sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ischemia mezenterica – dureri de burta dupa masa

Distribuie:

Publicat:

Ischemia mezenterica este o boala rara cauzata de reducerea fluxului sangvin la nivelul peretelui intestinal care poate progresa pana la suprimarea completa a aportului vascular, caz care se numeste infarct enteromezenteric. Pentru a-si desfasura activitatea, celulele organismului au nevoie de oxigen.

Mijlocul de transport al oxigenului de la plamani la celule este sangele arterial. Momentul in care un tesul nu mai primeste suficient oxigen pentru a functiona corespunzator se numeste ischemie. In momentul in care celulele tesutului respectiv nu mai primesc deloc oxigen acestea mor aparand necroza sau infarctul.

Cum se manifesta ischemia mezenterica?
Durerea abdominala este principalul simptom al ischemiei mezenterice. Aceasta apare initial postprandial (dupa masa), are caracterul unei crampe si de obicei este localizata periombilicat. Cu timpul aceasta devine din ce in ce mai puternica. Bolnavul incepe sa manance din ce in ce in mai putin incercand sa evite durerea insa aceasta progreseaza pana cand va deveni permanenta.

De obicei asceasca este o faza tardiva in care infarctul intestinal a aparut de cele mai multe ori cauzand necroza si perforatie intestinala. Durerea permanenta si atroce este datorata iritatiei peritoneale cauzata de varsarea continutului intestinal in interiorul cavitatii abdominale.

Prezenta sangelui in scaun este un semn mai rar dar grav ce poate fi asociat ischemiei mezenterice. Scaunul capata o culoare negricioasa si are o consistenta vascoasa fiind uneori comparat cu pacura.

Tulburarile de tranzit sunt frecvente in cadrul acestei boli. Atat diareea cat si constipatia pot fi prezente.
Datorita faptului ca peretele intestinal nu mai primeste suficient sange acesta nu is mai poate indeplinii corespunzator functiile. Principala functie a intestinelor este absorbtia principiilor nutritive si a apei din alimentele ingerate. In momentul in care aceasta nu se mai desfasoara corespunzator apare malnutritia cu scadere ponderala si deshidratare.

Daca ischemiei mezenterice ii este asociata si ocluzia intestinala varsaturie fecaloide pot fi prezente de asemenea.

Concluzie
Ischemia intestinala este o boala rara si foarte grava cu un tablou clinic nespecific. Diagnosticul este de obicei de excludere insa o interventie terapeutica precoce poate salva viata acestor bolnavi. In cazul orice dureri abdominale persitente aparute dupa masa asociate cu scadere ponderala, tulburari de tranzit sau sangerare pe cale rectala aparute in special la persoanele cu risc crescut de tromboza diagnosticul de ischemie mezenterica ar trebui considerat.

sursa:contraboli.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img