marți, 16 aprilie, 2024

Ion Cristoiu: Pe cine ajuta intrarea in cursa a lui Calin Popescu Tariceanu?

Distribuie:

Publicat:

Publicistul Ion Cristoiu analizează joi de ce a decis liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să candideze la Primăria Capitalei.

„Există multe zvonuri, informaţii, mai mult sau mai puţin pe surse despre această decizie neaşteptată. Există şi ipoteza unei manipulări sau chiar unei şantajări a lui Călin Popescu Tăriceanu în urma eşecului manipulării lui Victor Ponta. Până ieri se ştia chiar că Victor Ponta se va lansa în campania pentru Bucureşti. Se făceau şi speculaţii că era un mare interes să nu câştige Gabriela Firea. Spre stupoarea tuturor, Victor Ponta a aruncat în joc un domn Ioan Sîrbu, fost şef al Spitalului Militar Central. Şi-atunci a apărut ipoteza că dl Călin Popescu Tăriceanu fost aruncat în joc tocmai pentu că ieri a eşuat manipularea cu Victor Ponta. Repet, totuşi nu e o ameninţare candidatul Sîrbu”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu înclină însă spre o a doua ipoteză, şi anume că la negocierile cu PSD pentru locurile de pe listele parlamentare, ALDE a cerut prea mult şi a fost refuzat, Tăriceanu fiind pus în faţa unei dileme.

„Există şi ipoteza, înclin către a doua, ca şi în cazul lui Victor Ponta şi anume că la negocierile cu PSD în legătură cu parlamentarele, nu au fost în legătură cu Bucureştiul, dl Ponta a cerut destul de mult, PSD nu a dat. La Tăriceanu la fel s-a întâmplat. Şi-atunci dl Călin Popescu Tăriceanu, asemenea lui Victor Ponta, asemenea lui Traian Băsescu, a fost pus în faţa unei dileme. Sau nu iau în seamă localele pe Bucureşti şi atunci partidul va candida singur şi nu are nicio şansă. Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că din perspectiva unei prezenţe mari la vot a nehotărâţilor, ALDE nu are nicio şansă, dar nici Tăriceanu nu ar avea nimic de pierdut prin candidatura la Primăria Capitalei.

„Pe cine ajută? Noi facem calcule pe hârtie, dar acestea trebuie să ţină cont de prezenţa la vot, este cea mai mare necunoscută. Nu ştim în ce măsură, chiar şi în condiţiile în care se va micşora Apocalipsa în România, prezenţa nehotărîţilor. Dacă nu va fi o prezenţă mare la vot a nehotărâţilor şi vor veni doar activele de partid, atunci confruntarea este între PSD şi PNL, eventual USR. Şi dl Tăriceanu cu partidul lui nu are nicio şansă. Dacă e o confruntare pentru câştigarea nehotărâţilor, şi mai ales pe teme gospodăreşti, poate să fie culmea, în favoarea Gabriela Firea. Deci vor conta foarte, foarte mult dezbaterile organizate în televiziuni şi direcţia, dacă dezbaterea este politică sau pe teme gospodăreşti. În acest caz, sunt mari şanse să câştige Gabriela Firea pentru că e primar în exerciţiu şi ştie. Oricum, spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Şi dacă ar avea 1% nu ar fi un cutremur ca în cazul lui Trian Băsescu”, a mai spus publicistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img