joi, 28 martie, 2024

IPJ Vaslui: Activitate informativ – preventiva desfasurata de politistii rutieri

Distribuie:

Publicat:

Polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Biroului Pregătire Profesională, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiștii motocicliști din cadrul Blue Knights Romania IV, specialiștii Registrului Auto Român, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, cu sprijinul clubului moto Legio Phoenix, Corpului Național al Polițiștilor și școlii de conducători auto AEO – EMI Vaslui, au desfășurat o activitate preventiv-informativă, pe linia circulației rutiere și prevenirea accidentelor, destinată tinerilor motocicliști.

Întâlnirea, găzduită de poligonul auto Vaslui, la care au participat peste 130 de liceeni, a avut drept scop îmbogățirea îndrumarea tinerilor spre un comportament civilizat, în viața de zi cu zi, ca motociclist și pasager.

Cu ocazia activităților desfășurate pe linie de circulație rutieră, s-au purtat discuții despre riscurile la care ne supunem și regulile pe care trebuie să le respectăm în stradă. S-au prezentat prevederile legale și norme juridice care reglementează regimul juridic al vehiculelor moto.

Tinerii sau viitorii motocicliști au primit sfaturi utile cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl manifeste trafic, în zona trecerilor pentru pietoni, a indicatoarelor rutiere și a zonelor ce se pot dovedi periculoase, dar și la modul de comportare al unor eventuali pasageri.

 Pe parcursul activității, tinerii au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

Totodată, polițiștii, specialiștii R.A.R și reprezentanții cluburilor moto, au răspuns întrebărilor adresate de tinerii participanți la trafic, în chestiuni ce țin de prevederi legale, echipament și echipare precum și respectul oferit tuturor categoriilor de participanți la trafic.

Recomandări oferite motocicliştilor

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le "tăia" – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img