vineri, 19 aprilie, 2024

IPJ VASLUI: Modificare la regimul armelor si munitiilor

Distribuie:

Publicat:

Prin Legea 319 din 11 decembrie 2015 a fost modificata si completata Legea 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, noile prevederi intrand in vigoare incepand cu data de 14 Ianuarie 2016.

    Noua lege aduce in principal urmatoarele modificari:

    Valabilitatea permisului de arma

Permisul de arma are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri, exceptand perioada de suspendare.
Valabilitatea permisului de arma se prelungeste de catre autoritatea competenta pentru o perioada de 5 ani, daca titularul indeplineste conditiile prevazute de lege si prezinta dovada efectuarii unei sedinte de tragere anual,       intr-un poligon autorizat, cu exceptia posesorilor de arme de vanatoare. Incepand cu 6 luni inainte de expirarea valabilitatii permisului de arma este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de arma, dar nu mai tarziu de 30 de zile inainte de data expirarii valabilitatii permisului de arma.

Procurarea munitiei de catre titularii dreptului de port si folosire a armelor letale

 Titularii dreptului de detinere, respectiv de port si folosire a armelor letale pot procura de la armurierii autorizati numai munitia aferenta armelor inscrise in permisul de arma. Cantitatea maxima de munitie care poate fi detinuta de aceste persoanele se inscrie in permisul de arma de catre organul de politie care elibereaza acest document, dupa cum urmeaza:

a) in cazul armelor de aparare si paza, 50 de cartuse cu glont si 50 de cartuse fara proiectil, pentru cate o singura arma de fiecare calibru;
          b) in cazul armelor de vanatoare, 300 de cartuse pentru cate o singura arma de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port si folosire;
    c) in cazul armelor de tir, 1.000 de cartuse pentru fiecare arma pentru care are dreptul de port si folosire (in legea veche, cel mult 500 de cartuse pentru fiecare arma pentru care are dreptul de port si folosire).

     A fost introdusa o prevedere noua privind suspendarea dreptului de port si folosire a armelor letale. Astfel, suspendarea dreptului de port si folosire a armelor letale se dispune de catre organele competente si daca exista indicii comportamentale temeinice, care reclama o examinare urgenta psihologica si medicala, in vederea verificarii aptitudinii persoanei si mentinerii autorizarii pentru a detine arme si munitii letale.

De asemenea,  anularea dreptului de port si folosire a armelor letale se dispune de catre organele competente si daca titularul dreptului nu se supune obligatiei examinarii psihologice si/sau medicale in termen de 30 de zile de la data solicitarii exprese a structurilor de politie competente si/sau recomandarii de reexaminare.

     Prin Legea 319/2015 a fost introdusa o noua conditie pentru acordarea autorizatiei de procurare a armelor neletale prevazute in categoria C: aceasta se acorda persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata pentru aceasta activitate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Posesorii armelor neletale cu destinatia de autoaparare pot procura si detine maximum 25 de cartuse pentru o singura arma (in legislatia anterioara, 100 de cartuse pentru fiecare arma dintre cele pentru care au drept de port si folosire).

   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img