sâmbătă, 20 aprilie, 2024

IPJ VASLUI: RETINUTI PENTRU FURT DIN LOCUINTA

Distribuie:

Publicat:

Doi tineri din comuna Feresti, care au sustras bunuri dintr-un apartament din municipiul Vaslui, au fost retinuti de politisti. Acestia vor fi prezentati organelor judiciare cu propunerea de dispunere a unei masuri preventive.

Politistii Biroului de Investigatii Criminale Vaslui au intocmit dosar penal pe numele a doi tineri cu varste de  21, respectiv 23 de ani, ambii din comuna Feresti, acestia fiind banuiti de comiterea infractiunii de furt din locuinta.

In dimineata de 21 mai , politistii au fost sesizati de o femeie de 60 de ani, din municipiul Vaslui, cu privire la faptul ca i-au fost sustrase bunuri din locuinta situata la parterul unui bloc din localitatea de domiciliu. Urmare a sesizarii primite, politistii de investigatii criminale au demarat cercetari si i-au identificat pe cei doi tineri, carora le-au probat activitatea infractionala.

In fapt, in noaptea de 20/21 mai a.c., in timp ce proprietarii erau plecati, tinerii au patruns in locuinta, profitand de faptul ca un geam al imobilului era intredeschis. De aici au sustras bunuri electronice ( LCD, telefoane mobile si o boxa audio) de aproximativ 2.500 de lei.

De asemenea, politistii au stabilit faptul ca in noaptea de 14/15 mai a.c.,  tanarul de 21 de ani ar fi incercat sa sustraga un autoturism parcat pe raza municipiului Vaslui.

Tinerii au fost retinuti de politisti 24 de ore, iar astazi urmeaza sa fie prezentati la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, respectiv Judecatoria Vaslui, cu propunerea de dispunere a unei masuri preventive.

Principalele conditii care favorizeaza comiterea de furturi din locuinta sunt naivitatea, neatentia sau neglijenta proprietarilor, dar si necunoasterea de catre acestia a celor mai adecvate masuri de prevenire ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infractorilor.

Pentru a va feri de evenimente neplacute, POLITIA ROMANA va recomanda sa adoptati un minim de reguli de autoprotectie in ceea ce priveste locuinta dumneavoastra.

Daca locuiti la bloc:
 ● montati un interfon la intrarea in bloc sau un sistem de inchidere la care sa aiba acces doar locatarii blocului;
● asigurati ferestrele cu gratii metalice, mai ales daca locuiti la parter;
● asigurati inchiderea corespunzatoare a usilor de la subsol, terase sau intrarile suplimentare;
● intrarile in holurile blocului si pe paliere trebuie bine iluminate;
● montati un sistem de alarma in locuinta dumneavoastra;
● conectati sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
● montati incuietori de inalta siguranta la usa de acces in locuinta. Incuietoarea trebuie montata corect, in asa fel incat accesul din exterior la suruburile de prindere sa fie imposibil, iar cilindrul sa fie complet acoperit de silduri – pentru a evita ruperea lui. Usa  trebuie sa fie prevazuta cu cel putin doua incuietori, care au chei diferite, lant de siguranta si vizor;
● nu ezitati sa intrebati pe cine cauta persoanele necunoscute pe care le sesizati in spatiile comune ale blocului, chiar alertati mai multi vecini; aceste intrebari descurajeaza posibilii infractori.
● uneori, infractorii isi insusesc anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livreaza colete, angajati ai unor furnizori de servicii etc.), asa ca fiti vigilenti;
● nu permiteti strainilor sa intre in casa pentru a folosi telefonul, toaleta, sau pentru a le oferi ceva.

Daca locuiti la casa:
Puteti monta un sistem de:
● supraveghere video in exterior care sa inregistreze orice activitate desfasurata in curtea casei;
● protectie perimetrala care avertizeaza asupra patrunderii persoanelor straine in curtea dumneavoastra;
● iluminare cu senzori de miscare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img