vineri, 19 aprilie, 2024

Intoxicatia cu oua: Cum sa iti dai seama cand treci prin asa ceva

Distribuie:

Publicat:

Intoxicația cu ouă. Chiar dacă ouăle sunt incredibil de hrănitoare și versatile, ele pot fi, de asemenea, o sursă de toxiinfecții alimentare atunci când sunt consumate crude sau prea puțin gătite.

Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot transporta bacterii Salmonella, care pot contamina atât coaja de ou, cât și interiorul oului. În ciuda acestui fapt, în fiecare an, ouăle contaminate cu Salmonella cauzează aproximativ 79.000 de cazuri de intoxicații alimentare și 30 de decese, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Pentru a vă reduce riscul, nu consumați ouă cu coaja crăpată sau murdară. De asemenea, gătiți ouăle, de fiecare dată, înainte de a le consuma.

Simptome unei intoxocații alimentare

dureri abdominale,

diaree

dureri de cap

vărsături

stare generală proastă,

febră,

frisoane,

slăbiciune și oboseală,

greață,

dureri musculare.

În plus, proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment.

Cine trebuie să consume ouă cu prudență

Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs. „Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie, potrivit doctorulzilei.ro.

Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img