fost cineva sanctionat in acest caz?

S. T.: Nu a fost sanctionat, pentru ca nu cred ca solutia este sa cenzurezi si sa sanctionezi. Cred ca solutia este sa convingi. Eu ma comport in TVR mai mult ca un pedagog decat ca un sef ierarhic. Incerc sa conving si sa ajungem impreuna consensual la aceeasi solutie.

Reporter: Va intreb daca a fost cineva sanctionat in TVR, intrucat Televiziunea Romana a fost amendata de CNA cu 70.000 de lei pentru trei chestiuni, lipsa casetei martor in acest caz, dar si pentru aspecte care au incalcat legislatia audiovizualului din emisiunile "Pretuieste viata" si "Ora Regelui".

S. T.: Ati inversat ordinea. Cea mai mare amenda s-a dat pentru alte programe. Nu a fost nimeni sanctionat pentru un act de cenzura.

Reporter: Stiu acest lucru, dar CNA nu are prevazut in legislatie posibilitatea de a sanctiona cenzura.

S. T.: Daca ar fi fost un act de cenzura, CNA ne-ar fi sanctionat pentru ca este un delict foarte grav. Caseta nu s-a copiat dintr-un motiv simplu, Televiziunea Romana nu are capacitatea tehnica sa asigure aceasta inregistrare.

Reporter: Dar are aceasta obligatie legala.

S. T.: Sa va dau un exemplu. Televiziunea Romana are obligatia sa programeze toate marile competitii sportive, dar nu spune nimeni din ce bani. Una-i una, alta-i alta.

Reporter: Ati platit amenda aplicata de CNA?

S. T.: Nu. O sa facem contestatie, o sa ne judecam. CNA nu s-a indreptat neaparat impotriva noastra. Repet. Acuzatia de cenzura a cazut, nu exista nicio sanctiune pentru ca n-a fost niciun act de cenzura. Cred ca CNA a inteles. De altfel, am trimis o intampinare scrisa de avocatii mei care au aratat foarte exact in ce termeni suntem si nu a contestat nimeni acel act. Va spun asta pentru ca nu e in regula sa fiu acuzat de cenzura cand s-a facut proba ca nu exista niciun act de cenzura in acea situatie.

Reporter: O alta problema cu care s-a confruntat TVR, chiar inainte ca dumneavoastra sa fiti numit la conducerea televiziunii, a fost colindul antisemit.

S. T.: Eu, cand am ajuns aici, scandalul era stins. Nu a trebuit sa iau nicio atitudine, pentru ca el era deja rezolvat de Comitetul Director anterior. N-am fost pus in fata situatiei de a lua vreo decizie. (...)

Reporter: In alta ordine de idei TVR a organizat selectia nationala a Eurovision la Brasov.

S. T.: Cand am venit in TVR, prima mea decizie a fost sa solicit Comitetului Director sa ne prezentam la Eurovision. Comitetul Director luase o decizie inainte de venirea mea ca nu mergem la Eurovision, cu argumentul ca si alte tari au renuntat. Eu am spus ca trebuie sa mergem la Eurovision, ca este o problema nationala. Publicul asteapta sa ne vada la Eurovision, vrea sa vada selectia etc. Am hotarat sa mergem la Eurovision, considerand eu atunci ca Televiziunea Romana nu poate sa absenteze la Eurovision dupa o traditie atat de lunga si Comitetul Director m-a ascultat (...) Trebuie sa va spun ca a fost prima mea decizie in Televiziunea Romana.

Reporter: Dar acum sunteti in situatia de a trebui sa platiti o taxa. Exista pericolul ca Romania sa nu poata participa la Eurovision pentru ca nu puteti achita aceasta taxa?

S. T.: Da, avem de achitat taxa (aproximativ 130.000 de euro, n.r.). Suntem in aceasta situatie, vom gasi o solutie. Avem un director economic care se ocupa de lucrurile astea. Eventual, ne ducem la Ministerul de Finante cu acelasi argument. Este o problema care tine de Romania, de prestigiul ei, de prezenta la o mare competitie europeana si unde trebuie sa fim neaparat prezenti. Castigul de prestigiu si de imagine este atat de mare incat merita taxa respectiva.

Reporter: Aveti in vedere si organizarea altor evenimente care ar putea atrage audienta? Va ganditi sa reluati traditia Cerbului de Aur?

