joi, 28 martie, 2024

Ion Cristoiu: Ce parere are actuala conducere a SRI? Sunt tradatori toti cei care dezvaluie public abuzurile de Politie politica ale Serviciului?!

Distribuie:

Publicat:

"De regula Saptamina Patimilor e una lipsita de evenimente mediatice iesite din comun, dintre cele din care infloresc succesiuni de Breaking news-uri.
Cu cit ne apropiem de Pasti sau, mai nou, de minivacanta de Pasti, ulterioara minivacantei de 24 ianuarie si antecesoare minicavantei de 1 mai, Romania din ultimii ani traind intr-un lung sir de minivacante, cu atit viata publica cade in hibernare, lasind locul eternelor buletine meteo, buletine privind starea drumurilor si buletine medicale despre pericolul halirii nemasurate.

Anul acesta, anul Pastelui timpuriu, Saptamina Patimilor a facut exceptie de la Legea somnolentei in plan mediatic.
Joi, 5 aprilie 2018, s-a ivit in spatiul public unul dintre cele mai mediatizate citate postdecembriste dintr-o vorbire a unui om viu.
Nu apartine unui politician, nici unui publicist, nici macar unei starlete, ca sa nu ne mire taraboiul stirnit.
Apartine unui general SRI trecut in rezerva cu un an in urma, spre surpriza generala:
Florian Coldea, fostul prim adjunct al directorului SRI, timp de peste un deceniu, unul dintre cei mai longevivi sefi militari din serviciile noastre secrete.

Joi, 5 aprilie 2018, la finele unei noi runde de audieri la Comisia SRI, potrivit unei intelegeri dubioase cu seful Comisiei, Florian Coldea a dat citire unui text scris.
Din acest text a fost extras si prajit in tigaile senzationalului, citatul deja celebru.
Inainte de lua in dezbatere citatul provocator de Scandal, se cuvine a mentiona, pentru intelegerea gestului asumat de Florian Coldea, ca:

joi, 5 aprilie 2018, a fost a doua convocare a generalului la Comisia SRI, anuntata de insusi Florian Coldea ca fiind una dintr-o succesiune pe cale sa transforme audierea fostul sef intr-o Seherezada a regimului PSD;

la amindoua invitatiile generalul a raspuns cu deosebit entuziasm, lucru de mirare la un ofiter de informatii, convins ca limbarita e pericolul mortal pentru cine lucreaza in serviciile secrte;

ca si in cazul primei audieri, Florian Coldea a citit pentru presa un text fara nici o legatura cu temele audierii si, mai ales, gratie unei ciudate favorizari din partea Comisiei, unul prin care interlocutorul a evitat intrebarile.

Aceste note ale momentului de joi, 5 aprilie 2018, ne facem sa ne intrebam daca nu cumva, urmare a unei intelegeri intre Liviu Dragnea, adevaratul sef al Comisiei SRI, si generalul Florian Coldea, convocarea la Comisie a fost gindita ca un prilej oferit generalului de a transmite mesajele sale opiniei publice si mai ales oamenilor sai din Sistem, fara a fi stinjenit de intrebarile tipice unei conferinte de presa.

La finele textului citit cu o oarecare stingacie, definitorie pentru cei mai putin obisnuiti sa se adreseze opiniei publice, Florian Coldea a zis:

„Si acum, in ultimul rind, nu in ultimul rind, in incheiere, asa, in spiritul perioadei pe care il celebreaza acum crestinii, as vrea sa reamintesc, si cred ca e momentul potrivit, si de un celebru personaj biblic, al carui nume n-as vrea neaparat sa-l dau, care in urma cu circa 2.000 de ani a tradat pentru 30 de arginti. Ce daca ulterior l-au apucat remuscarile? Lucrurile nu s-au putut repara si raul facut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice tradator, destinul lui a sfirsit tragic. Din aceasta perspectiva, constat cu ingrijorare faptul ca unii, in mod vizibil, practica astazi acelasi lucru cu interesele statului roman. O fac la vedere, extrem de vocal si fara pic de rusine. Ba mai mult, chiar par sa-si faca un titlu de glorie din asta, afectand institutii fundamentale si capacitati democratice de aparare si protectie ale statului roman. Poate ar fi bine cu totii sa reflectam la acest episod biblic si la astfel de personaje. O sa revenim cu alte precizari pe masura intilnirilor noastre cu membrii comisiei.”

Poate si pentru ca era Saptamina Patimilor si Joia Mare e si Ziua Tradarii lui Iuda, citatul a fost dezbatut patimas in presa noastra. Cum insa presa noastra e atinsa in chip iremediabil de telenovelism, intre publicatii si intre televiziuni s-a declansat o veritabila intrecere pentru a descoperi si arata opiniei publice persoana la care s-a referit Florian Coldea. Cum citatul a fost interpretat ca marturisirea unor rafuieli personale ale generalului, aproape toate intreprinderile detectivistice au descoperit drept Iuda a lui Florian Coldea autopropus pe post de Iisus pe Sebastian Ghita. Pentru Sebastian Ghita o asemenea interpretare e mana cereasca. Unul dintre motivele cererii de a nu fi extradat din Serbia ramine indiscutabil cel al primejdiei la care s-ar expune o data ajuns in Romania. Astfel ca Sebastian Ghita a fost mai mult decit fericit in a sustine, in interventiile la televiziunile de stiri, ca Florian Coldea se referea la el, ca pentru el e vorba de o amenintare si ca se teme acum pentru viata sa.

