joi, 28 martie, 2024

ISIS se REORGANIZEAZA! Se planuiesc noi ATACURI in Europa

Distribuie:

Publicat:

In pofida esecurilor militare in Irak si Siria, gruparea jihadista Statul Islamic (SI) s-a reorganizat si “se concentreaza mai mult ca niciodata” asupra atacurilor in afara acestor zone de conflict, in special in Europa, a subliniat joi un inalt responsabil al ONU. Potrivit lui Jeffrey Feltman, secretar general adjunct pentru probleme politice, “continuand sa reziste, in special la Mosul si Raqqa, Statul Islamic si-a reorganizat structura militara, dand mai multa putere comandantilor militari si se concentreaza mai mult ca niciodata asupra pregatirii si inspirarii atacurilor in afara zonelor de conflict”. In acest sens, el a evocat recentele atacuri comise in Belgia, Franta, Regatul Unit, Suedia, Rusia, Turcia si Germania.

Volumul mesajelor gruparii prin retelele de socializare a scazut in ultimele 16 luni, dar “amenintarea persista pentru ca sustinatori ai Statului Islamic in afara Siriei si Irakului receptioneaza si redistribuie aceasta propaganda”. Numarul total al combatantilor Statului Islamic, precum si veniturile gruparii jihadiste au scazut de asemenea in ultimele 16 luni, a notat Feltman, care a vorbit in fata Consiliului de Securitate.

Dar Statul Islamic poate conta in continuare “pe zeci de milioane de dolari lunar” provenind intre altele din vanzari de petrol, extorcari de fonduri si din rapiri pentru rascumpararii, din trafic de antichitati si din exploatarea resurselor miniere in teritoriile pe care le controleaza, precum fosfatii.

Chiar daca numarul combatantilor straini recrutati de Statul Islamic s-a diminuat de asemenea in ultimele 16 luni, “revenirea si instalarea acestor combatanti sositi din zone de conflict in alte regiuni reprezinta o amenintare considerabila pentru securitatea nationala”, a subliniat Feltman. Evocand Sahelul, el a pledat pentru “intarirea parteneriatului intre sistemul ONU si actorii regionali cu scopul de a sustine tarile din G5 Sahel in lupta lor antiterorism”. Franta a prezentat marti un proiect de rezolutie Consiliului de Securitate al ONU prin care se autorizeaza desfasurarea unei forte militare africane constituite de G5 si avand misiunea de a-i combate pe jihadistii si traficantii de droguri in Sahel.
Mali, Mauritania, Niger, Ciad si Burkina Faso, care compun G5 Sahel, au acceptat in martie sa constituie o forta de 5.000 de persoane avand aceasta misiune. Ambasadorul francez Francois Delattre a subliniat joi in fata presei necesitatea ca “Consiliul de Securitate sa fie unit pentru a sustine acest proiect de rezolutie”. “In materie de terorism, nu este loc pentru lipsa de unitate”, a pledat el. Potrivit unor surse diplomatice, SUA si-au exprimat reticenta in a finanta aceasta forta in cursul primelor discutii asupra textului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img