S. T.: Asta ar fi o discutie pentru alta data, pentru ca resursele aici sunt decisive. Daca vom avea bani, ne gandim si la alte evenimente. Noi facem, de pilda, Festivalul Enescu, care este foarte scump, nu aduce deloc audienta si totusi il facem cu eforturi enorme. Pot sa va spun ca linie generala ca vom produce evenimente. Va fi intotdeauna intr-o luna un eveniment organizat de TVR. Deja avem planificat pentru aprilie-mai-iunie.

Reporter: Puteti sa ne dati si cateva exemple?

S. T.: In general, vrem sa ne ducem in tara, in diferite locuri, cum ne-am dus la Brasov cu deschiderea grilei de primavara. Vrem sa dam premiile TVR de pilda. Vrem sa facem o gala si sa dam niste premii, premiul "Alexandru Bocanet", premiul "Iosif Sava", premiul "Tudor Vornicu". Este un mare proiect al televiziunii publice. Au fost mari realizatori in istoria televiziunii care merita onorati. Vrem sa cream si o stimulare in mediul nostru profesional. Vom organiza si Ziua Portilor Deschise. Avem ideea sa deschidem televiziunea, s-o facem prietenoasa, publicul sa vina sa ne viziteze. Deocamdata, asa cum s-a purtat TVR in ultimii 25 de ani, pare mai curand o cazemata. TVR are prea mult amintirea Revolutiei. Episoade esentiale pentru Revolutie s-au intamplat in Televiziunea Romana. Cred ca acel moment si mai ales perioada de sub regimul comunist a inchis, a facut-o sa ramana un fel de buncar. Noi trebuie s-o deschidem, trebuie sa daramam zidurile.

Reporter: Cand veti organiza evenimentul Premiile TVR?

S. T.: La sfarsitul lunii mai.

Reporter: Dar Cerbul de Aur?

S. T.: Nu am avut o discutie serioasa pe acest subiect. Nu a fost pe ordinea de zi in Comitetul Director. Noi am discutat intre noi, dar aceasta discutie, care inseamna o mare investitie, nu s-a purtat in Comitetul Director si nu avem o decizie in acest sens. Asta nu inseamna ca nu vom discuta intr-un Comitet Director apropiat aceasta problema. (...)

Reporter: Spuneati ca va bucurati ca anumite persoane si personalitati se uita la TVR. Dumneavoastra va uitati in mod special la vreuna din televiziunile din portofoliul SRTv?

S. T.: Tot timpul ma uit. Cand ajung acasa, sunt pe televizor pe Televiziunea Romana. Nu m-am uitat pana am venit la TVR, dar acum ma uit tot timpul. Este ca si cum as fi la serviciu.

Reporter: Care considerati ca este punctul slab si punctul forte al TVR?

S. T.: Punctul forte este ca am adus niste personalitati care sa dea aceasta imagine de echidistanta si de dezbateri cinstite. Eu nu am venit la TVR sa fac propaganda si sa mint lumea. Am venit sa spun adevarul. Nu eu, pentru ca eu nu apar la televizor, dar prin cei carora le-am dat o tribuna. Ma uit atent la Dinescu, la Nistorescu, la Cristoiu, la Iaru etc. Cred ca avem o problema inca in a ambala bine aceste emisiuni, mai ambalat profesional decat pana acum. Nu prea imi place cum arata. Se vede ca la TVR nu s-au facut de mult talk show-uri. Avem probleme de lumina, de taietura, de generic. Nu cred ca avem cele mai bune generice. Asta face marfa mai putin apetisanta, dar putem sa corectam pe parcurs aceste lucruri.

Reporter: Aveti in plan inchiderea vreunui post din portofoliu sau transformarea vreunuia? Ma refer, spre exemplu, la TVR 3, care, in ultima perioada, a fostei conduceri, s-a transformat intr-o televiziune orientata spre rural.

S. T.: TVR 3 este un canal facut din statiile locale. Sunt masiv prezente acolo programe de la Iasi, de la Cluj, de la Targu-Mures, de la Timisoara, de la Bucuresti si vom continua pe aceasta linie, pentru ca realmente avem si acolo oameni buni, avem echipamente, este o anumita traditie. Asta va fi dimensiunea. Problema este ca nu este bugetat, nu avem resurse sa dezvoltam acest al treilea canal. Cineva ar putea spune: De ce nu il intrerupeti daca nu aveti bani? Este o intrebare la care nu am un raspuns. Nu a fost pus un Consiliu de Administratie la TVR.

