vineri, 29 martie, 2024

IPJ VASLUI: Activitati de informare a campaniei ,,Luna securitatii cibernetice”

Distribuie:

Publicat:

Luna octombrie a fost decretata la nivel european ,,Luna securitatii cibernetice”. In acest sens, politistii vasluieni, in colaborare cu specialisti din cadrul structurii de combatere a criminalitatii organizate, desfasoara activitati preventive pentru protectia minorilor privind: siguranta pe retelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor si comertul electronic.

Politisti din cadrul structurilor de analiza si prevenire a criminalitatii si de combatere a criminalitatii organizate desfasoara in aceasta perioada intalniri cu elevii unitatilor de invatamant din judetul Vaslui pentru constientizarea acestora asupra riscurilor pe care le implica navigarea pe internet si pe retelele de socializare.

Politistii s-au intalnit, in aceasta saptamana, cu elevii si cadrele didactice de la Liceul „Emil Racovita” din municipiul Vaslui. Politistii le-au  adresat tinerilor recomandari pentru a nu cadea victime ale criminalitatii din mediul on-line.  Acestora li s-a explicat ca desi utilizarea dispozitive mobile le permite sa comunice mai usor, sa caute informatii si sa isi urmeze, in moduri cat mai diverse, propriile interese in mediul on-line, au si partea lor negativa prin riscurile care pot sa apara.  Dimensiunile reduse si portabilitatea acestor dispozitive permit  realizarea de fotografii care vor fi apoi difuzate imediat on-line, fara cel mai mic efort, dar uneori cu consecinte negative asupra relatiilor personale. Altfel spus, aparitia dispozitivelor mobile inseamna ca sunt mai multe lucruri de luat in considerare, mai multe lucruri de care trebuie avut grija sau care trebuiesc gestionate.

In urma discutiilor purtate a rezultat faptul ca una dintre cele mai neasteptate griji ale elevilor legata de smartphone este evitarea pierderii sau furtului acestor dispozitive, tinand cont ca le au asupra lor, uneori in permanenta.

Un alt aspect adus in atentie de politisti este reprezentat de cresterea numarului de fraude care sunt comise prin intermediul dispozitivelor mobile (telefoane, tablete). Furtul de identitate este una dintre experientele neplacute pe care le poate trai un adolescent care trebuie sa inteleaga ca un telefon mobil, o tableta este de fapt un minicomputer si folosirea lor trebuie facuta cu aceeasi precautie ca si in cazul calculatoarelor.

SFATURI  PENTRU COPII
 Nu oferi persoanelor intalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, varsta, numarul de telefon, fotografii personale, adresa, scoala la care inveti; daca anumite persoane insista sa afle aceste detalii, anunta-ti imediat parinti, caci este foarte probabil ca acestia sa aiba intentii necurate.
 Evita sa postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale si nu trebuie sa ajunga la indemana oricui navigheaza pe Internet; ele pot fi folosite pentru a va face rau, tie sau celor apropiati.
 Nu uita ca nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat! Informatiile aflate pe o pagina web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator si pot infatisa situatii care nu s-au petrecut niciodata.
 Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot contine virusi sau programe spyware sau te pot directiona catre site-uri cu continut ilegal!
 Daca cineva te face sa te simti inconfortabil pe Internet, poti oricand sa renunti la comunicarea cu acea persoana. Nu esti obligat sa stai pe Internet mai mult decat consideri tu si nici sa suporti ceea ce iti provoaca neplacere sau teama; poti oricand sa ii scoti de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei sa mai comunici!
 Cere ajutorul, in orice situatie, persoanelor in care ai incredere, parinti, profesori sau prieteni apropiati.
 Da dovada de respect, chiar daca nu ii cunosti pe cei cu care comunici. La randul tau, ai si tu obligatia de a-i proteja pe altii. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hartui sau ameninta alte persoane, pentru ca aceasta va impune interventia autoritatilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img