News Flash:

IPJ VASLUI:CAMPANIE PREVENIRE TALHARII-FOTO

13 Mai 2015
2802 Vizualizari | 0 Comentarii
In anul 2015, prevenirea infractiunilor contra patrimoniului constituie una din prioritatile nationale in domeniul prevenirii criminalitatii, iar la nivelul judetului Vaslui s-a stabilit ca prioritate locala prevenirea talhariilor in mediul urban.

De la inceputul acestui an, pe raza judetului Vaslui au fost sesizate 52 talharii (cu 18 mai multe fata de perioada similara a anului trecut), din care 34 (65,38 %) in mediul urban. Dintre infractiunile de talharie savarsite in mediul urban, cele mai multe au fost comise pe strada (27- reprezentand aproape 80 %), la sfarsitul saptamanii calendaristice (joi – duminica), cu precadere seara si noaptea. Ca mod de operare, cei care au comis astfel de fapte au intrebuintat mijloace violente- 20 talharii sau au actionat prin smulgere - 7 fapte (bani, telefoane mobile, posete, bijuterii). 

Imprejurarile care au favorizat comiterea talhariilor au constituit-o in general purtarea la vedere a telefoanelor mobile, a bijuteriilor din aur – lantisoare, pandantive de catre victime si deplasarea la ore tarzii neinsotit/a. 

In aproape 55% din talhariile care au avut loc, politistii i-au identificat pe cei care le-au comis. Toti autorii sunt de sex masculin, majoritatea fiind tineri cu varsta de pana la 30 de ani (dintre care 6 minori). Acestora, de la inceputul anului curent, le-au cazut victime in general persoane de sex masculin (aproximativ 71%), mai ales minori si cei cu varsta de peste 70 de ani (cele doua categorii reprezentand aproximativ 25% din numarul total al victimelor).  

Pentru a preintampina comiterea unor astfel de fapte, politistii desfasoara actiuni de prevenire si combatere a infractiunilor de talharie in zonele fierbinti identificate (municipiul Barlad, municipiul Vaslui), preponderent in mediile stradale. Aceste areale sunt incluse in traseele de patrulare ale dispozitivelor de siguranta publica, atat in mediul urban cat si in mediul rural.

De asemenea, sunt organizate actiuni de informare a populatiei cu privire la vulnerabilitatile pe care le speculeaza faptuitorii (purtarea la vedere a telefoanelor mobile, a bijuteriilor din aur si a altor bunuri de valoare, starea de ebrietate a victimei, etc.)

Va reamintim faptul ca, cel mai adesea, talhariile se comit pe strada, in spatii deschise: artere principale, piete, alei, parcari sau parcuri, in general fiind reprezentate de smulgeri de obiecte valoroase.

Cei care comit astfel de infractiuni actioneaza rapid, venind in fuga din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus si smulgand obiectul vizat. Intrucat faptele sunt comise in spatii deschise, acestia au posibilitatea de a se indeparta cu usurinta de victima, pierzandu-se in multime sau disparand pe stradute laturalnice, inainte ca victima sa poata reactiona.

Galerie Foto

AFIS_TALHARIE_2_A3
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0993 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038972 (s)