Reporter: Dar vi se pare util TVR 3?

S. T.: Daca TVR 3 va fi mai mult local decat central, el va fi util. Daca va incerca sa imite TVR 1 si TVR 2, va fi un esec. Trebuie din ce in ce mai mult localizat, ca sa reuseasca. (...)

Reporter: Ce se intampla cu acel parteneriat controversat incheiat de fosta conducere a TVR cu Ministerul Agriculturii pentru TVR 3?

S. T.: Am reziliat contractul saptamana trecuta. M-am intalnit cu ministrul Agriculturii (Daniel Constantin, n.r.) si l-am reziliat.

Reporter: De ce l-ati reziliat?

S. T.: Din multe ratiuni, pe care dumneavoastra, presa, le-ati subliniat.

Reporter: Dar aveti si dumneavoastra o opinie in privinta acestui parteneriat?

S. T.: L-am reziliat. Opinia mea a fost sa renuntam. Nu este suficient? L-am intrerupt.

Reporter: Era pagubos pentru Televiziunea Romana sau ati considerat ca nu va este util?

S. T.: Nu, nu era pagubos pentru Televiziunea Romana. Pur si simplu noi avem foarte multe emisiuni care se leaga de lumea satului. Nu avem nevoie de un contract special care sa prevada aceste lucruri. Nu avem nevoie sa avem asemenea constrangeri si am considerat ca este un contract inutil, nu ne face nici servicii, nici deservicii. A fost un moment, a fost o decizie, eu am considerat ca a fost gresita si l-am intrerupt pe raspunderea mea. Am luat aceasta decizie, am vorbit cu Comitetul Director, m-am consultat cu toata lumea, dar, pana la urma, am hotarat lucrul asta. Am fost la ministru, am vorbit cu el. Ne-am inteles foarte bine, am avut o buna discutie si pentru colaborarea cu Ministerul Agriculturii. Trebuie sa va spun ca emisiunile noastre din lumea rurala fac foarte mare audienta la nivelul postului, 3 - 4 (nu a precizat la ce target se refera aceste cifre si Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor nu comunica public audientele inregistrate de TVR 3, n.r.), ceea ce inseamna mult si constant. Deci nu avem de ce sa renuntam la aceste emisiuni. Acolo este mare parte din publicul nostru.

Reporter: Dar TVR News, o sa incercati sa cresteti productia?

S. T.: Ne-a reprosat CNA acest lucru si cred ca, prin faptul ca noi intram acum in direct foarte mult, adesea pe TVR News, nivelul productiei a crescut in raport cu Euronews. Astazi am vazut intampinarea CNA si ne vom conforma. (...)

Reporter: Ce alte planuri aveti pentru TVR?

S. T.: TVR a lansat aplicatiile www.tvrplus.ro, prin intermediul carora toate emisiunile si productiile Televiziunii Romane pot fi vizionate, in direct sau inregistrate, pe tableta si pe telefonul mobil. Sunt bucuros ca in mandatul meu s-a intamplat acest lucru care se practica peste tot in lumea civilizata.

Reporter: Aveti in plan dezvoltarea in online a TVR?

S. T.: Trebuie sa va spun ca, din prima saptamana in care am venit aici, am luat decizia, nu de unul singur, sa ne dezvoltam in online. La recentul congres URTI (Uniunea Internationala de Radio si Televiziune) de la Paris, aceasta chestiune - extinderea pe online - este tratata cu frenezie. Toata lumea este foarte preocupata, pentru ca, daca nu esti pe online, in doi ani nu mai existi sau oricum esti o televiziune de acum 20 de ani. Sunt foarte preocupat ca sa deschidem in online cu oarecare viteza si cu oarecare repeziciune. (...). Pentru acest an, este proiectul meu cel mai important.

Reporter: Aveti si alte proiecte in Televiziunea Romana?

