vineri, 26 aprilie, 2024

Ion D.Berindei, 150 de ani de la nastere

Distribuie:

Publicat:

Romfilatelia introduce în circulaţie, vineri, 2 iulie a.c., emisiunea de mărci poştale "Ion D. Berindei, 150 de ani de la naştere", dedicată unuia dintre marii arhitecţi ai României, autor al unor edificii care reprezintă şi azi adevărate podoabe ale patrimoniului construit din ţara noastră.

Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindei (Berindey) (1871-1928) a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Paris în anul 1897. Întors în România, a proiectat, în cei 30 de ani de carieră, un număr impresionant de clădiri monumentale, de uz public sau reşedinţe particulare. Creaţia sa îmbină elemente de eclectism de factură Beaux-Arts, romantism, neorococo, cu tendinţe neoromâneşti şi cu elemente moderne de concepţie 1900.

Dintre cele peste 60 de lucrări realizate de Ion D. Berindei, 29 sunt monumente istorice, ceea ce demonstrează că arhitectura pe care a creat-o se bucură şi astăzi de apreciere, situându-se pe un loc de seamă în istoria arhitecturii moderne din România.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate patru opere reprezentative ale lui Ion. D. Berindei din capitala României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este reprezentată Casa Assan, azi Casa Oamenilor de Ştiinţă (Piaţa Lahovari nr. 9). Clădirea a fost construită în anul 1904, de Ion D. Berindei pentru George G. Assan (fiu al industriaşului George Assan, fratele lui Bazil G. Assan, industriaş, preşedinte al Camerei de Comerţ). Este remarcabilă prin bogăţia rafinată a decoraţiei exterioare şi interioare, cu elemente Art Nouveau. Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române şi din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Ştiinţă.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei este reprezentată Casa Titulescu din Bucureşti, astăzi sediul Fundaţiei Europene Titulescu (Şos. Kiseleff nr. 47). Casa a fost construită pentru marele diplomat român Nicolae Titulescu, care a locuit aici în perioada 1912-1937. Un element semnificativ este loggia monumentală, care, cu colonada sa dublă, aminteşte de palatul francez Micul Trianon.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este ilustrat Palatul Cantacuzino din Bucureşti, astăzi sediu al Muzeul Naţional "George Enescu" (Calea Victoriei nr. 141). Ion D. Berindei a construit acest impozant imobil în anii 1901-1906, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit "Nababul" (şef al Partidului Conservator, fost prim-ministru). Colaborarea lui Berindei cu câţiva renumiţi artişti ai vremii şi furnizori de bunuri de lux a dat ca rezultat un decor interior de o mare bogăţie şi eleganţă.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei este reprezentat Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21), singurul observator astronomic din capitală deschis publicului, aflat azi în administrarea Muzeului Municipiului Bucureşti. Ales în funcţia de preşedinte al Societăţii Astronomice Române, amiralul Vasile Urseanu, pasionat de astronomie, şi-a ridicat o casă elegantă, înzestrată şi cu o cupolă destinată efectuării de observaţii astronomice.

Pe plicul "prima zi" a emisiunii a fost realizat un colaj de imagini: un detaliu al faţadei Palatului Cantacuzino din Bucureşti, o fotografie de epocă înfăţişându-l pe arhitectul Ion. D. Berindei în mijlocul unui grup de colaboratori, Palatul Culturii din Iaşi şi Hipodromul de la Băneasa. Magnificul Palat al Culturii din Iaşi, construit în perioada 1906-1925, este un adevărat edificiu-simbol al oraşului. Are 298 încăperi, cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 mp, şi adăposteşte azi Complexul Muzeal Naţional "Moldova".

Hipodromul de la Băneasa, proiectat după modelul unor hipodromuri franceze, ocupa o suprafaţă de 62 ha în nordul Bucureştiului şi era considerat unul dintre cele mai frumoase hipodromuri din Europa. A fost demolat de autorităţile comuniste, în 1952 şi 1960, pe acest loc fiind ridicate Casa Scânteii (azi Casa Presei Libere) şi Complexul Expoziţional (ROMEXPO).

Romfilatelia mulţumeşte Academiei Române, Bibliotecii Academiei Române, doamnei lector univ. dr. Sidonia Teodorescu, Institutului Naţional al Patrimoniului, Muzeului Naţional "George Enescu", Muzeului Municipiului Bucureşti şi Fundaţiei Europene Titulescu pentru sprijinul documentar şi fotografic oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale "Ion D. Berindei, 150 de ani de la naştere" va fi disponibilă începând de vineri, 2 iulie 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img