joi, 28 martie, 2024

Interzicerea avorturilor aruncă SUA în pragul unui ‘război civil’: susţinători ai avortului, atacaţi şi agresaţi în violeneţe în mai multe oraşe

Distribuie:

Publicat:

Manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane, în cadrul unei mobilizări împotriva unei hotărâriprin care Curtea Supremă şi-a anulat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta, relatează The Huffington Post, scrie Agerpres.

În pofida unor apeluri ale mai multor republicani de a nu a ataca activişti ”pro-choice”, violenţe s-au mltiplicat. Şoferul unui camion a intrat în mod voit cu maşina într-un grup de manifestanţi, vineri, la Cedar Rapids, în Iowa. Una dintre femei, rănită la o gleznă, a fost spitalizată.

”A încercat să le omoare!”, acuză o jurnalistă, Lyz Lenz, prezentă la faţa locului. ”Aceste femei l-au văzut venind, iar o mână de oameni au făcut semne cu mâna pentru a-l opri. Dar el a continuat să înainteze”, spune ea. Potrivit mai multor martori, bărbatul se afla într-o coloană de maşini staţionate la culoarea roşie a semaforului atunci când a decis să intre cu maşina în manifstante.

”Avea geamul deschis şi am încercat să trag de volan”, declară Huffingotn Post Alexis Russell, una dintre manifestante. Acest şofer nu a fost arestat încă. La Phoenix, manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost vizaţi în tiruri cu gaze lacrimogene ale poliţiei, la o reuniune, vineri, în faţa sediului Capitoliului statului Arizona.

Ei au fost urmăriţi apoi în centrul oraşului de către forţe de ordine şi au fost gazaţi din nou. O înregistrare video o surprinde pe o jurnalistă, Tina Berg, împinsă violent la pământ de către un poliţist, la Los Angeles, care i-a spus că o proteja. Ziarul Los Angeles Times scrie că nu este vorba despre un incident izolat împotriva presei.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img