S. T.: Pregatim cu domnul Radu Preda (jurnalist din TVR, n.r.) o publicatie in care va aparea programul TVR si va fi o noutate. Noua grila va avea o expunere mult mai buna. Asta are legatura insa si cu publicitatea. Conform unei hotarari a Guvernului, televiziunile sunt obligate sa aiba relatii directe cu cei care au nevoie de publicitate. Daca n-ai produse derivate, cum este o publicatie sau cum este prezenta pe online, atunci patesti ce patim noi. Noi am pierdut foarte multi bani si o sa pierdem si anul asta foarte multi bani, milioane, din cauza ca nu putem sa operam in acest fel. Si atunci sigur ca trebuie sa trecem pe online, pentru ca este mersul tehnologiei in acest deceniu, dar, pe de alta parte, trebuie sa avem si alte produse. Sper ca, si prin aceasta publicatie, dar si prin prezenta pe online, sa putem sa atragem publicitate.

Reporter: Aceasta publicatie va fi doar online sau va fi tiparita? Cum o sa o vindeti?

S. T.: Tiparita. Sunt discutii pe care nu le-am incheiat. A fost o discutie saptamana trecuta mai in amanunt cu Cristian Zgabercea (producatorul general al TVR, n.r.) si cu Radu Preda. Am convenit niste lucruri si sper ca in aceasta saptamana sau saptamana viitoare sa avem proiectul. Este un proiect mai vechi, dar acum am putut sa il discutam.

Reporter: Ati spus in mai multe randuri ca va doriti mai multa cultura la TVR. Va ganditi sa solicitati la CNA din nou licenta TVR Cultural sau eventual sa transformati TVR 2 in TVR Cultural?

S. T.: Ati pus foarte multe intrebari si foarte complicate. Cred ca trebuie sa dam foarte multa cultura - suntem televiziune publica - pentru ca nimeni nu poate sa faca asta. Televiziunile private fac afaceri. Noi nu ne putem permite sa ignoram aceasta latura, trebuie sa producem venituri, dar sper sa le obtinem dincolo de conditionarea cu publicitatea care este servitutea televiziunilor private. Dar este o problema. In primul rand, Romania are cel mai mic consum cultural din Europa, conform statisticilor de la Bruxelles. Si atunci se pune problema in ce masura societatea romaneasca vrea sa consume cultura, multa si buna. Avem cea mai mare rata de analfabetism din Europa si cea mai mare rata de analfabetism functional. Sunt oameni care au facut sapte-opt-zece clase, dar nu pot sa descifreze un text de o pagina. Suntem obligati, data fiind aceasta situatie, nu sa renuntam la cultura, ci, dimpotriva, sa dam mai multa cultura si programe educative. In anii '60, lumea americana a constatat acest analfabetism functional al societatii americane, care avea niste procente ingrijoratoare, si a creat un serial care se numea "Sesame Street", in care au facut educatia unei intregi generatii. A avut si mare succes, pentru ca era bine facut. In acest program erai invatat cum sa te speli pe dinti, cum sa te speli pe maini, cum sa treci strada, erai invatat si literele alfabetului si notiuni elementare de cultura juridica etc. Vreau sa facem si noi asemenea programe. Am avut discutii cu conducerea Academiei. Trebuie sa facem multe programe educative. De pilda, sa facem programe in care sa explicam gramatica limbii romane, cum vorbim corect, ce inseamna cuvintele, sa dam proprietatea termenilor. In ultima vreme, romanii nu vorbesc o limba romana buna, corecta, gramaticala.

Reporter: Si aceste programe vor fi difuzate pe TVR 2 sau pe un relansat TVR Cultural?

S. T.: Cand am venit aici, am promis sa reluam TVR Cultural, dar nu stiam situatia. Nu am fost bine informat. Nu am propus sa reluam licenta TVR Cultural, pentru ca pe acea licenta a intrat TVR Moldova. Deci nu putem sa asiguram acest lucru in acest moment. Dar TVR 2 va avea programe preponderent culturale, si in sens cantitativ si in sens calitativ. Vrem sa marim calitatea intalnirii publicului cu actul de cultura. (...)

Reporter: In piata media exista informatii ca urmeaza sa fie numit un nou Consiliu de Administratie al TVR. Aveti informatii in acest sens? Pe cine va doriti sa aveti coleg in acest nou CA?

