miercuri, 24 aprilie, 2024

Inundatii devastatoare in Indonezia si Timorul de Est – Peste 110 morti si zeci de disparuti

Distribuie:

Publicat:

Peste 110 de persoane au murit şi alte câteva zeci sunt date dispărute în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren din Indonezia şi Timorul de Est, unde mai multe aşezări au fost devastate, au anunţat luni responsabilii locali, relatează AFP potrivit Agerpres.

Inundaţiile şi viiturile declanşate de ploile torenţiale provocate de ciclonul tropical Seroja au făcut ravagii în regiunile situate între Flores din Indonezia şi Timorul de Est, mii de persoane fiind nevoie să se refugieze în adăposturi.
Potopul a condus la revărsarea apelor şi inundarea a mii de locuinţe, iar echipele de intervenţie s-au grăbit să ofere asistenţă sinistraţilor.

Ploi diluviene şi vânt intens sunt prognozate şi marţi, cu valuri de până la şase metri înălţime, potrivit agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor.

În Indonezia, furtuna care se îndreaptă spre Australia a provocat moartea a cel puţin 86 de persoane, iar alte 71 sunt în continuare date dispărute.

În Timorul de Est au fost înregistrate 27 de decese. Majoritatea victimelor au fost consemnate în capitala inundată Dili, unde esplanada din faţa palatului prezidenţial s-a transformat într-un iaz cu noroi.

Uniunea Europeană a anunţat că este pregătită să ofere asistenţă Timorului de Est pentru a face faţă acestor ''inundaţii catastrofale'', într-un moment în care ţara ''depune eforturi în lupta împotriva COVID-19''.

În estul insulei indoneziene Flores, numeroase case, drumuri şi poduri au fost acoperite cu noroi, ceea ce a complicat accesul echipelor de salvare în zonele cele mai afectate.

"Noroiul şi condiţiile meteo sunt o mare provocare, la fel ca resturile care se acumulează şi îngreunează operaţiunile de căutare", a declarat Raditya Djati, purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru gestionare a dezastrelor.

În Lembata, o insulă aflată la jumătatea distanţei dintre Flores şi Timorul de Est, accesul rutier a fost întrerupt, autorităţile fiind nevoite să apeleze la utilaje grele pentru redeschiderea drumurilor.

Anumite sate situate la altitudine au fost parţial măturate spre zonele de coastă în urma alunecărilor de teren.

Unul dintre locuitorii insulei, Basir Langoday, a declarat că a auzit strigăte de ajutor dintr-o casă acoperită de resturi. ''Erau patru persoane înăuntru. Trei au supravieţuit, dar nu şi ultima'', după cum a declarat reporterilor. Împreună cu prietenii săi, el a făcut tot posibilul pentru a-l salva pe bărbatul rămas captiv în locuinţă, însă în zadar. ''El striga: 'Grăbiţi-vă, nu mai rezist' '', a povestit Langoday.

''Nevoie de medicamente''

Preşedintele indonezian Joko Widodo a transmis condoleanţe. ''Înţeleg imensa durere a fraţilor şi surorilor noastre după această catastrofă'', a spus şeful statului într-un discurs adresat naţiunii.

Numeroşi locuitori cuprinşi de panică s-au deplasat spre centrele de primire, în timp ce alţii au rămas lângă ceea ce a mai rămas din casele lor.

"Sinistraţi sunt peste tot, sunt cu sutele în toate districtele, însă sunt şi multe persoane care nu şi-au părăsit locuinţele", a declarat Alfons Hada Bethan, şeful Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor din Flores-ul de Est. "Au nevoie de medicamente, alimente, pături", a adăugat el.

Precipitaţiile în continuare abundente complică, de asemenea, situaţia. "Se crede că numeroase persoane sunt în continuare îngropate sub noroi, dar nu se ştie câte", a precizat el.

Alunecările de teren şi viiturile sunt frecvente în arhipelagul indonezian, în special în timpul sezonului ploios, însă activiştii pentru mediu atrag atenţia că defrişările favorizează aceste dezastre, notează AFP.

În ianuarie, 40 de indonezieni şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor care au lovit oraşul Sumedang, din vestul insulei Java.

Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor estimează că 125 de milioane de indonezieni, sau circa jumătate din populaţia arhipelagului, trăiesc în regiuni cu risc de alunecări de teren.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img