vineri, 29 martie, 2024

Intrebarea care l-a blocat pe Mark Zuckerberg: “Puteti sa repetati, sa ma asigur ca am inteles?”

Distribuie:

Publicat:

Senatorul democrat Maria Cantwell l-a pus in mare dificultate, aseara, pe fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, in timpul audierilor din Congres.

Cantwell a vrut sa afle daca angajati ai Facebook au colaborat direct cu Cambridge Analytica, o companie care are legaturi cu Donald Trump, sau direct cu echipa de campanie a actualului presedinte american in timpul campaniei electorale din 2016.

CANTWELL: Multumesc, domnule Presedinte. Bine ati venit, domnule Zuckerberg. Stiti ce este Palantir (n.r. Palantir Technologies, companie din Silicon Valley, specializata in colectare si analiza de date)?

ZUCKERBERG: Stiu.

CANTWELL: Sunt voci care vorbesc despre ei ca despre Stanford Analytica. Sunteti de acord?

ZUCKERBERG: Doamna senator, nu am auzit asa ceva.

CANTWELL: Ok. Credeti ca cei de la Palantir i-au invatat pe cei de la Cambridge Analytica – asa cum spun rapoartele de presa ale Cambridge Analytica – cum sa foloseasca aceste tactici?

ZUCKERBERG: Doamna senator, nu stiu.

CANTWELL: Credeti ca Palantir a colectat date de pe Facebook?

ZUCKERBERG: Doamna senator, nu stiu daca acest lucru s-a intamplat.

CANTWELL: Ok. Credeti ca in timpul campaniei din 2016, in timp ce Cambridge Analytica oferea suport campaniei lui Trump prin Proiectul Alamo, au exista angajati Facebook implicati in acest schimb de informatii si tehnici.

ZUCKERBERG: Doamna senator, am oferit suport campaniei lui Trump in acelasi mod in care oferim suport oricarei campanii sau regii de publicitate care ne cere ajutorul.

CANTWELL: Asadar raspunsul este da. Este raspunsul da?

ZUCKERBERG: Doamna senator, puteti sa repetati intrebarea? Vreau sa ma asigur ca inteleg exact ce intrebati.

CANTWELL: In timpul campaniei din 2016, Cambridge Analytica a lucrat pentru campania lui Trump si le-a rafinat tacticile. Au fost angajati Facebook implicati in acest proces?

ZUCKERBERG: Doamna senator, nu stiu ca angajati ai nostri sa fi lucrat cu cei de la Cambridge Analytica, desi stiu ca am ajutat intr-adevar campania lui Trump per total, oferind suport in vanzari, in acelasi fel in care facem si cu alte campanii.

CANTWELL: Asadar, exista o posibilitate ca ei sa fi lucrat impreuna in aceasta perioada (n.r. angajati ai Facebook sa fi lucrat impreuna cu reprezentanti Cambridge Analytica, dar si cu persoane implicate in campania lui Trump). Poate vom afla in urma investigatiei pe care o faceti (n.r. Zuckerberg a spus ca va face un audit sa scoata la lumina toate detaliile legate de practicile Cambridge Analytica).

ZUCKERBERG: Doamna senator, cu siguranta pot vorbi cu echipa mea sa va dea toate detaliile pe care eu nu le stiu in acest moment.

ALTE DECLARATII DATE DE FONDATORUL FACEBOOK: 

Facebook se lupta continuu cu operatori rusi care incearca sa ii exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, marti, in timpul audierii sale la comisiile de Comert si Juridica ale Senatului american, scrie BBC, citat de news.ro.

„Ei vor continua sa devina mai buni”, a spus Mark Zuckerberg, prezent la audiere in urma izbucnirii scandalului Cambridge Analytica.

Zuckerberg a dezvaluit ca Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei in alegerile din 2016, a intervievat angajati Facebook. Mark Zuckerberg a precizat ca el nu s-a numarat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievati de biroul lui Mueller.

„Colaborarea noastra cu acest consiliu este confidentiala”, a spus Zuckerberg. 

Senatorii americani au atras atentia asupra dificultatii pe care Facebook o va intampina in demersul de verificare a surselor fondurilor investite in reclame politice, precizand ca o operatiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore si o adresa de e-mail. Zuckerberg a spus ca senatorii au dreptate in legatura cu aceasta tema. El a afirmat ca Facebook dezvolta in prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false.

„Sunt oameni in Rusia angajati sa incerce sa exploateze sistemele noastre, precum si alte sisteme. Trebuie sa investim in a ne dezvolta si in acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg. 

Raspunzand unei interventii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat ca cel mai important lucru care il preocupa in prezent este sa se asigure ca nu va interveni nimeni in alegerile care vor avea loc in acest an.

In timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus ca, privind in urma, intelege ca a fost o greseala sa creada ca datele detinute de Cambridge Analytica au fost sterse, fara sa verifice adevarul. Mark Zuckerberg a spus ca faptul ca Facebook nu a interzis aceasta companie in 2015 a fost o „greseala”.

„Cambridge Analytica era advertiser in 2015, asa ca Facebook ar fi putut interzice compania cand am aflat prima data despre colectarea de date. Nu am facut acest lucru. Acea decizie a fost o greseala”, a spus CEO-ul Facebook.

Senatorii l-au mai intrebat pe co-fondatorul Facebook daca interdictiile impuse de aceasta platforma functioneaza cu adevarat.

Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL si AggregateIQ sunt interzise. Insa, el a precizat ca nu crede ca Facebook inlatura de pe platforma lideri individuali ai acestor companii.

Senatorul Chuck Grassley l-a intrebat pe CEO-ul Facebook cate cazuri de transfer de date impropriu au fost inregistrate. Zuckerberg a raspuns ca in prezent compania lucreaza la un audit pentru a afla si ca Facebook va da dovada de mai multa „proactivitate” in acest sens.

Grassley a intrebat si de ce politica Facebook cu privire la datele disponibile pe platforma nu este mai explicita; „Daca scrii mult si explici toate detaliile, probabil ca reduci numarul persoanelor care citesc documentul”, a spus Zuckerberg.

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg ca „daca Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate.

„Daca Facebook si alte companii online nu vor rezolva aceste invadari ale intimitatii, atunci va trebui sa facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el.

Dupa aceste intrebari, Zuckerberg a precizat din nou ca oamenii „aleg sa impartaseasca” informatii pe Facebook.

Zuckerberg a mai spus ca exista doua categorii largi de date pe Facebook – continutul pe care o persoana alege sa il impartaseasca si date care sunt conectate pentru ca reclamele prezentate utilizatorilor sa fie relevante.

„Utilizatorii au control deplin asupra ambelor categorii”, a aratat el, potrivit The Guardian.

El a mai spus si ca incercarea companiei de a combate discursul instigator la ura inregistreaza „o rata de eroare mai mare decat ar fi cifra cu care ar fi multumit”.

Mark Zuckerberg a mai precizat, intre altele, ca nu considera ca Facebook detine vreun monopol si ca va exista intotdeauna o versiune gratuita a platformei.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit in luna martie. Atunci a fost raportat faptul ca firma sustinuta de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, si condusa in trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului presedinte american, a obtinut informatii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fara a avea permisiunea. Aceste informatii au fost folosite pentru a influenta procesul electoral din 2016.

Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanti ai Facebook au transmis ca peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectati sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia si Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img