S. T.: Sper. Nu am niciun fel de informatii. Nu m-am vazut cu oamenii care decid aceste lucruri de cand am venit, in TVR, adica de trei luni. Nu din cauza ca n-as fi vrut, dar politicienii fiind tot timpul in criza, pe agenda lor nu intra si televiziunea. Publica. Sper sa existe un Consiliu de Administratie, dar mai ales sper sa fie facut pe criterii profesionale, nu pe cumetrii si clientelism politic. Spunea un senator la o discutie pe care am avut-o impreuna cu alti membri din conducerea TVR, ca, zece ani, Consiliile de Administratie nu au facut decat sa se certe, sa fie in razboi. Sper sa nu se repete aceasta experienta. Din cauza asta am solicitat oameni noi in Consiliul de Administratie si profesionisti din zona televiziunii sau din zona culturii.

Reporter: Cui i-ati solicitat?

S. T.: Asta a fost o discutie publica, s-a facut si de fata cu presa. Nu am solicitat niciun nume. Nu mi-am permis sa ma duc la Ponta sau la Antonescu sa le ofer niste nume pe care le-as vrea in Consiliul de Administratie. Este exact ce nu vreau sa fac si pentru ca nu vreau sa mi se faca acelasi lucru. Trebuie facuta o selectie conform legii, dar, repet, partidele trebuie sa fie mult mai atente, pentru ca, pana acum, Consiliile de Administratie nu au ajutat televiziunea. Dimpotriva, pe durata acestor Consilii, in ultimii zece ani, televiziunea s-a indatorat atat de mult sub ochii neatenti ai trecutelor Consilii de Administratie. Sper acum sa vina un Consiliu de Administratie bun, dedicat televiziunii, cu profesionisti si cred ca asa am putea avea o sansa sa gasim mai repede solutia de o salva. Eu cred ca refacerea televiziunii publice va dura doi-trei ani. Dar se va face numai daca exista un sprijin politic puternic. Cam in 2016 s-ar incheia acest ciclul la capatul caruia s-ar putea spune ca televiziunea este functionala, are un buget pe plus si este respectata. Acum TVR nu este respectata de public, dar mai ales de politicieni. Desi ei au bagat-o in pamant, nu o respecta. Am fost mai influent cand aveam emisiunea mea - eram moderator si oricine imi raspundea la telefon - decat acum cand sunt directorul televiziunii si cand politicienii pot sa-mi ignore telefoanele. Cand aveam emisiunea mea, puteam sa sun pe oricine si imi raspundea imediat. (...)

Reporter: Ati fost sustinut la conducerea TVR de Crin Antonescu si de PNL.

S. T.: Si de PSD in aceeasi masura. De fata cu mine, la discutia cu ei, Crin Antonescu l-a sunat pe Victor Ponta si i-a sugerat aceasta solutie si au cazut de acord. Iar eu nu sunt membru al niciunui partid. Am fost poftit aici (nu eu am solicitat postul) pentru ca am o lunga experienta de televiziune, sunt un om de televiziune, am facut mii de editii de talk show-uri de pilda si peste 100-150 de documentare TV si am predat televiziune. Cred ca aceasta experienta m-a recomandat. In plus, sunt om moderat, am increderea publicului. Si unii si altii - social democrati - au avut incredere. N-am fost numit politic in sensul acesta restrans, ca un partid m-a propus, ca as fi fost clientul politic al cuiva. Nu. Cu doua zile inainte sa fiu numit, l-am criticat foarte sever pe Crin Antonescu, dar nu a tinut cont de asta, a tinut cont ca era nevoie de un om cu experienta, serios - cred ca sunt un om serios - la televiziune.

Reporter: In ce relatii mai sunteti in prezent cu Crin Antonescu. Ati mai discutat cu dumnealui dupa iesirea PNL de la guvernare?

S. T.: N-am vorbit cu Crin Antonescu dinainte de Anul Nou. Nu ne-am vazut, nu ne-am intalnit. Si nici cu Victor Ponta. Sper sa-i vad saptamana asta pe amandoi, pentru ca sunt niste lucruri care trebuie clarificate intr-un timp destul de scurt.

Reporter: La ce va referiti? La Consiliul de Administratie?

