vineri, 29 martie, 2024

IPJ Bistriţa-Năsăud: Acţiuni desfăşurate de forţele de ordine, pentru protejarea cetăţenilor şi limitarea pandemiei de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Având în vedere incidenţa crescută a cazurilor de COVID19 în judeţul Bistriţa-Năsăud, în această perioadă, poliţiştii din toate subunităţile desfăşoară activităţi de verificare, dar şi de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţiile pe care le au.

Scopul acţiunilor este de a proteja cetăţenii şi de a limita răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Conform situaţiei la zi, în 9 unităţi administrativ-teritoriale din Bistriţa-Năsăud rata de infectare depăşeşte 6/1000 de locuitori, iar în alte 19 rata de infectare este de peste 3/1000 de locuitori. Poliţiştii, împreună cu jandarmi, poliţişti locali şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu desfăşoară acţiuni punctuale şi verifică modul de respectare a restricţiilor impuse, precum şi pe cele privind organizarea unor evenimente private.

Reamintim faptul că, interdicţiile suplimentare de combatere a noului Coronavirus COVID 19 sunt impuse gradual, prin hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în funcţie de evoluţia şi incidenţa cazurilor.

La data de 2 octombrie a.c. , a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 1050, prin care se stabilesc noi măsuri ce vor fi aplicate pe durata stării de alertă, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Astfel, în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

* Cele vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

* Cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Reamintim că certificarea vaccinării şi a trecerii prin boală se face, în continuare, prin scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea ÂŤVerificare reguli interneÂť din aplicaţia mobilă ÂŤCheck DCCÂť pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului.

Ca titlu de exemplu, enumerăm câteva dintre activităţile la care accesul este permis doar cu prezentarea certificatului digital în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori:

– organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00;

– organizarea activităţii operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

– organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane;

– organizarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum şi la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar în intervalul orar 5:00-24:00.

De asemenea, în toate localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura se va face în toate spaţiile publice închise şi deschise.

Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 sunt exceptate de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20:00-5:00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

Recomandăm cetăţenilor să aibă grijă de sănătatea lor, să respecte măsurile de protecţie individuală şi interdicţiile impuse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img