joi, 28 martie, 2024

Irlanda cere realism din partea Londrei în problema frontierei la negocierile pentru Brexit

Distribuie:

Publicat:

O mare parte a viitoarelor aranjamente de frontieră între Irlanda și Irlanda de Nord poate fi rezolvată înainte ca negocierile cu privire la Brexit să intre în faza finală, a declarat luni șeful diplomației de la Dublin, Simon Coveney, îndemnând guvernul de la Londra să dea dovadă de realism în negocierea condițiilor de ieșire din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Oficiali britanici sosesc luni la Bruxelles pentru a treia rundă de negocieri cu Comisia Europeană, dornici să discute despre “viitoarea relație” cu UE, pe care europenii refuză însă categoric să o abordeze înainte de reglementarea celor trei priorități ale UE, printre care viitorul graniței dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, o problemă marcată de consecințe economice și complexități politice.

‘Vrem o doză de realism. Există o propunere în documentele guvernului britanic cu privire la Irlanda, potrivit căreia problemele cu frontiera irlandeză pot fi rezolvate cu adevărat doar în contextul unui acord de liber schimb, dar eu cred că sunt multe pe care le putem face în avans’, a declarat Simon Coveney, la postul național RTE.

În cadrul documentelor de poziție legate de Brexit, făcute publice de Londra în această lună, guvernul britanic propune ca, după ce țara va părăsi UE în 2019, la frontiera cu Irlanda să nu existe posturi de frontieră sau controale de imigrație.

În același timp, guvernul conservator britanic intenționează să recâștige controlul complet asupra imigrației, post-Brexit, ceea ce ridică întrebări despre cum va funcționa aceasta dacă va exista frontieră deschisă cu Irlanda.

Guvernul irlandez, care a devenit tot mai critic față de abordarea de negociere a Marii Britanii, a salutat ceea ce a numit un progres semnificativ în aceste documente, dar luni a reiterat că Londra trebuie să prezinte detaliile implementării planului.

‘Depinde de Marea Britanie în această săptămână să prezinte modul în care documentele de poziție, în special în relație cu Irlanda și problemele de frontieră, poate funcționa’, a menționat Simon Coveney.

‘Mulți în UE, deși acceptă ce vrea Marea Britanie, nu văd cum abordarea de negociere poate realiza acest lucru’, a mai spus ministrul irlandez.

Negociatorul pentru Brexit al Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a respins abordarea guvernului britanic, calificând drept ‘fantezie’ ideea unei frontiere ‘invizibile’.

SURSA: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img