joi, 18 aprilie, 2024

Iordache: Modul în care CCR a solicitat sprijin internaţional e fără precedent / Şerban Nicolae: E fără precedent sesizarea CCR. Curtea a constatat că Iohannis a declanşat conflictul

Distribuie:

Publicat:

Şeful Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat pentru MEDIAFAX, că sesizarea CCR către Consiliului Europei şi alte organisme europene e fără precedent, iar forul de specialitate va discuta săptămâna viitoare când se va vedea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

"Atacurile din partea actorilor politici, mă refer aici la partide, preşedinte de a desimina încrederea în instituţia fundamentală care se numeşte Curtea Constituţională sunt nelegitime. În acelaşi timp, Comisia de la Veneţia a spus foarte clar că atacurile la adresa unei Curţi Constituţionale, de asemenea, sunt anormale pentru că slăbesc independenţa justiţiei dintr-o ţară. Ei făceau referire la Moldova în acel comunicat. Şi noi săptămâna viitoare când ne vom vedea cu cei de la Comisia de la Veneţia, vom reitera faptul că atunci când Curtea Constituţională a dat decizii care nu au convenit unuia sau altuia, nu s-a mers mai departe, pentru că în Constituţie spune clar că sunt general obligatorii şi trebuie respectate de toată lumea. Modul în care CCR, cred eu, s-a poziţionat şi a solicitat sprijin internaţional cred că este fără precedent, dar este determinat de atacurile şi de virulenţa celor deranjaţi de o decizie. Decizie care nu face decât să respecte Constituţia. Toate deciziile CCR sunt în concordanţă cu Constituţia', a afirmat, marţi seară, deputatul PSD Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX cum va evolua situaţia şi ce efecte vor fi din partea instituţiilor europene sesizate, Iordache a răspuns: "Aceste instituţii trebuie să atacă atenţia actorilor politici, de la preşedinte până la partide şi toţi cei care manipulează presa că îşi pot dirija atacurile, dar nu asupra Curţii, deoarece Curtea trebuie să judece fără o anumită presiune publică, pentru că de când au anunţat comunicatul şi până va apărea decizia, CCR a fost supusă unui tir total anormal şi unor atacuri virulente din partea actorilor politici care trebuie clar să înceteze."

Curtea Constituţională a decis marţi să sesizeze Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu atacurile împotriva CCR, după decizia care o vizează pe Kovesi.

"Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 5 mai 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezenţa tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi a Preşedintelui Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu atacurile virulente declanşate împotriva Curţii Constituţionale, prin care unii reprezentanţi ai unor autorităţi publice, precum şi ai unor partide parlamentare au discreditat şi delegitimat autoritatea acestei instituţii fundamentale a statului – garantul supremaţiei Constituţiei – fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX de către Curtea Constituţională a României (CCR).

Nicolae: E fără precedent sesizarea CCR. Curtea a constatat că Iohannis a declanşat conflictul

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, pentru MEDIAFAX, că sesizarea CCR a organismelor europene nu are precedent, la fel ca atacurile unor politicieni români asupra deciziei Curţii care a constatat că preşedintele Iohannis a declanşat conflictul juridic de natură constituţională.

"Este o situaţie fără precedent, fără îndoială. Din păcate, fără precedent este şi atacul concertat al unor persoane cu funcţii publice care pun sub semnul îndoielii şi decizia CCR şi funcţionarea CCR. Din păcate, lucrurile nu arată foarte bine, pentru că o ţară care are asemenea probleme, începând de la preşedintele României şi terminând cu parlamentarii şi cu liderii de partid, nu poate să emită pretenţii de ţară europeană membră a UE şi a NATO. Sper însă că toate aceste lucruri vor rămâne în stadiu de anecdote şi că vor fi depăşite suficient de repede. (…) Preşedintele României a fost parte în acest conflict juridic de natură constituţională, ba mai mult de cât atât, Curtea a constatat că preşedintele României l-a declanşat", a afirmat marţi seară, pentru MEDIAFAX, senatorul PSD, Şerban Nicolae.

Acesta a catalogat drept halucinantă reacţie preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că va analiza decizia Curţii Constituţionale cu privire la conflictul juridic între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, în sensul obligaţiei revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Este absolut halucinant, una dintre părţile dintr-un proces spune că va citi şi va analiza să vadă dacă şi cum respectă decizia CCR. Aceasta este o instigare la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. În general, dacă orice parte nemulţumită dintr-un proces spune vreau să văd întâi decizia Curţii, o voi citi până o voi înţelege, ce ar fi de exemplu ca astăzi Rudel Obreja, în loc să se prezinte la Arestul Capitalei pentru a îşi executa pedeapsa privativă de libertate ar fi spus «aştept întâi să motiveze ÎCCJ hotărârea. O voi citi până o voi înţelege şi după aceea voi decide şi voi anunţa ce am de făcut»? Din fericire, deşi nu cred că e vreo bucurie, nu cred că cineva îl mai ia în serios pe domnul Iohannis", a completat social-democratul.

Întrebat de MEDIAFAX dacă sesizarea CCR către instituţiile europene va avea efecte, Şerban Nicolae a răspuns: "Nu. Probabil că vor face câteva precizări ca răspuns la ceea ce ar trebuie să însemne o asemenea instituţie într-o ţară democratică. Comisia de la Veneţia nu este o instanţă şi nici alte autorităţi nu ar putea să facă ordine în România. Aceasta e treaba autorităţilor române. Dar e un moment neplăcut. Cred că deja europenii s-au învăţat deja cu bizareriile din ultimii ani din România şi nu mai sunt luate în serios asemenea derapaje."

Toni Greblă: Este un demers care exprimă disperarea care i-a cuprins pe judecătorii CCR

Toni Greblă, fost judecător CCR, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că demersul magistraţilor Curţii Constituţionale de a sesiza forurile europene cu privire la atacurile asupra instituţiei după decizia ce o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, arată disperarea magistraţilor.

"Este un demers care exprimă disperarea care i-a cuprins pe judecătorii Curţii în legătură cu desfăşurarea activităţilor şi din acest punct de vedere este de neconceput să existe o astfel de presiune concertată din partea instituţiilor, autorităţilor şi a factorilor politici din ţară cu privire la instigarea cetăţenilor şi instigarea preşedintelui în a nu respecta decizia Curţii Constituţionale. Este un precedent foarte periculos care ne va marca pentru o perioadă viitoare relativ îndelungată. Eu sper ca instituţional să reacţioneze Curţile Constituţionale europene şi în primul rând preşedintele României să înţeleagă că un stat funcţionează normal în momentul în care regulile după care el funcţionează sunt respectate în primul rând de cei chemaţi să vegheze respectarea lor.
Să ştiţi că sunt la curent cancelariile europene cu scoaterea din spectrul politic românesc actual şi declaraţiile iresponsabile făcute de unii politicieni sau unii care lucrează în mediul administrativ sau chiar judiciar îi fac probabil să se crucească de ce pot sa spună. Pentru ca este pentru prima dată când făţiş în România autorităţile statului sunt îndemnate sau sunt parte a unui demers de nerespectare a unei decizii a instantei constituţionale", a declarat Toni Greblă, fost magistrat CCR, pentru MEDIAFAX.

sursa: mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img