joi, 28 martie, 2024

Investitie MAJORA in domeniul naval! MApN cumpara patru corvete! Cati bani plateste Romania pe ele

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Apararii Nationale (MApN) va cumpara patru corvete, intr-o perioada de cel mult sapte ani, construite si dotate la un santier naval din Romania, investitia ridicandu-se la aproximativ 1,6 miliare de euro, potrivit unui proiect de act normativ lansat in dezbatere publica. Potrivit proiectului lansat in dezbatere publica, cele patru corvete fac parte din programul de inzestrare a fortelor navale romane. In cadrul Notei de fundamentare se precizeaza ca valoarea totala a proiectului de investitii de circa 1,6 miliarde de euro va fi platita esalonat in perioada 2018-2024, in limitele fondurilor estimate a fi alocate in bugetul Ministerului Apararii Nationale, la titlul „Active nefinanciare”.
„Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national, prin intermediul operatorului economic declarat castigator, a unei capabilitati industriale navale in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de trei ani si gruparea de patru corvete intr-o perioada de maximum sapte ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane. Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi”, conform documentului citat. Furnizarea corvetelor si a suportului logistic initial in cauza se realizeaza prin incheierea unui acord-cadru si a contractelor subsecvente aferente / contract multianual, dupa aplicarea procedurii specifice prevazute in anexa care face parte integranta din hotarare. Procedura prevede derularea a trei etape: de calificare, de dialog si de evaluare a ofertelor finale depuse.
Proiectul de act normativ autorizeaza Ministerul Apararii Nationale sa deruleze procedurile specifice, sa semneze si sa deruleze contractele subsecvente aferente acordului-cadru/contractul multianual/acordurile/contractele interguvernamentale atribuite in baza acestora prin Compania Nationala „Romtehnica” – S.A., avand in vedere imposibilitatea derularii unui contract intracomunitar de catre minister, precum si imposibilitatea efectuarii operatiunilor de transfer si import de produse militare, Ministerul Apararii Nationale nefiind inregistrat in scop de T.V.A. si nici pentru a efectua operatiuni de comert exterior cu produse militare.
Procedura specifica are ca scop promovarea concurentei, garantarea tratamentului egal si nediscriminarea, asigurarea transparentei si integritatii procesului de achizitie publica, asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor publice, conform proiectului.
„In ceea ce priveste stabilirea eventualului impact asupra concurentei pe piata interna a produselor ne-militare, plecand de la faptul ca achizitia prevazuta de programul esential de inzestrare ,,Corveta multifunctionala” are ca obiect produse militare, produse sensibile si servicii legate de acestea si avand in considerare ca interesul esential de securitate mentionat priveste exclusiv aspecte militare, nu se poate identifica un asemenea impact”, se arata in Nota de fundamentare.
Proiectul se afla in debatere pe site-ul MApN pana pe data de 26 august.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img