S. T.: Bineinteles. Ma refer si la in ce directie o ia televiziunea. Cred ca trebuie niste consultari. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de liniste, ca sa avem macar 10% sanse sa salvam televiziunea. Daca nu, va intra in incapacitate de plata chiar in cursul acestui an. Dar, daca nu mi se da acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reforma mult mai adanca si va fi o situatie alarmanta pentru televiziune si eu nu vreau sa se intervina numai in conditii de forta majora. Nu vreau ca TVR sa ia foc si sa chemam pompierii. Nu. Daca suntem prevazatori si politicienii isi pun pe agenda lor si TVR, atunci cred ca - cu prudenta, dar si cu tenacitate - poate fi salvata. Eu de asta am venit. Mie mi s-a cerut sa salvez televiziunea nu pentru ca as fi Mesia. Sa fim intelesi. Experienta mea de televiziune m-a recomandat ca as fi capabil sa fac lucrul asta. In plus, nu am afaceri. Nu sunt implicat cu niciun clan, nu poate nimeni sa spuna ca sunt cu o tabara sau cu alta, ci pur si simplu a fost o decizie profesionala - daca dai TVR cuiva, sa o dai cuiva care ar putea sa o gestioneze corect. Ponta si Antonescu s-au gandit la mine. Le multumesc, dar de aici si pana la sprijin concret si ce urmeaza sa facem e cale lunga. Daca politicienii care decid nu se implica direct, televiziunea se prabuseste, se scufunda in fiecare zi. Desi am fost de foarte multe ori la Ministerul de Finante, nu s-a desprins nicio masura. S-a vorbit despre ele, s-a evocat un scenariu sau altul, dar nu s-a avansat nici macar un pas. Guvernul trebuie sa ia urgent masuri foarte energice.

Reporter: Dar, in general, televiziunea publica a fost privita si ca un vector de imagine al persoanei politice care a propus conducerea TVR. In acest an electoral, va fi TVR televiziunea lui Crin Antonescu, a lui Victor Ponta, a lui Traian Basescu?

S. T.: Este exact ce vreau sa va spun. TVR, cat sunt eu aici cel putin, nu va fi televiziunea nimanui, partid sau afacere. Niciunul din liderii politici nu va dicta in aceasta televiziune, in sensul ca ea nu se va politiza, nu va fi ca pana acum instrumentul unuia dintre lideri sau partide, Guvern sau opozitie, Cotroceni sau Victoria. Eu incerc sa fac acest lucru - sa tin TVR la egala distanta, nepolitizata - si nu spun ca as fi sustinut de politicieni in aceasta idee. Probabil ca multi parlamentari si lideri doresc sa-si aserveasca televiziunea, pentru ca asa au fost invatati. Nici nu poti sa le reprosezi, pentru ca 20 de ani au facut asa. Isi imagineaza ca e normal, ca asa se face, asta-i cutuma. Televiziunea publica - si aceasta afirmatie ar putea sa ma coste capul - nu va face ghetele niciunui politician. Eu nu sunt vacsuitor de ghete si TVR nu e ministerul adevarului, nu este o institutie de propaganda buna de folosit in campaniile electorale. Va fi independenta - cum spune si legea 41/1994. Este in avantajul televiziunii, pentru ca numai in acest fel publicul va vedea ca suntem corecti, ca nu-l mintim, ca-i oferim adevar, ca suntem echidistanti si nepartizani, iar asta este singura solutie pentru TVR de a-si castiga credibilitatea si, in pasul doi, sa inceapa sa faca audiente si sa fie bine si corect finantata.

Reporter: In caz contrar, nu o sa le mai raspundeti dumneavoastra la telefon sau o sa plecati de la TVR?

S. T.: Nu m-a sunat niciun lider politic sa ma deranjeze cu ceva. Nu pot sa ma vait ca se fac presiunii. Mi-ar fi placut sa ma sune cineva si sa fiu anuntat ca s-a gasit o solutie pentru datoriile istorice ale TVR. Nu, nu m-a sunat nimeni. Am avut liniste din acest punct de vedere. Cred ca televiziunii, in anul care vine, ii trebuie in primul rand liniste. Adica, in ciuda furtunii politice care va fi, trebuie sa fie un director aici care poate sa asigure distanta egala fata de toate fortele politice si linistea interna ca sa putem sa reformam, sa schimbam din mers si in liniste televiziunea.

Mediafax.ro

stelian tanase reporter s t
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036238 (s)