Riscind sa-i contrazicem lui Sebastian Ghita interesele, vom afirma din start, ca Florian Coldea nu s-a referit la un tradator al persoanei sale, ci, asa cum se vede limpede din text, la mai multi tradatori, tradatori ai intereselor statului roman.
Tradarea statului roman ar consta in interventii publice considerate de general drept puneri la indoiala a capacitatilor democratice de aparare si protectie a statului roman.
Desi n-o spune, Florian Coldea se refera evident la interventiile vizind SRI, institutie vazuta de el drept una dintre institutiile fundamentale ale tarii, prin misiunea de aparare si protectie a statului roman.

Punerea la indoiala a capacitatii de protectie a statului roman e identificata de Florian Coldea cu ampla dezbatere publica despre implicarea anticonstitutionala a SRI in viata noastra politica, implicare avind drept punct central folosirea de catre SRI, prin intermediul Binomului, a luptei impotriva coruptiei pentru rafuieli politico- mafiote. Din punct de vedere logic, desprindem din citat citeva puncte de vedere pe care Florian Coldea a tinut sa le impartaseasca opiniei publice:

Capacitatea de aparare si protectie a statului roman a fost serios afectata in ultimul timp, astfel ca el, Florian Coldea, se vede obligat sa sune alarma Patria in primejdie!

Acest fenomen grav e rezultatul dezvaluirilor publice ale abuzurilor din perioada anterioara, perioada in care el, Florian Coldea, a condus practic SRI. Cei pe care generalul lasa sa se inteleaga ca sint un fel de Iuda pentru statul roman, tradatori, adica, sint toti cei care-si ingaduie sa critice SRI, contribuind astfel la slabirea capacitatii de aparare a tarii. Acestora li se adauga cei care au contribuit la restringerea puterilor nemarginite detinute pina nu demult de SRI: membrii Curtii Constitutionale, actuala conducere a Seriviciului, care a decis desecretizarea Protocolului cu Ministerul Public, protocol vazut de Florian Coldea drept un document vital pentru apararea Patriei de spioni si tradatori.

Cei care si-au permis si isi permit mai departe sa abordeze public implicarea SRI in viata noastra politica, gratie unor puteri anticonstitutionale mai mari decit ale Securitatii staliniste, sunt demascati de general drept tradatori de patrie. Obsesia denuntarii tradatorilor domina tot discursul lui Florian Coldea, lucru straniu la un conducator timp de peste un deceniu a unui Serviciu secret intr-o democratie.

Tradatorii, cei care au slabit si slabesc mai departe capacitatea de aparare a tarii facind dezvaluiri despre SRI trebuie sa se teama de reactia fortelor sanatoase ale Serviciului, intruchipate, desigur, de domnul general.

Prin urmare, textul citit de Florian Coldea n-a fost expresia unei chestiuni personale a generalului. El s-a vrut – de aceea a si fost scris si citit ca declaratie de presa – un mesaj dat de Florian Coldea opiniei publice de la noi in numele unor ofiteri care impartasesc, la rindu-le, nelinistea ca tot ceea ce se intimpla in ultimul timp cu SRI – dezvaluirile publice, limitarea puterilor sale, retragerea sa, asumata de noua conducere, din rolul de Politie politica a Romaniei democratice – sint tot atitea lovituri date capacitatii de aparare a patriei.

Ca Florian Coldea gindeste astfel nu ma mira:

Putini sint cei plecati dintr-o functie care sa nu fie convinsi ca dupa ei a venit dezastrul.

Desi la vremea functiei sale, Florian Coldea n-a parut, in realitate domnia sa are o mentalitate de Mos Teaca al Serviciilor. Nu e singurul de altfel convins ca democratizarea SRI inseamna slabirea Serviciului, ca dezvaluirile incomode despre institutiile de forta, necesare intr-o democratie autentica, sint tot atitea lovituri date capacitatii de aparare a patriei si prin asta lovituri date Patriei insasi.

Ma mira insa ca:

Lucrarile Comisiei SRI au fost transformate in tribuna de transmis mesaje publice de catre un general nemultumit de procesul democratic strabatut de principalul Serviciu secret al tarii. Daca n-ar fi tensiunea mediatica ivita din convocarea la Comisia SRI, mesajele lui Florian Coldea n-ar avea nici un impact mediatic. De ce se lasa folosita astfel Comisia SRI? e o intrebare al carei raspuns poate fi gasit doar in zvonurile despre postura lui Florian Coldea de consilier personal al lui Liviu Dragnea.

Florian Coldea nu e un ofiter SRI oarecare. E cel care a condus SRI mult timp. Punctele sale de vedere au forta data de o autoritate in domeniul Intelligence. De ce n-au primit ele pina acum nici o replica de la conducerea SRI? Crede actuala conducere a Serviciului ca dezbaterea din spatiul public slabeste capacitatile de aparare ale patriei si ca, in consecinta, toti cei care fac dezvaluiri despre abuzurile SRI, care scot la iveala documente despre aceste abuzuri, care cer ca SRI sa renunte, prin reforme interne, la implicarea anticonstitutionala in viata politica a tarii sint niste tradatori?" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img