joi, 28 martie, 2024

Ironia lui Adrian Nastase: “Romania, copil ascultator. Schengen, gluma anuala”

Distribuie:

Publicat:

Fostul premier Adrian Nastase a scris, pe blogul sau, o analiza dura si directa a Romaniei.

“Politica internationala devine tot mai complicata. Nu trebuie neaparat sa-l citim pe Kaplan pentru a intelege ca Europa se afla in ceata. SUA sunt blocate intr-un an de alegeri. Rusia se confrunta cu prea multe crize in acelasi timp. China scade ritmul economic si trece la o faza de functionare bazata pe consum intern. Romania pierde pe toate fronturile. Excesele de propaganda publica, lipsa de sprijin din partea UE – preocupata mai mult de „vecinatatea sudica” -, actiunea de influenta si de amestec din partea Rusiei   au determinat in ultimii  ani o schimbare de directie la Chisinau. Proiectul Schengen a devenit  o gluma anuala, in conditiile in care unele tari membre ale UE au anuntat deja suspendarea intelegerii respective. Romania se bate in continuare pentru un MCV bun („mandria de a fi romani si mai buni decat bulgarii”) care sa disloce elita locala si capitalul autohton in favoarea celui strain si sa ne „bage” in Schengen, chiar daca spatiul asta practic nu mai exista dupa ce Europa a devenit o Arca a lui Noe.

In materie de politica externa, Romania a devenit un copil ascultator, la remorca deciziilor marilor puteri. Am iesit de pe piata iraniana (traditionala pentru noi) in urma sanctiunilor. Acum, cand marile puteri au decis ridicarea sanctiunilor si reluarea legaturilor cu Iranul, pentru motive strategice si economice, marile companii occidentale sunt pregatite sa ocupe, din nou piata de la Teheran, in timp ce companiile romanesti ar trebui sa o ia de la zero (daca ar mai avea forta necesara). In relatiile cu Cuba, la fel. Am asteptat un „feu vert” american si acum am pierdut startul – ma refer la datoria Cubei catre Romania si un eventual swap pe zona de turism. Relatiile cu Taiwanul. Am urmat linia chineza. E ok. Dar lucrurile se schimba. Saptamanal, au loc peste 800 de zboruri intre China si Taiwan. Chiar in conditiile noilor alegeri din Taiwan, drumul este inevitabil. Sunt numeroase alte exemple, in Maghreb, in Orientul Mijlociu. Am pierdut contactul cu cei care sunt la conducere in tarile lor dupa ce au invatat in Romania.

In zona noastra, Polonia, Ungaria, Cehia isi schimba abordarile conformiste. In Tratatul de la Varsovia, Romania avea o voce singulara. Acum, ea pare doar un instrument al altora. Primim, din cand  in cand, emisari si apoi functionam pe pilot automat. Care sunt initiativele noastre de politica externa? In ce spatii geopolitice mai este prezenta Romania? Care sunt think tankurile pentru lansarea unor concepte, dezbateri, etc? Periodic, mai apare doar  cate un guru pe contributors.ro si ne explica a posteriori lucrurile care s-au intamplat fara noi sau cat de rai sunt rusii. Cei care stiu cate ceva din istorie, stiu si partile bune si cele rele ale Rusiei. Partea sigura este ca ei vor continua sa fie vecinii nostri. Americanii, in ultimii 70 de ani, au avut o istorie de „love and hate” cu rusii. Au facut comert cu ei cand a trebuit sau schimburi de spioni sau limitari de rachete. Va fi Donald Trump presedintele Americii – candidatul simpatizat de Putin? S-ar putea sa avem surprize…

Yalta sau Malta au fost intelegeri ale marilor puteri pe spatele tarilor mici si asa va fi in continuare, daca nu vom sti sa ne aparam propriile interese. Concluzia mea este clara. Complementar cu interesele comune in NATO sau UE, Romania trebuie sa aiba mai mult curaj in afirmarea, in plan extern,  a intereselor nationale – dupa ce si le va fi definit!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img